Parterna uppmanar regeringen att agera
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En förändrad arbetsmarknad kräver regeringens agerande
 
SKL, Sobona och de fackliga organisationerna i kommuner och regioner skickar en skrivelse till regeringen med krav på att staten tar sitt ansvar för omställning, kompetensutveckling och utbildningsinsatser och att det ska göras i nära samverkan med parterna.

− Att det saknas medarbetare med rätt kompetens i välfärdens verksamheter är en nationell angelägenhet som kräver nationella lösningar, säger Anders Knape, ordförande för SKL.

Parterna: Ta ansvar för livslångt lärande
 
 
Medarbetarnas kompetens central för förskolans kvalitet
 
Antalet barn i landets förskolor ökar snabbare än det utbildas förskollärare och barnskötare. Men många som saknar fullständig barnskötarutbildning har både lång erfarenhet och är långt ifrån outbildade.

SKL och Kommunal arbetar för att lyfta fram behovet av barnskötarkompetens i förskolan. Att vi gör det tillsammans är ett viktigt första steg.

Det skriver Caroline Olsson och Maria Caryll, SKL, tillsammans med Chamilla Bohman, Kommunal, i en debattartikel.

Debattartikeln i sin helhet
Ingen LO-samordning
 
Kommunal och Pappers ställer sig utanför LO-samordningen inför kommande avtalsrörelse. Kommunal kräver mer än andra fack i avtalsrörelsen.

Kommunal har tidigare stött märket, att fack och arbetsgivare inom den konkurrensutsatta exportindustrin träffar avtal som blir en norm för andra på arbetsmarknaden. Men det ställer förbundet inte längre upp på.

− Industrins märke gäller och det är vad vi måste förhålla oss till, säger Niclas Lindahl, SKL.

Hela intervjun i Kommunalarbetaren
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
Långsiktiga planeringsförutsättningar och lokal lönebildning
Förberedelserna för nästa års avtalsrörelse är i full gång. Under november träffar vi kommuner och regioner för att få deras inspel inför vårens förhandlingar med facken. Våra medlemmar vill se långa avtalsperioder och lokal lönebildning med en individuell och differentierad lönesättning.

Vi ser de svåra ekonomiska förutsättningar som kommuner och regioner nu har att arbeta med. För SKL är det mycket viktigt att jobba för att få till längre avtalsperiod än ett år. Det skriver Niclas Lindahl i sitt senaste inlägg på Arbetsgivarbloggen.
 
 
Notiser
 
 
Suntarbetsliv vann pris
I kategorin "Opinionsbildning" tog Suntarbetsliv hem Publishingpriset för sin film om kränkande särbehandling. 

Kräkande särbehandling är ett av tre områden som ingår i OSA-verktyget. De övriga är Arbetsbelastning och Arbetstidens förläggning.

Arbeta förebyggande mot kränkande särbehandling
 
 
Lönelänken
Lönelänken är ett kvalificerat stöd i frågor som handlar om lönepolitik och ger en helhetssyn när det gäller lönestruktur som exempelvis lönerelationer och lönespridning

Lönelänken hjälper dig som arbetsgivare att arbeta strategiskt med lönefrågan.

Bli kund eller logga in på Lönelänken
 
 
Seminariet om friskare arbetsplatser
I onsdags anordnades seminariet "Samverkan för friskare arbetsplatser" på Kvalitetsmässan.

På seminariet presenterade parterna sin strategi, forskning,  stöd för lokalt arbete från Sunt arbetsliv samt lärande exempel från Varberg och region Kalmar.

Se seminariet i efterhand