Endast 3 av 18 initiativ i #skolDigiplan påbörjade
 
Den första uppföljningen av #skolDigiplan pekar på att inte minst staten behöver ta krafttag för att ge huvudmännen rätt förutsättningar i arbetet med digitalisering i skolan. Två verksamheter som är på gång är gemensamma standarder och #skolDigiguiden - ett digitalt stöd för att planera och prioritera sin lokala verksamhet.
 
 
 
Positivt att Skolverket ändrat tolkningen av statsbidraget för lärarassistenter
 
Nära 300 miljoner kronor brinner inne för att kommunerna inte söker statsbidrag för lärarassistenter. Ett skäl till detta är Skolverkets tolkning av statsbidraget, där ett av kraven för att kunna få del av pengarna var att den som anställdes skulle ha befattningen lärarassistent. Nu har Skolverket tänkt om, och det finns inte längre ett krav på befattningen lärarassistent. Nu ligger fokus istället på hur lärare avlastas och får mer tid till undervisning och uppgifter som hör till undervisning. Läs mer i Per-Arne Anderssons blogg.
 
 
webbsändning 19 november
 
Webbsändning om skolans kompetensförsörjning
 
Missa inte vår webbsändning tisdagen den 19/11 kl. 10.00 om skolans kompetensförsörjning. Vi diskuterar bl.a. rektors betydelse för skolans utveckling och vilket stöd som rektor behöver i sitt uppdrag. Vi visar också ett reportage från Norrängsskolan i Lycksele kommun som anställt klassmentorer för att avlasta lärarna.
 
 
Fåtal platser kvar på vårens utbildning: ”Analysera skolresultaten med Kolada”
 
Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, och SKL genomför en utbildning för dig som vill arbeta med analyser och jämförelser av resultat med hjälp av nyckeltal i Kolada. Vi utgår från din kommuns resultat och väljer nyckeltal som behöver analyseras, samt arbetar praktiskt för att skapa en röd tråd i arbetet med mål och nyckeltal.
 
Konferens 6 mars 2020
 
Inspirationsdag om öppen förskola som arena för integration
 
Boka redan nu den 6 mars i Stockholm för  en dag på temat Språk och integration under föräldraledigheten: Öppen förskola som en strategisk resurs. 
 
 
Kommuner får medel för att förebygga våld i skolan
 
I juni utlyste SKL medel till skolhuvudmän som vill stärka det våldsförebyggande arbetet. Nu står det klart att 49 kommuner får ta del av medlen. Satsningen är ett samarbete med regeringen.
 
 
Förskolan först ut vid Arbetsmiljöverkets tillsyn i kommuner och regioner.
 
Under 2020 genomförs inspektioner med inriktning på att de förtroendevalda följer upp det systematiska arbetsmiljöarbetet. Initialt kommer  Arbetsmiljöverket granska om kommunernas systematiska arbetsmiljöarbete får genomslag lokalt i förskolorna.
 
 
Verktyg för likvärdig studie- och yrkesvägledning
 
En huvudmannaplan för studie- och yrkesvägledning konkretiserar de nationella målen för och är ett verktyg i arbetet med skapa en likvärdig studie- och yrkesvägledning utifrån elevernas behov.  På webbplatsen framtidsval, som är framtagen av Göteborgsregionen, får du vägledning i arbetet med att utforma en huvudmannaplan.
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
Sedan den 25 maj 2018 gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL.
 
Om nyhetsbrevet
Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till
dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se

LÄS MER PÅ SKL SKOLA FACEBOOK