Arbetsmarknadens spelregler måste bli tydligare
 
SKL välkomnar utredningen om kommuners roll inom arbetsmarknadspolitiken. Men mer behövs för att säkra framtidens kompetensförsörjning och stödet till personer långt från arbete.
– SKL har länge påtalat behov av en utredning, men den hade behövt ha ett betydligt bredare mandat att se över hur kommuner och regioners arbete kring arbetslösa och kompetensförsörjning ska tas tillvara i det nya systemet, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 
Vd-krönika
För fyra år framåt
 
 
I morgon onsdag är det dags. SKL:s kongress, denna gång i Linköping, öppnar. Bland mycket annat ska kongressen klubba en namnändring. SKL blir SKR, en naturlig konsekvens av att vi nu har 21 regioner och inga landsting. 
 
Arbetet mot hot och hat fortsätter
 
Regeringen ger SKL fortsatta medel till arbetet mot hot och hat som riktas mot förtroendevalda. SKL tilldelas 1,6 miljoner kronor under 2020 för att utveckla stödet till förebyggande arbete i kommuner och regioner. SKL välkomnar också att riksdagen nu har beslutat att skärpa straffen för de som hotar och trakasserar förtroendevalda och deras anhöriga.
Följ SKL:s kongress 27-28 november
 
Den 27-28 november pågår SKL:s kongress i Linköping där beslut tas om förbundets inriktning de närmasta fyra åren. Kongressen kan följas direkt via webbsändning. SKL:s ordförande Anders Knape inledningstalar och statsminister Stefan Löfven håller ett anförande på onsdagen klockan 11.00. På onsdagsförmiddagen ska kongressen också ta beslut i frågan om namnändring från SKL till SKR.
Webbsändning av SKL:s kongress
 
Mer från SKL
 
Regionerna minskar sin klimatpåverkan
Regionerna minskar sin miljö- och klimatpåverkan på flera områden, visar en ny rapport. Ett av flera positiva resultat är att 90 procent av kollektivtrafiken nu körs med förnybara drivmedel. Rapporten visar mycket positiva resultat för perioden 2009-2018.
Öppna jämförelser miljöarbetet i regionerna
 
Fortsatt stöd till medborgardialog i komplexa frågor
SKL får 1,4 miljoner kronor av regeringen för att fortsätta stärka kommuners och regioners medborgardialog i komplexa frågor. Stödet kommer främst att fokusera på frågor om trygghet och social hållbarhet.
 
Heltid är nyckeln för en jämställd arbetsmarknad
Att fler kvinnor arbetar heltid är en av de viktigaste jämställdhetsinsatserna som kan göras de kommande åren. Det skriver ordföranden i SKL respektive Kommunal i en debattartikel i Aftonbladet.
Gemensamt arbete för heltid som norm
 
De flesta kommuninvånare är nöjda med vattenkvalitet och avfallshantering 
Medborgarna ger mycket goda omdömen om kvaliteten på kranvattnet och om kommunens hantering av avfall. Men det finns ett missnöje med vägarnas standard. Det visar SKL:s enkätstudie Kritik på teknik.  
Kritik på teknik 2019
 
Ny innovationsmiljö för AI inom vården
SKL och AI Innovation of Sweden etablerar en ny innovationsmiljö för en informationsdriven, individanpassad och skalbar sjukvård genom Artificiell Intelligens. Inom innovationsmiljön kan aktörer dela med sig av erfarenheter och lösningar inom AI.
Ökat samarbete inom AI
 
Väntetiderna till operation fortsätter att minska
Väntetiderna inom den specialiserade sjukvården fortsätter att minska. Det visar regionernas oktobersiffror, som ligger till grund för den andra utbetalningen av kömiljarden.
Uppföljning av kömiljarden
 
Barnkonventionen fyller 30 år
Den 20 november firade FN:s konvention om barnets rättigheter 30 år. 
– Kommuner och regioner arbetar sedan länge med barnkonventionen och det finns många goda exempel att ta del av, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
Barnkonventionen är viktig för verksamheten
 
Frukostseminarium om Sveriges kompetensförsörjning
Den 2 december klockan 07.45-09.00 bjuder SKL in till ett webbsänt frukostseminarium om yrkes- och arbetsmarknadsutbildningarnas roll i kompetensförsörjningen. Under sändningen presenteras en ny rapport från SKL. 
Seminarium om kompetensförsörjning
 
Bloggar från SKL
 
Frustrationen över riktade statsbidrag ökar
Det finns en trötthet och en stor portion frustration bland många kommuner och regioner just nu. Statens riktade bidrag sätter stora käppar i hjulet för att välfärdsmaskineriet ska kunna fungera väl. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Stadig ökning av ST-läkare i allmänmedicin
De senaste åren har antalet ST-läkare i allmänmedicin ökat stadigt. Och ökningen fortsätter, visar SKL:s senaste kartläggning. Det är mycket glädjande, men det behövs fortsatt långsiktiga satsningar på primärvården i hela landet. Det skriver Emma Spak, SKL.
Vårdbloggen
 
Bakläxa för regeringens förslag
Regeringens förslag till förändringar och försämringar för tjänstepensionsföretag och kommunalt anställdas tjänstepension får bakläxa. SKL och facken har jobbat hårt för att få regeringen att skrota de missriktade förslagen, skriver Niclas Lindahl, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken utreds
Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska analysera om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen. Utredaren ska exempelvis undersöka om kommuner kan genomföra insatserna enligt nuvarande lagstiftning. 
Det rättsliga läget i arbetsmarknadspolitiken ska utredas

Riksdagen har röstat ja till förslaget om ändringar i kostnadsutjämningen
Förra veckan röstade riksdagen ja till regeringens proposition om ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och regioner. Det innebär att de föreslagna ändringarna i kostnadsutjämningen börjar gälla den 1 januari 2020.
Ändringar i kostnadsutjämningssystemet