Ny inriktning och nytt namn beslutat
 
Med en beslutad inriktning för Sveriges Kommuner och Regioner samt en namnändring till SKR avslutades kongressen förra veckan.
– Det har varit en bra kongress med intensiva debatter som lett fram till en inriktning för vad SKR ska driva de kommande fyra åren, inte minst med vårt lokala och regionala perspektiv gentemot staten. Dessutom har vi beslutat ändra vårt namn så att det speglar våra medlemmar väl, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
SKR:s inriktning för fyra år framåt 
Kongressbeslut: SKL är nu SKR
 
Vd-krönika
 
 
Viktigaste ordet i namnändringen
 
Nu vet vi vad vi ska ägna oss åt de kommande fyra åren. SKR:s kongress har klubbat inriktningen.
 
Kompetensbristen måste tas på allvar
 
Arbetsmarknadsutbildningen minskar i omfattning. En ny rapport från SKR visar en kraftig minskning av utbildningar inom transport- och industriområdet. Det innebär stora risker för den framtida kompetensförsörjningen.
– Regeringen måste ge kompetensförsörjning större plats i reformeringen av arbetsmarknadspolitiken, säger Mats Gerdau, ordförande för SKR:s utbildningsberedning.
Ny rapport om arbetsmarknadsutbildningens roll
 
Ge oss positiva besked om välfärdsinvesteringar
 
Regeringen lyfter ofta välfärden som samhällets grundpelare. Landets kommuner och regioner behöver statens stöd i den pågående omställningen med både rekryteringsbehov och behov av att arbeta på nya sätt. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
 
Mer från SKR
 
 
Besked i rätt riktning för arbetsmarknadspolitiken
Arbetsförmedlingen får använda 900 miljoner kronor i tillfälliga medel för 2020 för ökade insatser för arbetssökande. Regeringen lovar också att Arbetsförmedlingen ska finnas på fler orter. 
Välkommet löfte om bättre lokal närvaro
 
Glädjande besked i PISA 2018
Kommunernas långsiktiga och målmedvetna arbete med att höja kvaliteten i skolan har gett resultat. Det visar de positiva beskeden i den internationella studien PISA 2018, som mäter elevers kunskaper. 
Svenska elever presterar över genomsnittet
 
Kommunernas brottsförebyggande arbete kan lagregleras
Regeringen tillsätter en utredning om kommunernas roll och ansvar i det brottsförebyggande arbetet. SKR uppmanar regeringen att respektera kommunernas olika förutsättningar. 
Kommunernas brottsförebyggande arbete ska utredas
 
Ungas möjlighet till dialog har ökat
Ungas möjligheter att göra sina röster hörda har ökat under de senaste fyra åren. Samtidigt sker deras dialog med beslutsfattare sällan i större lokala samhällsfrågor. Det visar en rapport som SKR och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tagit fram.
Rapport om Ungas inflytande
 
Nytt stöd för klimatberäkningar
Att beräkna och följa upp utsläpp av växthusgaser är viktigt för att kunna identifiera effektiva insatser för minskad klimatpåverkan. Nu finns ett nytt stödmaterial för kommuners och regioners arbete med att räkna på och redovisa utsläpp i klimatbokslut.
Stöd i att räkna på och redovisa klimatutsläpp
 
Bloggar från SKR
 
 
Morgondagens medarbetare finns i alla åldrar
För våra medlemmar är unga en viktig målgrupp att rekrytera. Men vi får samtidigt inte glömma bort de som befinner sig mitt i livet. Det finns en stor potential av människor med yrkes- och livserfarenhet som vi vill kunna ta vara på. Det skriver Caroline Olsson, SKR.
Arbetsgivarbloggen 
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Arbetsförmedlingen ska säkerställa lokal närvaro
Regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag för 2020 att säkerställa en fungerande verksamhet och lokal närvaro i hela landet. Myndigheten ska även redovisa hur den ska erbjuda nödvändig kompetens och fungerande stöd till personer med funktionsnedsättning. 
Sparade medel från 2019 får användas nästa år
 
En sammanhållen god och nära vård för barn och unga
Regeringen har utsett en särskilt utredare som ska se över hur den nära vården kan erbjuda stöd för barn och unga som lider av psykisk ohälsa. Utredaren ska också föreslå hur en samlad uppföljning av barns och ungas fysiska och psykiska hälsa kan utformas.
Nära vård för barn och unga ska utredas
 
Ny EU-rapport om svensk hälso- och sjukvård
EU-kommissionen har publicerat en rapport om Sveriges hälso- och sjukvårdssystem. Enligt rapporten står Sverige inför utmaningar när det gäller likvärdig tillgång till vård för befolkningen i glesbygd, tillgång till hälso- och sjukvård i tid och bättre samordning för personer med kroniska sjukdomar. 
Analys av Sveriges hälso- och sjukvårdssystem
 
Tillgången till skolbibliotek ska bli mer likvärdig
En särskild utredare ska föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken och för att ge likvärdig och ökad tillgång till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier. Utredaren ska också föreslå hur statens roll bör se ut när det gäller läromedel i svensk skola.  
Utredning om skolbibliotek och läromedel
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 10 december
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00