SKR välkomnar besked om Arbetsförmedlingens reformering
 
SKR välkomnar beslutet att bromsa takten i reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det är positivt att arbetet nu ska utgå från lokala och regionala behov, samt samverkan med kommunerna.
− Det är bra att regeringen nu bromsar reformen för att det nya ska vara genomtänkt och välunderbyggt. Men vi står fortsatt kvar med en rad frågor som behöver belysas, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
SKR:s förslag till Arbetsförmedlingen
 
Vd-krönika
 
 
Grunden för bra integration
 
För en tid sedan samlades nästan femhundra deltagare från kommuner och regioner, myndigheter och organisationer under två dagar på vår konferens Agenda för integration. Olika medverkande förmedlade sina kunskaper och tankar om hur integrationsarbetet kan förbättras.
 
Ny överenskommelse för omställning
 
SKR, Sobona och facken inom kommunal och regional sektor har undertecknat en principöverenskommelse om kompetensutveckling och omställning. Ett nytt avtal börjar gälla den 1 maj 2020.
− Förebyggande insatser kring utbildning, kompetensutveckling och omställning är avgörande framgångsfaktorer i ett förändrat och förlängt arbetsliv, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
 
Viktigt att kostnadsvillkoret tas bort
 
Regeringen har meddelat att det så kallade kostnadsvillkoret i likvärdighetsbidraget till skolan ska tas bort. Samtidigt aviseras ökade krav på rapportering.
− Det är viktigt och riktigt att regeringen nu går Sveriges kommuner och SKR till mötes och tydligt säger att kostnadsvillkoret ska tas bort och det redan nästa år, säger Mats Gerdau, ordförande i SKR:s utbildningsberedning.
Välkommen ändring i likvärdighetsbidraget
 
Mer från SKR
 
 
Arbetsförmedlingens nya GD står inför stora utmaningar
SKR välkomnar Maria Mindhammar till uppdraget som Arbetsförmedlingens nya generaldirektör. Det är ett mycket viktigt uppdrag med ett antal utmaningar att ta tag i.
Arbetsförmedlingen behöver lokalt och regionalt kunnande
 
Välfärden utmanas av demografin
Tidigt insåg vi i Sverige att det var bättre att lösa viktiga delar av samhällets åtaganden gentemot medborgarna lokalt, där det finns god kännedom om de lokala förutsättningarna och dess befolkning. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i en artikel i tidskriften Ekonomisk debatt.
En femtedel av BNP och hela välfärdsuppdraget
 
Nu finns en bok om politiskt ledarskap
SKR har gett ut en bok om politiskt ledarskap som riktar sig till ledande förtroendevalda i kommuner och regioner samt till de som är nyfikna på uppdraget. Boken bygger på lärdomar från möten med omkring 700 toppolitiker under 13 års tid.
Om politiskt ledarskap - att brinna för ditt uppdrag
 
Ny podd om välfärdens kompetensförsörjning
Nu kan du lyssna på första avsnittet av podcasten Sveriges Viktigaste Jobb. Podden undersöker vad som krävs för att behålla, utveckla och attrahera medarbetare till välfärdens yrken. Det första avsnittet handlar om digitaliseringens möjligheter.
Podcast om välfärdens kompetensförsörjning
 
Demokratiresan om medborgardialog i en komplex fråga
SKR:s podcast Demokratiresans senaste avsnitt handlar om hur stadsdelen Östberga i Stockholms stad har jobbat på ett nytt sätt för att förebygga otrygghet. Demokratiresan fokuserar på olika aspekter som utvecklar demokratin samt stärker relationen mellan medborgare och kommunen eller regionen.
Samverkan Östberga - dialog i en komplex fråga
 
Bloggar från SKR
 
 
Läkemedelsbristen är oroande
Den senaste tiden har det rapporterats mycket om läkemedelsbrist. Det är oroande och ett växande problem som drabbar allt fler patienter. Nu krävs en tydligare samordning på nationell nivå, skriver Fredrik Lennartsson, SKR.
Vårdbloggen
 
Kan staten täppa till glappet?
Vi måste tala om glappet som uppstår när den statliga ersättningen upphör och kommunernas socialtjänst tar vid. Det som gör att administrationen och kostnaderna för det ekonomiska biståndet ökar. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Strategisk affärsmässighet för välfärdens kvadratmetrar
Renoveringsbehoven av äldre skolor och sjukhus är stora samtidigt som allt fler lokaler behövs. Vad är då mest fördelaktigt – att äga eller hyra sina verksamhetslokaler? Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Rätt kompetens i välfärden är en nationell angelägenhet
Välfärden behöver fler medarbetare med rätt kompetens. Självklart ska vi fortsätta kompetensutveckla och ställa om befintliga medarbetare, men det krävs också statliga utbildningsinsatser. Det skriver Niclas Lindahl, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Att stärka barns psykiska hälsa kräver långsiktighet
Antalet besök till barn- och ungdomspsykiatrin ökar. Det finns inga enkla lösningar, men vi vet att vi behöver arbeta mer förebyggande och hälsofrämjande, skriver Ing-Marie Wieselgren, SKR.
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Inriktning på reformeringen av Arbetsförmedlingen
Arbetsmarknadsministern informerade i måndags om inriktningen på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Bland annat har tidsplanen justerats för att ge tid för kvalitetssäkring. Regeringen kommer också att säkerställa samverkan med kommuner och andra aktörer. 
Reformen av Arbetsförmedlingen skjuts fram ett år 
 
Skolverkets prognos över lärare
Det kommer att saknas cirka 45 000 behöriga lärare och förskollärare om 15 år. Det visar Skolverkets prognos över behovet av lärare och förskollärare fram till 2033. Prognosen visar också att rekryteringsbehovet är som störst under de närmaste fem åren. 
Fortsatt stort behov av fler lärare
 
Fortsatt stark arbetsmarknad men dämpad efterfrågan
Arbetsförmedlingens prognos för 2020 och 2021 visar att arbetsmarknaden är fortsatt stark men att efterfrågan på arbetskraft är dämpad jämfört med tidigare år. Sammanlagt beräknas antalet sysselsatta öka med 45 000 personer under de kommande två åren.
Arbetsförmedlingens prognos 2020-2021
 
Över 330 000 orosanmälningar gjordes förra året
Socialstyrelsens nationella kartläggning av orosanmälningar visar att  sammanlagt 331 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa gjordes till landets socialtjänster under 2018. Två tredjedelar av anmälningarna handlar om barn som är 12 år eller yngre.
Nationell kartläggning av orosanmälningar till socialtjänsten
 
Regeringen beslutar om nya regler för eget boende
Regeringen har beslutat om ändringar i lagar och förordningar som handlar om eget boende för asylsökande. De nya reglerna innebär att asylsökande med eget boende i vissa områden med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte har rätt till dagersättning.
Kommuner ska meddela områden som ska omfattas
 
Samordnare utsedd för gemensam digital ingång
Myndigheten för digital förvaltning ska samordna det nationella arbetet med att inrätta en gemensam digital ingång för privatpersoner och företag inom EU. Ingången ska erbjuda information och tjänster inom flera områden och utgår ifrån att EU-medborgare inte ska behöva lämna en uppgift mer än en gång till myndigheter. 
Inrättande av gemensam digital ingång
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 17 december
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00