Mål och inriktning överlämnade inför avtalsrörelsen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avtal 20: Mål och inriktning överlämnade
 
SKR och Sobona har överlämnat mål och inriktning till Kommunal, OFR Allmän Kommunal Verksamhet (AKV) och OFR Läkare inför avtalsrörelsen 2020. Tre huvudöverenskommelser ska förhandlas om under våren 2020.
– Våra centrala avtal bygger på lokal lönebildning med en individuell och differentierad lönesättning, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR.
Avtalen omfattar 650 000 medarbetare
 
Personer mitt i livet redo att byta yrke
 
SKR och Sobona har i studien "Mitt i livet" undersökt vilka attityder personer mellan 36 och 65 år har till jobb, yrkesväxling och ett förlängt arbetsliv.
6 av 10 vill kunna utbilda sig på distans
 
Nytt läkarintyg för sjuklöneperioden
 
I det nya intyget blir det tydligare för hälso- och sjukvården vilken medicinsk information som arbetstagaren behöver ge sin arbetsgivare under sjuklöneperioden. SKR har även tagit fram en arbetsgivarversion av läkarintyg för längre sjukfall.
Enhetligare läkarintyg vid sjukfrånvaro
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Avtal 20: Gemensam bild av välfärdens utmaningar
SKR vill se långa avtalsperioder, lokal lönebildning, gemensamma villkor och goda möjligheter att anpassa de centrala avtalen till lokala förutsättningar och behov. Det ger kommuner och regioner rätt förutsättningar att planera och utveckla välfärdens verksamheter, skriver Niclas Lindahl i sitt senaste inlägg.
Arbetsgivarbloggen


Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
 
Förslag om basår för utlandsbildade lärare och förskollärare
Det finns ett stort behov av behöriga lärare och förskollärare. Ett sätt att möta behovet är att ta tillvara kompetensen hos personer med utländsk lärar- eller förskollärarexamen. SKR har lämnat en skrivelse till regeringen med förslag om ett basår som ska underlätta vägen till lärarlegitimation.
SKR:s förslag om basår
 
Vi ser fram emot en inbjudan, Eva Nordmark!
Vi är först ut med ett modernt omställningsavtal och verksamhetsanpassade turordningsregler för kommunsektorn. Nu vill vi diskutera ansvarsfördelningen för omställning med regeringen. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape tillsammans med ordförandena för Kommunal, OFR, Sobona och Akademikeralliansen.
Debattartikel om omställning
 
Podcast om välfärdens kompetensförsörjning
I en ny podcast berättar en kommun eller en region hur de arbetar för att möta nya behov och för att hitta rätt medarbetare, få dem att utvecklas och räcka till.
Avsnitt 1 - om digitaliseringens möjligheter
 
Forskningsprogram om digitaliseringens effekter på arbetsmiljön
AFA Försäkring satsar, på uppdrag av arbetsmarknadens parter inom kommun- och regionssektorn, 37 miljoner kronor på digitaliseringens effekter på arbetsmiljön.
Nio forskningsprojekt i ett treårigt program
 
Ny lärarprognos från Skolverket
Prognosen visar att behovet av lärare och förskollärare fortsätter öka fram till 2033, men inte lika snabbt och lika mycket som man tidigare trott. På Skolverkets webbplats finns ett verktyg för att ta fram och jämföra regionala prognoser.
Skolverkets lärarprognos 2019
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se