SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Budgetpropositionen för 2021 och höständringsbudgeten för 2020
 
Utvecklingen i den globala och svenska ekonomin är fortsatt mycket osäker. Både BNP och sysselsättningen i Sverige faller och arbetslösheten fortsätter att stiga även 2021. Statens satsningar är kraftfulla och en snabb återhämtning antas ske 2021-2023 men lågkonjunkturen dröjer kvar.
Under 2021 och framåt ser den ekonomiska situationen för kommuner och regioner ansträngd ut, mycket på grund av demografiska förändringar och som konsekvens av pandemin. Utförligare kommentarer under respektive sakområde:
 
På gång inom EU hösten 2020
 
EU-kommissionen har haft och har en diger agenda; arbeta för att bli den första klimatneutrala världsdelen, få medlemsländerna att göra en överenskommelse om gemensam asylpolitik och att rusta EU för en digital tidsåler. Plussa på med pandemin och arbete med att samordna insatser mot coronakrisen.
SKR har tagit fram en skrift som ger dig en överblick över vad som är på gång inom EU. Det handlar bl.a. om det senaste i förhandlingarna kring EU:s långtidsbudget, återhämtningsplanen i spåren av coronapandemin - men också EU:s gröna giv och det nya hälsoprogrammet EU4health.
 
REGLAB
 
Många nämner och pratar om REGLAB, hänvisar till REGLAB - men vad är det?! REGLAB är ett forum för lärande om regional utveckling där regioner, myndigheter, forskare och andra möts för att lära sig mer. Genom gemensamma utvecklingsprojekt fördjupas regionala analyserna och det sker ett utbyte och lärande av varandra. Med öppenhet kan alla ta del av vad som görs. Dokumentation från aktiviteter, rapporter och studier  - är tillgängliga och samlade på REGLABs webb.  
Ett nytt lärprojekt är under uppstart "Regional brytningstid", BRP+ har utvecklats ytterligare och mycket mer är på gång.

 
 
Kommande evenemang
 
 
Besöksnäring på agendan - nationell dialog om samhällets roll för utveckling 
Besöksnäringen i ett nytt landskap. Turism- och besöksnäringen har aldrig tidigare stått inför en liknande utmaning än den som smittspridningen av Covid-19 inneburit. Regleringar och nedstängningar över hela världen, människors ändrade beteenden har haft enorma konsekvenser. Vilka krav ställer de nya förutsättningarna på förändrade arbetssätt och nya politiska överväganden och prioriteringar?
När 25 november
Var En konferens - på 400 platser - digitalt
Besöksnäringskonferens 2020

 
SKR Kultur 2020 - Ställ om
Årets kulturkonferens är digital och tar utgångspunkt i kulturlivets förändrade förutsättningar och de erfarenheter som kommit till under våren och sommaren. Det blir internationella gäster, förtroendevalda, tjänstepersoner, konstnärer och företrädare för civilsamhället samt digital piazza.
När 13 -14 oktober 
Var Digitalt

SKR Kultur 2020 - ställ om
 
 
Save the date - Internantionella dagen 2021 
En heldag för dig som är förtroendevald eller tjänsteperson i kommun eller region, med intresse för EU och internationella frågor
När 27 januari 2021
Var Digital
Hur - mer information kommer
 
Nya publikationer
 
 
Perspektiv på svensk ekonomi och arbetsmarknad inför hösten 2020 
En lägesrapport om svensk ekonomi, konjunkturläget och arbetsmarknadsläget i Västra Götalandsregionen.
Västra Götalandsregionen - samhällsanalys
 
Tillväxtverkets rapport om turism och besöksnäring
En nuläges- och scenarioanalys som visar effekter på turism och besöksnäring efter Corona. Coronakrisen har haft och har alltjämt mycket stora negativa ekonommiska effekter på internationell turism och besöksnäringen. Krisen har också påverkat synen på och förutsättningarna för resande.  Rapporten inkluderar också scenarioanalys med tre scenarier som stöd för fortsatt planering och prioritering.
Turism och besöksnäring efter Corona
 
Innovation - en podd från Vinnova 
Ett avsnitt där Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova och Klas Eklund, ekonom samtalar kring omställning mot hållbar utveckling när ekonomin återstartas efter Corona.

Grön omstart i krisens spår
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se