Vi kan förbättra för barn som fara illa
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi kan förbättra för barn som fara illa
 
De ökade orosanmälningarna innebär ett enormt tryck på landets socialtjänster. Men med gemensamma krafter och klokt planerade resurser kan vi förbättra förmågan att hjälpa de barn som far illa. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen 
 
 
Nytt från SKR 
 
 
Resultaten klara i SKR:s brukarundersökningar
Nu kan du ta del av resultaten från SKR:s brukarundersökningar inom funktionshinderområdet, individ- och familjeomsorgen och om ensamkommande ungas boendesituation. Resultaten hittar du i Kolada och på skr.se.
Fler nöjda inom funktionshinderområdet (webbnyhet)
Brukarundersökning funktionshinder
Brukarundersökning IFO
Brukarundersökning ensamkommandes boende
 
Frågor och svar angående Migrationsverkets beslut om boende
Den 31 januari 2020 behöver cirka 700 ensamkommande unga flytta från Migrationsverkets anläggningsboenden. SKR har tagit fram frågor och svar om kommunernas skyldigheter och ansvar. 
Kommunens ansvar
 
Kommuner välkomnas stödja Säker digital kommunikation
Nu bjuds kommuner in att medfinansiera konceptet Säker digital kommunikation, som syftar till att medarbetare i kommuner, regioner och myndigheter enklare ska kunna dela känslig information. Den 10 december gick en avsiktsförklaring för medfinansiering från 2020 och framåt ut till kommunerna.
Sista svarsdag för kommuner är den 10 februari
 
Kurser och konferenser 
 
 
22 JANUARI
Barnkonventionen som lag
Vad innebär det för socialtjänsten att barnkonventionen blir lag? Vilka delar berörs, och vad händer om lagen inte följs? I SKR:s webbsändning hör du jurister, myndigheter och ideella aktörer. Du får också konkreta exempel från Stockholms stad som införlivat barnkonventionen i alla socialtjänstens delar. Sändningen kan även ses i efterhand.

Barnkonventionen som lag
 
5 FEBRUARI
Socialtjänstens utmaningar
Socialtjänsten har några av de svåraste och mest komplex samhällsuppdragen. Samtidigt väntar tuffa ekonomiska utmaningar. Under en heldag dyker vi ner i de mest aktuella frågorna på nationell nivå. Dagen riktar sig till dig som är politiker eller ledande tjänsteman i socialtjänsten.
Socialtjänstens utmaningar
 
2–3 APRIL
Funktionshinder i tiden
Nu är anmälan öppen till Funktionshinder tiden – mötesplatsen för dig som arbetar med funktionshinderfrågor. Konferensen arrangeras av Socialstyrelsen och SKR. Årets tema är kvalitet och kompetens.
Funktionshinder i tiden
 
Nytt från omvärlden
 
 
Enkät om e-hälsa och välfärdsteknik
Runt den 8 januari skickar Socialstyrelsen ut enkäten E-hälsa och väldfärdsteknik för år 2020. Resultaten används för uppföljning av Vision E-hälsa 2025 och visas i ett jämförelseverktyg där du kan se hur kommunerna arbetar med e-hälsa, välfärdsteknik och digitalisering.
Rapport och jämförelser för 2019
 
Nationell kartläggning av orosanmälningar 
Socialstyrelsens nationella kartläggning visar en stor ökning av orosanmälningar om barn som far illa. Var femte anmälan rör våld i nära relation. Det är också vanligare att anmälningarna är relaterade till föräldrar eller vårdnadshavare, än till orsaker som rör barnet själv.
Nära tusen anmälningar varje dag
 
Analys av socialtjänstens kompetensförsörjning
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har sett över kompetensförsörjningen av handläggare inom socialtjänsten. Rapporten presenterar även förslag på åtgärder från stat och kommun.
Rapport om kompetensförsörjning
 
Kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete utreds
Regeringen ska utreda hur ett lagstadgat kommunalt ansvar för brottsförebyggande arbete kan utformas. Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunstyrelseordförande i Göteborg, har tillsats som utredare.
Uppdraget ska redovisas i juni 2021
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00