Överenskommelser om 4,7 miljarder kronor till hälso- och sjukvården
 
Regeringen och SKR har överenskommit om 4,7 miljarder kronor till hälso- och sjukvården under 2020. Det handlar om en uppdaterad kömiljard för ökad tillgänglighet, satsningar på cancervården, förbättrad patientsäkerhet samt ökad tillgänglighet inom mödrahälso- och förlossningsvården.
– Det här är stora och viktiga satsningar för hälso- och sjukvården. Inte minst kommer vi nu arbeta ännu mer för att göra vården mer tillgänglig för patienterna, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Satsningar inom hälso- och sjukvården 2020
 
Vd-krönika
 
 
Nytt år, nya utmaningar
 
Om nu en organisation får ha nyårsönskningar så är denna SKR:s:
2020 blir året då statsbidragen både höjs och blir generella.
 
Välfärdskommissionen behöver handlingskraft
 
Regeringen bildar en Välfärdskommission som ska leda till åtgärder för att stärka välfärden. SKR välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att säkra en handlingskraftig kommission.
– Det är viktigt att vi inte fastnar i diskussioner utan att kommissionen kan bli en motor för förändring och utveckling, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Kommission ska se över välfärdens förutsättningar
Välfärdskommissionens uppdrag
 
En miljard för att göra sjukskrivningsprocessen tryggare
 
Regeringen och SKR har tecknat en överenskommelse för 2020 om att fortsatt utveckla hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivningar. Satsningen ska även stärka vårdens samarbete med Försäkringskassan och arbetsgivare.
– Den här satsningen ska underlätta för patienter som blivit sjukskrivna att snabbare och enklare kunna återgå till arbete, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Överenskommelse om säker och effektiv sjukskrivningsprocess
 
Mer från SKR
 
 
Positiva besked från arbetsmarknadsministern
I Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2020 slår regeringen fast att den lokala närvaron ute i landet ska säkerställas. Ett positivt och nödvändigt besked för både arbetssökande och arbetsgivare.
– Det märks att både ministern och Arbetsförmedlingens ledning lyssnat på SKR och våra medlemmar, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Fysiska möten måste finnas tillgängliga
 
Låg tillväxt och minskad sysselsättning
Antalet arbetade timmar kommer att minska och likt tidigare prognoser beräknas fortsatt inbromsning av skatteunderlagets ökningstakt. Det visar 2019 års sista skatteunderlagsprognos från SKR. Bedömningen är fortsatt att den svenska ekonom går in i en mild lågkonjunktur under slutet av året.
SKR:s skatteunderlagsprognos
 
Beslut om blöjor kan få konsekvenser
Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte pröva en tvist om ansvar för att betala kostnaden för blöjor på förskolan. Beslutet kan innebära ökade kostnader för kommunerna. SKR analyserar nu läget och kommer att återkomma med mer information.
Kostnaden för blöjor på förskolan
 
Vi vill diskutera omställning med regeringen
Vi är först ut med ett modernt omställningsavtal och verksamhetsanpassade turordningsregler för kommunsektorn. Nu vill vi diskutera ansvarsfördelningen för omställning med regeringen. Det skriver SKR, Sobona, Kommunal, Offentliganställdas förhandlingsråd och AkademikerAlliansen i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Med gemensamma satsningar kan vi säkra kompetensförsörjningen
 
Bra att Skolverket samordnar skolans digitalisering
Skolverket ska samordna statens arbete med digitalisering i skolan. Det ligger helt i linje med SKRs förslag. En nära samverkan med huvudmännen och SKR är avgörande för ett bra resultat.
Staten behöver lyssna på huvudmännens behov
 
Rätt att organisera om arbetet för rent vatten
En statlig utredning föreslår att Sveriges arbete för rent vatten organiseras om och att vattenmyndigheterna läggs ner. SKR anser att regering och riksdag bör genomföra reformen.
– Det är en förutsättning för att vi ska klara de krav som EU ställer på god vattenkvalitet, säger Anders Knape, SKR.
Riksdagen bör besluta om nationell handlingaplan
 
Förändrade patientavgifter i hälso- och sjukvården
Vid årsskiftet höjdes patientavgifterna för läkarbesök i primärvården i tre regioner. Vissa förändringar har även skett för besök hos specialistläkare. Det visar SKR:s sammanställning.
Patientavgifter i hälso- och sjukvården 2020
 
Tio åtgärder för el i hela landet
Bristen på kapacitet i elnäten hindrar tillväxt och omställningen till ett klimatsmart samhälle. SKR lägger nu fram tio förslag för en säker tillförsel av el i hela landet. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Långsiktiga lösningar krävs
 
Vi vill ha avtal som utvecklar välfärden
Jag håller med om beskrivningen av välfärdens utmaningar, men ledartexten innehåller samtidigt en del missförstånd och faktafel. Det skriver SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl i en debattrepblik i Länstidningen Östersund. 
Våra avtal ska ge förutsättningar för att utveckla verksamheterna
 
Nya läkemedel förtjänar en ansvarsfull och saklig debatt
Det är viktigt med en jämlik och snabb tillgång till effektiva läkemedel. Men den snabba läkemedelsutvecklingen innebär också stora utmaningar. Det skriver Hans Hägglund, SKR, i en debattreplik i Svenska Dagbladet.
Dagens läkemedelsutveckling innebär stora utmaningar
 
Kommek – för alla som arbetar med ekonomi och styrning
Anmälan är nu öppen till Kommek som arrangeras den 19-20 augusti i Malmö. Konferensen är en av landets största och ledande mötesplatser för personer som arbetar med ekonomi och styrning i kommuner och regioner. 
Anmälan till Kommek 2020
 
Kommunens Kvalitet i Korthet 2019 presenteras
Den 23 januari presenterats resultaten för 2019 av Kommunens Kvalitet i Korthet, KKiK. Anmäl dig för att delta på plats eller för att följa presentationen via webben och ta del av hur kommuner har utvecklats inom ett 40-tal olika nyckeltal inom tre områden.
Presentation av resultat KKiK
 
Bloggar från SKR
 
 
Diskussioner om invandring ska baseras på fakta
Diskussioner om invandring och integration tenderar tyvärr att handla mer om känslor och åsikter, än om fakta. Det märktes inte minst när medier under julhelgerna rapporterade om en snabbare etablering av utrikes födda. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Ny praxis hos SCB gör hål i statistiken om skolan
Innan årsskiftet kom Skolverket med glädjande statistik att allt fler elever totalt sett når gymnasieexamen. Men det kanske är sista gången som statistik över resultat kan visas för alla skolor. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR. 
Skolbloggen
 
Avtal 20: Gemensam bild av välfärdens utmaningar
Vi har överlämnat mål och inriktning till fackförbunden inför årets avtalsrörelse. SKR vill se långa avtalsperioder, lokal lönebildning, gemensamma villkor och goda möjligheter att anpassa de centrala avtalen till lokala förutsättningar. Det skriver Niclas Lindahl, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Bättre kommunikation mellan vården och arbetsgivare
Riksdagen har beslutat om en ny lag om koordineringsinsatser inom vården och nyligen presenterade SKR ett nytt läkarintyg för sjuklöneperioden. Dessa insatser ger vården och arbetsgivaren bättre förutsättningar att kommunicera kring sjukskrivna arbetstagare, skriver Agneta Jöhnk, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Regionala konferenser om mänskliga rättigheter
SKR anordnar under mars och april 2020 konferenser på temat mänskliga rättigheter på fyra platser i landet. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Nya lagar och förordningar från 1 januari
Barnkonventionen blir svensk lag, den tidigare beteckningen landsting byts ut till region och uppdateringar i det kommunelekonomiska utjämningssystemet. Det är exempel på nya eller ändrade lagar som trädde i kraft den 1 januari 2020.
Sammanfattning av viktigare lagar och förordningar årsskiftet
 
Socialstyrelsen ska kartlägga arbetskläder inom omsorgen
Regeringen har gett Socialstyrelsen uppdrag att kartlägga hur arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder inom omsorgen. Myndigheten ska också följa upp hur arbetskläderna finansieras. Bakgrunden är Arbetsmiljöverkets nya krav på arbetskläder och att det inte uttryckligen framgår i myndighetens allmänna råd hur dessa ska finansieras.
Kartläggning av arbetskläder inom omsorgen
 
Medel till kommuner med högt flyktingmottagande 
Drygt 40 kommuner som de senaste åren har haft ett högt flyktingmottagande i relation till den egna befolkningen ska tilldelas ett statsbidrag. Migrationsverket ska senast den 1 mars betala ut totalt 80 miljoner kronor fördelat till kommunerna. Regeringen utökar även de medel som kommuner kan ansöka om för att få ersättning för kostnader för kvotflyktingar och nyanlända som har särskilda behov.  
Satsningar för bättre mottagande och etablering av nyanlända
 
Byggboom i biblioteksbranschen
Svensk biblioteksförening och publicerat en rapport som visar att det i var femte kommun kommer invigas ett nytt bibliotek under de närmaste fem åren. Resultatet från enkätundersökningen som rapporten bygger på visar också att större renoveringar planeras i undefär var fjärde kommun.
Rapport om byggande och renoveringar av bibliotek
 
Samlat statsbidrag för karriärsteg för lärare i höst
Ett nytt samlat statsbidrag ska ersätta tre tidigare statsbidrag för karriärsteg för lärare. Det samlade bidraget uppgår till totalt 1 852 miljoner kronor årligen och ska betalas ut från och med höstterminen 2020. Det nya statsbidraget förändrar inte kraven för vilka som kan utses till förstelärare och lektorer.  
Tre statsbidrag för lärares karriärsteg blir ett
 
Fler barn och unga behandlas för psykisk ohälsa
Antalet barn och unga vuxna som behandlas för depression och ångestsyndrom ökar, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Rapporten visar också att det är betydligt fler flickor och unga kvinnor jämfört med pojkar och unga män som får behandling.
Rapport från Socialstyrelsen om ungas psykiska ohälsa
 
Språkplikt för rätt till försörjningsstöd
Regeringen föreslår att det ska införas en språkplikt som krav för rätt till försörjningsstöd. Socialstyrelsen får också i uppdrag att sammanställa och sprida exempel på insatser som erbjuds av kommuner till föräldralediga som tar emot försörjningsstöd. Lagförslaget skickas nu ut på remiss.
Nytt förslag om språkplikt som krav för försörjningsstöd
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 21 januari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00