Viktigt med tidigt besked om ytterligare välfärdsmiljarder
 
Beskedet om ytterligare fem miljarder kronor till kommuner och regioner, som regeringen och dess samarbetspartier gav igår, är ett välkommet besked och ett viktigt tillskott.
– Vi vill också poängtera att behovet fortfarande finns av att omvandla även riktade statsbidrag till generella, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Välkommet besked om tillskott till välfärdsmiljarderna
Kommuner och regioner behöver långsiktiga planeringsförutsättningar
 
Vd-krönika
 
 
Klimatberäkningar nyckel till minskade utsläpp
 
Kommuner och regioner står inför den stora utmaningen att snabbt minska sina klimatutsläpp. Men att beräkna utsläppen och att identifiera effektiva insatser kan vara svårt. Därför har SKR, för första gången, sammanställt regionernas klimatbokslut, som även kommuner kan lära av.
 
Staten måste satsa mer på bredbandsutbyggnad
 
Post- och telestyrelsens förslag för hur staten ska fördela bidrag till bredbandsutbyggnad är bra. Men bidragen är otillräckliga och hinder för kommuners utbyggnad måste röjas undan.
– SKR har lagt fram ett färdigt lagförslag som regering och riksdag behöver förverkliga, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Utbyggnad måste få ske över kommungränser
 
Fler kommuner och regioner deltar i Glokala Sverige
 
Inför 2020 går ytterligare 49 kommuner och en region med i SKR:s och Svenska FN-förbundets gemensamma projekt Glokala Sverige, som handlar om att arbeta med Agenda 2030.
– Genom Glokala Sverige vill SKR och FN-förbundet hjälpa kommuner och regioner att växla upp sitt hållbarhetsarbete ytterligare, säger Staffan Isling, vd på SKR.
Stort engagemang i de globala målen för hållbar utveckling
 
Mer från SKR
 
 
SKR:s analys av domen om blöjor i förskolan
En tvist om vem som ska tillhandahålla blöjor i förskolan har väckt många frågor. SKR har nu analyserat kammarrättens dom och anser i dagsläget inte att det finns underlag för att rekommendera att kommunerna ska ändra sin rutiner.
Om maxtaxa och blöjor i förskolan
 
Andelen vårdrelaterade infektioner minskar
Under perioden 2013 till 2018 har andelen patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner minskat från 5,2 procent till 4,4 procent. Det visar en sammanställning från SKR.
Förbättrade rutiner leder till minskade vårdskador
 
Svar på vanliga frågor om avtal för kommuners musikanvändning
SKR har publicerat svar på vanliga frågor om det nya normalavtalet för kommuners musikanvändning. Det webbsända seminarium som SKR anordnade den 15 januari gällande normalavtalet kan nu även ses i efterhand.
Avtal med Stim för kommuners musikanvändning
 
Nytt avsnitt i podcast om välfärdens kompetensförsörjning
I det andra avsnittet av podcasten Sveriges Viktigaste Jobb berättar medarbetare från äldreomsorgen i Göteborgs stad om hur arbetsgivare kan jobba med att visa och utveckla karriärvägar för sina medarbetare. 
Kompetensmodell hjälper chefer att utveckla medarbetare
 
Ansök till utvecklingsprogram om mat och hållbarhet 
SKR anordnar i år ett utvecklingsprogram riktat till personer som arbetar med mat i offentlig verksamhet, eller som är extra intresserad av mat och hållbarhetsfrågor. Deltagarna får stöd från utbildare i tjänstedesign och innovation från SKR och från forskare i klimat och miljö från Stockholms universitet.
Innovationsguidens utvecklingsprogram Klimatval
 
Bloggar från SKR
 
 
Samverkansavtalet - utmaningar och tack!
Det nya året till trots önskar jag blicka tillbaka på det gamla och rikta ett stort tack till alla er som innan helgerna tog er tid att berätta om ert arbete med samverkansavtalen. Det skriver Jeanette Hedberg, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Delaktighet på riktigt i Borås arbete mot våld
Som en del av Borås stads arbete med våldprevention arbetar man med Unga utbildare som är en insats där unga arvoderas för att lära om sambandet mellan lindrigt och grovt våld. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Tillskott till välfärd och trygghet redan i år
Regeringen och dess samarbetspartier har presenterat nya satsningar på välfärd och trygghet. Det handlar om fem miljarder kronor för en stärkt välfärd och 750 miljoner kronor för ökad trygghet under 2020. Regeringen har också presenterat hur medlen ska fördelas till kommuner och regioner. 
Fem miljarder i extra satsning 2020
Fördelning av medel till kommuner och regioner för 2020
 
Sveriges nationella energi- och klimatplan färdigställd
Regeringen har lämnat in Sveriges nationella energi- och klimatplan för de kommande tio åren till EU-kommissionen. Energi- och klimatplanen sammanställer Sveriges energi- och klimatpolitik och syftar till att säkerställa att EU:s gemensamma mål om förnybar energi och energieffektivisering nås.
Nationell energi- och klimatplan inlämnad till EU
 
Förslag på förbättrade arbetsvillkor för personliga assistenter
Utredningen om översyn av yrket personlig assistent har lämnat förslag på åtgärder till regeringen för att förbättra arbetsvillkoren för personliga assistenter. Utredningen föreslår bland annat ett krav på att arbetsgivare ska tillämpa kollektivavtalsliknande villkor och att privata assistansbolag ska ansvara för sina assistenters sjuklönekostnader. 
Betänkande i utredning om yrket personlig assistent
 
Lagstiftning ska ses över för att nå Sveriges klimatmål
En särskild utredare ska på uppdrag av regeringen se över svensk lagstiftning för att skapa förutsättningar att nå Sveriges klimatmål. Utredningen ska gå igenom och föreslå anpassningar i all relevant lagstiftning, men miljöbalken kommer att prioriteras i arbetet. 
Översyn av lagstiftning för att uppnå Sveriges klimatmål
 
PTS föreslår ny modell för investeringsstöd för bredband
Post- och telestyrelsen, PTS, har lämnat förslag till ny stödmodell för bredbandsutbyggnad i Sverige. Regeringen kommer att besluta om ärendet under våren. 
Förslag på ny modell för effektivare bredbandsutbyggnad
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 28 januari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00