Christina Holmström, processledare
Sju vårdförlopp på remiss
 
Den 27 januari gick sju personcentrerade sammanhållna vårdförlopp ut på remiss. Vårdförloppen är: höftledsartros, KOL, kritisk benischemi, osteoporos, reumatoid artrit, schizofreni och schizofreniliknande tillstånd, sepsis och stroke. Remissen är öppen för alla, till exempel patientföreningar, professionsföreningar, regioner och kommuner.

Del av överenskommelse – fler vårdförlopp på gång
Enligt överenskommelsen mellan SKR och staten 2019 skulle minst fem vårdförlopp vara klara 2020. För att säkra detta påbörjades arbete med tio vårdförlopp. Resultatet blev att sju vårdförlopp nu går ut på remiss. Fler vårdförlopp kommer att tas fram och gå ut på remiss under året. Beslut om vilka vårdförlopp som ska ingå i nästa etapp tas i styrgruppen för kunskapsstyrning den 20 februari. Vårdförloppen är framtagna av nationella arbetsgrupper på uppdrag av de nationella programområdena inom regionernas nationella system för kunskapsstyrning.

– Det har varit en intensiv höst och de nationella arbetsgrupperna har gjort ett fantastiskt jobb med att ta fram vårdförloppen, säger Christina Holmström, processledare i nationella stödfunktionen för regionernas kunskapsstyrning.

Viktigt att ta in synpunkter
Efter remissrundan revideras förloppen. Styrgruppen för nationellt system för kunskapsstyrning fattar beslut om införande i april och därefter påbörjas införandefasen i regionerna.

– Nu vill vi ta del av synpunkter för att förbättra vårdförloppen. Det kan gälla såväl det kliniska innehållet, patientperspektivet som resurser. Synpunkterna går sedan till arbetsgrupperna för bearbetning innan vi tar beslut om införande, säger Mats Bojestig, ordförande Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.

Läs om remissförfarandet
 
Dags för Lärandeträff
 
Den 12 maj är det dags för årets första gemensamma Lärandeträff. Primära målgrupper för träffen är ledamöter i nationella programområden och nationella samverkansgrupper. Dagen hålls i Stockholm och inbjudan skickas ut till berörda via e-post.
 
Nya rekommendationer klara i NKK
 
Sjukvårdsregionernas ämnesgrupper har nu reviderat drygt 100 av totalt 370 nationella rekommendationer för patientmötet i primärvård i Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Arbetet har intensifierats och fortsätter med nuvarande organisation och värdskap.

Publicerade rekommendationer 
I december och januari publicerades följande nationella rekommendationer för patientmötet i primärvård: 

17 december 
  • Axelledsartros
  • Huvud- och halscancer
  • Urinvägsinfektion hos äldre
  • Urinvägsinfektion under graviditet
  • Urinvägsinfektion, kateterassocierad
14 januari 
  • Aortastenos
  • Liktorn
  • Smärta, palliativ vård
  • Allvarliga ospecifika symtom som kan bero på cancer
  • Cancer utan känd primärtumör
  • Astma hos barn, akut anfall
  • Pneumoni hos barn
  • Viruskrupp hos barn
Kommande publiceringsdatum (första halvåret 2020):
18 februari, 17 mars, 14 april, 12 maj, 16 juni
 
Region Skåne integrerar i egna webbsystem
 
Du har väl inte missat att medarbetarna i Region Skåne har tillgång till innehållet i Nationellt kliniskt kunskapsstöd direkt på sin vårdgivarwebb? Med hjälp av kunskapsstödets API:er hämtas innehållet från den nationella databasen till webbplatsen och visas tillsammans med regionens övriga vårdriktlinjer.
Se Skånes vårdgivarwebb
Jämför med webbplatsen Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Vill du veta mer om hur din region kan integrera innehållet via API:er? Kontakta kunskapsstod@skr.se
 
Samverkansmodell för medicinteknik
 
Regionernas samverkansmodell för medicinteknik har nu startat efter ett par år av förberedelser. Modellen kan innebära beslut om ordnat införande av nya medicintekniska produkter och rekommendationer om användning. Den kan också avse gemensamma strategier runt upphandling. Syftet är att effektivisera hälso- och sjukvårdens resurser och skapa en jämlik tillgång till nya produkter och metoder baserade på bästa möjliga kunskap.

Medicintekniskt råd
Inom samverkansmodellen finns ett medicintekniskt råd, MTP-rådet, som fattar beslut om samverkan och rekommendationer. Ordförande i MTP-rådet är professor Jan Liliemark som varit med och utarbetat grundkonceptet ”ordnat införande”. En beredningsgrupp för medicinteknik har också bildats. Den leds av Sofia Medin, tidigare chefsstrateg på Swedish Medtech, som nu finns på Hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Möjlighet att ge inspel
För alla NPO och NAG finns möjlighet att ge inspel till horizon scanning över kommande produkter/metoder och att nominera produkter för nationell samverkan. Arbetet inom samverkansmodellen leds av NSG Läkemedel och medicinteknik. 
 
Film om kejsarsnitt
 
För att stärka kunskapsstyrningen inom förlossningsvården har SKR tagit fram en film om kejsarsnitt. I filmen får du höra mer om förbättringsarbete inom vårdkedjan för graviditet och förlossning, hur man kan arbeta med data från Graviditetsregistret och vilka kvalitetsindikatorer som finns på  vardenisiffror.se. Programmet avslutas med ett reportage från BB Linköping, som är bäst i landet vad gäller andel kejsarsnitt hos förstföderskor.
Film – strategier för kvinnors hälsa
 
Om utskicket
 
Detta utskick riktar sig till dig som har ett uppdrag i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, samt till dig som arbetar med närliggande frågor. Syftet med sammanhållen kunskapsstyrning är att skapa en god, jämlik och kunskapsbaserad vård där bästa tillgängliga kunskap användas i varje möte mellan hälso- och sjukvårdens personal och invånare. Bakom kunskapsstyrningsystemet står Sveriges regioner i samverkan.

Prenumerera på utskicket och arkiv
Om du inte får utskicket direkt till din e-postadress idag men skulle vilja få det, registrera dig här! Via sidan hittar du även arkivet med tidigare utskick.

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa — tillsammans gör vi varandra framgångsrika!
Läs mer om kunskapsstyrning på webben