Aktivt brottsförebyggande arbete i kommunerna
 
Öppna jämförelser - Trygghet och säkerhet 2019 visar att det finns ett utbrett samarbete mellan kommun och polis för att förebygga brott. Rapporten, som ges ut av SKR och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar bland annat förekomsten av personskador, utvecklade bränder, anmälda brott och upplevd oro och otrygghet bland invånarna i landets kommuner.
– Alla kommuner arbetar för att skapa trygga och säkra samhällen för invånarna, men de har mycket varierande förutsättningar och utmaningar, säger Gunilla Glasare, SKR.
Öppna jämförelser - Trygghet och säkerhet 2019
 
Vd-krönika
 
 
Välkommet besked om välfärdsmiljarder
 
Min nyårsönskan slog in och det blir minst fem nya välfärdsmiljarder till kommuner och regioner i år. Det är ett välkommet och efterfrågat tidigarelagt besked, som nu ges innan vårändringsbudgeten presenteras i april.
 
Bra att regeringen minskar antalet riksintressen
 
Regeringen ger flera myndigheter i uppdrag att se över sina riksintressen. Riksintressena ska bli färre och täcka mindre områden för att underlätta bostadsbyggande. SKR välkomnar översynen.
– Riksintressena är ett allvarligt hinder för bostadsbyggandet. Att regeringen nu ger myndigheter i uppdrag att rensa upp bland riksintressena är efterlängtat. SKR har arbetat för det här under en lång tid, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Riksintressen täcker mer än halva landets yta
 
Digitala nationella prov kräver ökat stöd från staten
 
Skolverket meddelar att tidsplanen för digitala nationella prov flyttas fram. SKR vill medverka till en framgångsrik satsning men huvudmännen behöver kompenseras för stora investeringar.
– Utan statlig ersättning riskerar digitaliseringen av nationella prov att äta upp andra viktiga satsningar i skolornas budgetar, säger Per-Arne Andersson, SKR.
Staten behöver ersätta huvudmän för nya kostnader
 
Mer från SKR
 
 
Carola Gunnarsson ny europeisk talesperson
SKR:s förste vice ordförande, Carola Gunnarsson, är ny internationell talesperson för Europas kommuner och regioner. Valet innebär att SKR ytterligare stärker sin internationella position.
– Jag är glad och hedrad över förtroendet att representera Europas kommuner och regioner på den internationella och globala beslutsnivån, säger Carola Gunnarsson.
SKR deltar aktivt i CEMR:s arbete
 
Röj undan hinder för kommuners bredbandsutbyggnad
Kommuner får i dag inte bygga ut bredbandsnät utanför sina geografiska gränser. Det är ett hinder som regering och riksdag måste röja undan för att alla ska få tillgång till snabb uppkoppling. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel. 
Oroväckande att utbyggnaden av digital infrastruktur avtar
 
Vårdförlopp för jämlik vård på remiss
Nu går sju så kallade personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp ut på öppen remiss. Syftet med vårdförloppen är att bidra till en jämlik, effektiv vård med hög kvalitet i hela landet. Alla ska kunna erbjudas en likvärdig vård baserad på bästa tillgängliga kunskap. Vårdförloppen är framtagna av regionerna i samverkan.
Personcentrerade sammanhållna vårdförlopp på remiss
 
Vi utvecklar en färdplan för vårdens digitalisering
Landets kommuner och regioner gör redan idag stora och viktiga satsningar på digitaliseringen av vården. Men mer behöver göras. SKR utvecklar därför en färdplan för vårdens digitalisering, med bland annat en genomlysning av vilka ersättnings- och affärsmodeller som behöver förändras för stöd till den digitala omställningen. Det skriver SKR i en debattartikel i Dagens Medicin. 
Vi behöver ändra invanda strukturer
 
Statens snäva perspektiv försvårar lokala klimatinsatser
Statens regelverk försvårar lokala insatser som effektiviserar elanvändningen och möjliggör export av fossilfri el. Flera klimatpolitiska åtgärder behövs. Det skriver Anders Knape, SKR:s ordförande, i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Flera statliga regelverk nedvärderar klimatnyttan av att spara el
 
Välkommet att Göteborgs molntjänster granskas
Göteborgs stad har JO-anmälts för hur de använder molntjänster. SKR välkomnar en granskning och efterfrågar praxis i en fråga som länge saknat rättslig vägledning. Det skriver Lotta Nordström, SKR, i en debattreplik i Dagens Samhälle.
Bristen på rättslig vägledning och praxis har skapat osäkerhet
 
Flytta vården närmare patienterna
Hälso- och sjukvården står inför stora förändringar de kommande åren. Lösningen handlar om stärkt samverkan mellan regionerna och att flytta vården närmare patienter och brukare. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKR, i en debattreplik i Dagens Nyheter. 
Nära samverkan är avgörande
 
SKR överklagar beslut om förändrad sekretessprövning
Från september 2019 anser SCB att bland annat uppgifter om  elevsammansättning och studieresultat utgör ekonomisk information när det handlar om fristående skolor och att uppgifterna därför ska skyddas av sekretess. Det gör att statistik inom vissa områden kommer att saknas. SKR har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. 
Ny praxis för sekretessprövning hos SCB
 
Bloggar från SKR
 
 
Gemensamt ansvar för ett livslångt lärande
Kompetensförsörjningen är välfärdens största utmaning. Ett förlängt arbetsliv blir nödvändigt liksom att staten ser till att det finns förutsättningar att vidareutbilda sig mitt i livet. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Ändrad tidplan för digitala nationella prov
Tidplanen för införandet av digitala nationella prov har justerats för att ge Skolverket och skolorna mer tid för förberedelser. Under 2022 kommer skolorna få möjlighet att testa en ny digital provtjänst. De första digitala nationella proven kommer att genomföras 2023.
Mer tid för förberedelser inför digitala nationella prov
 
Ny vägledning för att utvärdera kriser och olyckor
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en ny vägledning som ska hjälpa kommuner att utvärdera hanteringen av inträffade händelser. Det kan röra långvariga vattenläckor, omfattande elavbrott eller naturolyckor som får stora konsekvenser.
Vägledning för att utvärdera hantering av inträffade händelser
 
Utredning för stärkt personlig assistans
En särskild utredare ska på uppdrag av regeringen undersöka hur rätten till personlig assistans för stöd vid egenvård kan stärkas. Utredaren ska också lämna förslag på hur rätten till assistans kan stärkas för tillsyn och även se över föräldraansvaret vid bedömning av barns rätt till personlig assistans.
Särskild utredare ska lämna förslag om rätt till personlig assistans
 
Fortsatt stöd till stärkt process vid utskrivning från sjukhus
Regeringen beviljar 12 miljoner kronor till SKR för att stödja processen vid utskrivning från sjukhus. Det är tredje året i rad som SKR får pengar från regeringen för att stötta kommuner och regioners samverkan med anledning av den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Lagen trädde i kraft 2018. 
Fokus på nya arbetssätt i hemsjukvård 2020
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 4 februari
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00