Demokratidagen 21 april
 
Varmt välkomna till Demokratidagen! Den 21 april arrangerar SKR Demokratidagen som är en mötesplats för alla med intresse och ansvar för lokala och regionala demokratifrågor och medborgardialog.
 
Här möter du SKR:s ordförande Anders Knape, kultur och demokratiminister Amanda Lind, f.d. utrikesminister Margot Wallström, forskaren och demokratiambassadören Emma Frans och andra intressanta personer verksamma inom demokratiområdet.
 
Utöver program i plenum kan du välja två av fjorton olika parallella seminarier på teman som demokratiutveckling, medborgardialog, politiskt ledarskap, revison m.m.
Mer information och anmälan
 
Regionala konferenser om mänskliga rättigheter
 
SKR anordnar under mars och april 2020 konferenser på temat mänskliga rättigheter. Under dagen delar SKR med sig av erfarenheter och lärdomar från det arbete som bedrivits inom den överenskommelse som slutits med regeringen om att stärka mänskliga rättigheter på lokal nivå.

Deltagarna kommer även få möjlighet att ta av praktiska och verksamhetsnära exempel från några av våra medlemmar som har varit delaktiga i arbetet på olika sätt.

Konferensseriens målgrupp är chefer och förtroendevalda i kommun- och regionledningar, tillsammans med strateger inom områden som mänskliga rättigheter, Agenda 2030 och social hållbarhet.

Aktuella konferensorter är Umeå (11 mars), Göteborg (31 mars) och Stockholm (3 april).
Mer information och anmälan
 
Ge unga inflytande genom LUPP
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) erbjuder sedan 2003 ungdomsenkäten Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) som är ett verktyg för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt. Lupp kan göras för att kommuner, stadsdelar eller regioner ska få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter.

Frågorna i enkäten ger svar på hur unga ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, sin egen hälsa och trygghet, sin fritid, och hur de ser på sin egen framtid.

Ansökan till Lupp 2020 är öppen fram till 14 februari.
Läs mer om LUPP
 
Lärdomar om politiskt ledarskap
 
SKR har gett ut en bok om politiskt ledarskap. Boken är skriven för ledande förtroendevalda i kommuner och regioner samt till de som är nyfikna på uppdraget. I boken delas erfarenheter tillsammans med personliga råd utifrån SKR:s ledarprogram och nätverk samt forskning.
 
Webbinarier hot, hat och våld mot förtroendevalda
Under 2020 fortsätter SKR med kostnadsfria webbinarium som handlar om hot, hat och våld mot förtroendevalda. Anmäl dig här nedan till vårens tillfällen.
 
Samtalsklimatet 13 februari
Tonen i det demokratiska samtalet har blivit hårdare de senaste åren. Samtalstonen i det politiska samtalet kan också utgöra gränsen för vad som är tillåtet, och det är därför viktigt att samtalet mellan förtroendevalda, mellan partier och inom partier sker respektfullt.
Mer information och anmälan
Ansvar för de förtroendevaldas trygghet 31 mars
Vid detta tillfälle diskuterar vi kring en studie som är gjord av SKR på styrande dokument i kommuner och regioner. Resultatet visar att det är en stor variation beträffande ansvarsfördelning och vilket ansvar som kommuner och regioner tar för de förtroendevaldas trygghet och säkerhet.
Mer information och anmälans mer
 
Utbildning om hot och hat mot förtroendevalda
SKR erbjuder under 2020 en kostnadsfri utbildning för förtroendevalda i fullmäktige och styrelsen i de kommuner och regioner som ännu inte genomfört utbildningen. Utbildningen syftar till att stimulera ett systematiskt förebyggande arbete mot hot och hat, samt för att stärka de förtroendevalda i deras demokratiska uppdrag.
Läs mer
 
Exklusivt för dig som är toppolitiker och kvinna
Välkommen till en workshop den 28-29 april där vi kommer att fokusera på komplexiteten i ditt uppdrag i kommunen eller i regionen genom att dela erfarenheter om ledarskap och makt och få inspiration. Vi skapar även ny kunskap om det speciella att vara toppolitiker och kvinna.
 
Under dagen medverkar bland annat Anders Knape, ordförande SKR, och Carola Gunnarsson, vice ordförande SKR samt en inspiratör. Lena Lindgren från SKR håller i dagarna.
Mer information och anmälan
 
Studie om uppdraget som kommun- och regionstyrelsens ordförande
I mars kommer alla KSO och RSO få en enkät från SKR. Undersökningen innehåller frågor om uppdraget, utmaningar och utveckling. Syftet är att genomföra en kartläggning om uppdraget.

Enkätundersökningen ska också utgöra ett underlag för utveckling av SKR:s stöd i att stärka uppdraget som toppolitiker i att styra och leda en kommun eller region samt i att stärka demokratin. Underlaget ska även användas för att stärka förutsättningarna för och i uppdraget för ledande förtroendevalda.

Forskningsstudien genomförs i samarbete med Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet.
 
 
Redaktör
Martin Lidhamn
martin.lidhamn@skr.se
08-452 76 66
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se