Miljardsatsning för nära vård
 
SKR och regeringen har ingått en överenskommelse som ska stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården, med inriktning på nära vård.
– Nära vård handlar om att arbeta mer förebyggande och att vården ska finnas tillgänglig närmare invånarna, där de behöver den. Omställningen är en förutsättning för att regioner och kommuner ska kunna fortsätta erbjuda en god och långsiktigt hållbar vård och omsorg, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Överenskommelse om en god och nära vård 2020
 
Vd-krönika
 
 
Att känna sig trygg och säker
 
Jag vill inte vara rädd om jag rör mig på stan eller är på hemväg. Det är jag förstås inte ensam om. Gängkriminaliteten, med sprängningar och skottlossning, spär på otrygghet. De flesta brott och samhällsstörningar får på något sätt efterverkningar i kommunerna.
 
1,7 miljarder för att främja psykisk hälsa
 
SKR och regeringen har ingått en överenskommelse för att främja psykisk hälsa, tidigt möta psykisk ohälsa samt ge effektiv vård och stöd till personer med allvarlig problematik. Överenskommelsen för 2020 omfattar drygt 1,7 miljarder kronor.
– Vi behöver arbeta mer förebyggande i hela samhället, samtidigt ska de som behöver vård känna sig trygga med att de får det, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
Överenskommelse inom psykisk hälsa 2020
 
Den statliga styrningen är omfattande och ineffektiv
 
Statskontorets årliga kartläggning visar att den statliga styrningen av kommuner och regioner är omfattande. SKR anser att det hämmar kommuner och regioner att utveckla sina verksamheter effektivt.
– Statens styrning går stick i stäv med både det lokala självstyret och vad som just nu krävs för att möta välfärdens utmaningar, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Färre riktade statsbidrag behövs
 
Mer från SKR
 
 
Tillägg för coronavirus i smittskyddslagen
SKR beslutade i fredags att tillstyrka Folkhälsomyndighetens hemställan till regeringen om att smittskyddslagens bestämmelser ska kunna tillämpas för det så kallade coronaviruset. Regeringen har nu fattat beslut i enlighet med hemställan. 
SKR:s svar på Folkhälsomyndighetens hemställan om coronavirus
Regeringens beslut om bestämmelser i smittskyddslagen
 
Brister i utredning om digifysiskt vårdval
Det finns stora möjligheter att utveckla en mer digital vård. Men regeringens utredning om digifysiskt vårdval saknar helhetsperspektiv och fokuserar för mycket på nya regleringar i primärvården. Utredningen behandlar varken den kommunala hälso- och sjukvården eller samspelet mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det anser SKR i sitt yttrande.
Problematiskt att reglera allt genom nya lagar
 
Positivt initiativ kring kommuners bredbandsutbyggnad
SKR välkomnar att regeringen ger Post- och telestyrelsen, PTS, i uppdrag att analysera en lagändring som låter kommunala stadsnät bygga bredband över kommungränser. Uppdraget ska genomföras i dialog med SKR. 
– Vi ser fram emot att samarbeta med PTS och vi tycker att det är bra att uppdraget ska vara utfört redan sista mars, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
SKR vill se undantag från lokaliseringsprincipen
 
Positivt att fler får möjlighet att ge betyg i årskurs 4
SKR har lämnat synpunkter på hur försöket med att sätta betyg i årskurs 4 kan bli permanent. SKR är i huvudsak positivt, men motsätter sig att beslutet om att sätta betyg från årskurs 4 eller inte ska flyttas till den enskilda skolan istället för att ligga kvar hos huvudmannen.
Yttrande om möjlighet till betyg från årskurs 4
 
Bra med tydligare reglering av modersmålsundervisning
SKR ser positivt på en timplanereglering men motsätter sig förslaget att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda modersmålsundervisning oavsett hur många elever som är intresserade av att läsa språket och i obegränsat antal år under skoltiden. Det skriver SKR i ett remissvar på utredningen om modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål. 
Yttrande om modersmålsundervisning
 
Bättre erfarenheter av primärvården
Över 100 000 personer har svarat på frågor om sin upplevelse av primärvården och den stora majoriteten är positiv. Det visar undersökningen Nationell Patientenkät som genomfördes i slutet av 2019. I samtliga regioner har helhetsintrycket förbättrats och framför allt upplever patienterna att de blir bättre bemötta.
Nationell Patientenkät om primärvård
 
Så påverkar brexit patienters rätt till vård
Storbritannien och Nordirland lämnade EU den 1 februari 2020 med ordnat utträdesavtal. Enligt avtalet sker under en övergångsperiod inga förändringar vad gäller patienters rätt till vård. För närvarande löper övergångsperioden fram till och med 31 december 2020. 
Information om patienters rätt till vård efter brexit
 
Flera skäl till välfärdens ökande kostnader
Kommuner och regioner står inför stora ekonomiska utmaningar. För vissa har utmaningarna redan pågått ett tag och för andra kommer de att bli mer påtagliga från i år och framåt. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i en debattreplik i Svenska Dagbladet. 
Vi behöver hinna vidta åtgärder i tid
 
Workshop för kvinnor som är toppolitiker
SKR vill särskilt bidra till att antalet kvinnor ökar på ledande politiska positioner. SKR:s ordförande Anders Knape bjuder därför in dig som är ledande förtroendevald och kvinna till en exklusiv workshop om politiskt ledarskap den 28-29 april. 
Dela erfarenheter och kunskap om att vara toppolitiker och kvinna
 
Bloggar från SKR
 
 
Låt 2020 bli året med en förändrad statlig styrning
Statskontoret har nu gjort sin tredje uppföljning av statens styrning av kommuner och regioner. Som förväntat är den statliga styrningen fortfarande alltför omfattande. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Regeringen har lyssnat på Sveriges kommuner 
SKR har länge drivit att vuxenutbildningen behöver stärkas för att möta allt fler politikområdens förväntningar och för att möta dagens målgrupp som finns i komvux. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR. 
Skolbloggen
 
Vårdförlopp för mer jämlik vård
Nu i vår införs sju nya personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp i våra regioner. Det är ett viktigt steg i utvecklingen av en god, jämlik och personcentrerad vård för alla som behöver den. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKR. 
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om coronavirus
Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kring det nya så kallade coronaviruset och publicerar löpande information på sin webbplats. Myndigheten har också samlat vanliga frågor och svar om det nya viruset. 
Frågor och svar om nytt coronavirus
Nytt utbrott av coronavirus
 
Nästan samtliga nya statsbidrag 2019 var riktade
Statskontoret har kartlagt statens styrning av kommuner och regioner under 2019. Kartläggningen visar att det totalt fanns 165 riktade statsbidrag 2019 och att det infördes 33 nya eller förändrade lagar under året som på ett väsentligt sätt påverkar kommuner och regioner. 
Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner
 
PTS ska se över lokaliseringsprincipen 
Regeringen har beslutat att Post- och telestyrelsen ska analysera konsekvenser av att införa ett undantag från lokaliseringsprincipen för bredbandsutbyggnad. Det ska genomföras i dialog med SKR och andra aktörer. 
Uppdrag att se över lokaliseringsprincipen i bredbandsutbyggnad 
 
Utredning om enklare regelverk för bygglov
En särskild utredare ska se över hur regelverket för bygglov kan bli enklare och mer effektivt och ändamålsenligt. I uppdraget ingår att göra en systematisk översyn av regelverket och att lämna förslag på ändringar. 
Regelverket för bygglov ska ses över
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 11 februari
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00