Satsning på digital utveckling inom vård och omsorg
 
Regeringen har tillsammans med SKR antagit en ny strategi för genomförande av Vision e-hälsa 2025. Genom överenskommelser med SKR satsar regeringen även 430 miljoner kronor under 2020 för att stärka den digitala utvecklingen inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst.
– För att kunna möta medborgarnas behov även i framtiden måste vi ta tillvara digitaliseringens möjligheter och den här överenskommelsen innebär därför ett viktigt tillskott till de satsningar som redan görs i kommuner och regioner, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Överenskommelser inom digital utveckling i vård och omsorg
 
Vd-krönika
 
 
Största avtalsrörelsen hittills
 
Under våren ska SKR förhandla fram nya kollektivavtal som berör omkring 650 000 medarbetare i kommuner och regioner. Min uppfattning är att vi och facken har samma bild av välfärdens utmaningar, men att vi däremot har lite olika syn på vilka åtgärder som krävs för att möta dem.
 
SKR välkomnar utredning av automatiserat beslutsfattande
 
SKR välkomnar regeringens beslut att tillsätta en utredning som bland annat ska ta ställning till hur möjligheten till automatiserat beslutsfattande kan införas i kommuner och regioner.
Regeringens beslut att tillsätta denna utredning är efterlängtat. Ett automatiserat beslutsfattande skapar förutsättningar för att verksamheterna ska kunna omfördela tid och resurser så att välfärden kan levereras likvärdigt, effektivt och med god kvalitet i hela Sverige, säger Jenny Birkestad, SKR.
Utredning om automatiserat beslutsfattande
 
Nytt avtal ska ge fler förskolor
 
Elva byggföretag har tilldelats ramavtal i en upphandling av förskolebyggnader. Avtalet ska göra det enklare för kommuner att beställa förskolor med hög kvalitet. SKR beräknade i fjol att det behöver byggas över 700 förskolor fram till år 2022.
– Att projektera och upphandla förskolor kräver mycket tid, resurser och specialistkompetens. Vi är därför glada att vi nu har upphandlat ett ramavtal som förenklar och effektiviserar byggandet av förskolor med hög kvalitet, säger Gunilla Glasare, SKR.
Barnens och verksamheternas behov i fokus
 
Mer från SKR
 
 
Information om coronavirus och arbetsgivarens ansvar
SKR följer utvecklingen och har löpande kontakt med myndigheter med anledning av utbrottet av coronaviruset. Utbrottet av coronavirus har bland annat väckt frågor om arbetsgivarens ansvar vid epidemi- eller pandemiutbrott. För att stötta kommuner och regioner har SKR därför tagit fram information och svar på vanliga frågor.  
Arbetsgivarens ansvar vid epidemi- eller pandemiutbrott
 
Därför ökar kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd
Två tredjedelar av kommunerna hade ökade kostnader för ekonomiskt bistånd under 2019. Bristande stöd från Arbetsförmedlingen är en av huvudorsakerna. Det visar en sammanställning från SKR.
Rapport om den aktuella utvecklingen av ekonomiskt bistånd
 
SKR kraftsamlar för stärkt psykisk hälsa
Förra veckan samlade SKR ett stort antal organisationer för att diskutera hur samhällets alla delar bättre kan kraftsamla för att stärka den psykiska hälsan i Sverige. SKR:s initiativ ”Kraftsamling för psykisk hälsa” har under hela hösten arbetat med att samla aktörer som vill och kan främja den psykiska hälsan i samhället. 
Över 160 organisationer har slutit upp i Kraftsamling för psykisk hälsa
 
Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt långa
Införandet av standardiserade vårdförlopp, SVF, har resulterat i att allt fler patienter med cancer nu utreds på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt i hela landet. Regeringens mål för andelen SVF-utredda patienter har kunnat nås, men väntetiderna har inte förändrats mellan 2017 och 2019. Det visar en ny rapport från Regionala cancercentrum i samverkan.
Väntetider i standardiserade vårdförlopp
 
Staten duckar ansvar för lokalt klimatarbete
Det statliga arbetet med samhällets klimatanpassning brister och måste förbättras. Expertmyndigheters kunskap om klimatförändringarnas lokala effekter når inte kommunerna och de ekonomiska bidragen är långt ifrån tillräckliga. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel. 
Staten måste förbättra stödet till klimatanpassning
 
Webbsänt frukostmöte om jämställd arbetsgivarpolitik
SKR anser att alla skillnader i arbetslivet som beror på kön måste försvinna. Torsdagen den 13 februari bjuder SKR in till ett webbsänt frukostseminarium för att presentera förbundets program för en jämställd arbetsgivarpolitik. Programmet består av nio punkter med praktiska verktyg och metoder som kommuner och regioner kan använda i sitt lokala arbete för att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män.
En jämställd arbetsgivarpolitik
 
Fokus på hälsa och inte på att springa fortare
I serien Nära vård-podden intervjuas personer som på olika sätt speglar den förändring som behövs i omställningen mot Nära vård. I podcastens senaste avsnitt berättar Östersunds tidigare socialchef om hur kommunen minskade kostnaderna för äldreomsorgen med förebyggande och hälsofrämjande insatser.
Podcast om Nära vård
 
Bloggar från SKR
 
 
Att ta ansvar för ekonomin är att ta ansvar för välfärden
Avtalsrörelsen 2020 är igång. Målet för både oss och facken är att teckna avtal som stöttar verksamhetsutveckling och ger medarbetarna goda villkor. Det skriver Niclas Lindahl, SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Tio års nationell satsning mot cancer
Förra veckan uppmärksammade vi att den nationella cancerstrategin har funnits i tio år. Mycket har hänt inom cancervården de senaste tio åren. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKR. 
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Valordning och automatiska beslut ska utredas
En särskild utredare ska analysera ordningen för val i kommun- och regionfullmäktige, bland annat för att säkerställa att politiska minoriteter representeras i styrelse och nämnder. I uppdraget ingår också att utreda hur kommuner och regioner kan få möjlighet till automatiserat beslutsfattande, på samma sätt som statliga myndigheter.
Automatiska beslut i kommuner och regioner ska utredas
 
Ändrade krav i lärarlyftet
Regeringen har beslutat om ändringar i reglerna för statsbidraget inom det så kallade lärarlyftet. Ett exempel på krav som tas bort är att lärare som deltar i satsningen ska undervisa i samma ämne som de fortbildar sig inom. 
Fler lärare ska kunna delta i lärarlyftet
 
Migrationsverkets prognos för asylmottagande
Ett ökat antal asylsökande i Europa i år kan komma att påverka Sverige. Det säger en ny prognos från Migrationsverket. I år beräknas kommunerna ta emot runt 21 000 nyanlända med uppehållstillstånd. Enligt myndigheten är prognosen för antalet kommunmottagna 2020-2022 oförändrad.
Ny prognos från Migrationsverket
 
Samverkansgrupper för innovativa lösningar på samhällsutmaningar 
Regeringen har presenterat deltagarna i de fyra strategiska samverkansgrupper som ska fokusera på olika samhällsutmaningar. SKR deltar inom områdena hälsa och life science, näringslivets klimatomställning samt kompetensförsörjning och livslångt lärande. 
Strategiska samverkansgrupper utsedda
 
Avgift för tillsyn inom bygglov ska utredas
Boverket ska utreda möjligheten för kommunernas byggnadsnämnder att ta ut avgifter i samband med tillsynsärenden. Syftet är att ge kommunerna bättre förutsättningar att arbeta med tillsyn för att snabbare kunna åtgärda problem med exempelvis olovligt byggande. 
Möjlighet till tillsynsavgift inom bygglov ska utredas
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 18 februari
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00