Nyheter från SKR
 
 
SKR avstryker förslag till utvecklad upphandlingstillsyn
 SKR som anser att fokus bör ligga på att förenkla upphandlingsregelverket, avstyrker förslagen om att ge Konkurrensverket ökade möjlighet till ingripande genom att meddela föreläggande och förbud.
Den svenska upphandlingslagstiftningen är onödigt komplicerad 
 
Digifysiskt vårdval – SOU 2019:42
Svensk hälso- och sjukvård är inne i en omställning. Den digitala vården har utmanat gamla strukturer, både hur människor söker vård, men även vårdens organisering och finansiering. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) delar utredningens bild av att patientens ställning behöver stärkas och att utbudet av kontaktvägar behöver öka.
Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet
 
Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat nya ”vårdmomsdomar”
HFD finner att det är fråga om momspliktig personaluthyrning och inte momsfria sjukvårdstjänster.
HFD anser då att det inte är fråga om momsfri sjukvård
 
Satsning på digital utveckling inom vård och omsorg
Regeringen har tillsammans med SKR antagit en ny strategi för genomförande av Vision e-hälsa 2025.
Regeringen genomför nu den största satsningen på e-hälsa hittills
 
Överenskommelse om en God och nära vård 2020
SKR och staten har träffat en överenskommelse om att under 2020 vidareutveckla den nära vården. Målet för omställningen till en god och nära vård är att skapa en god, nära och samordnad vård och omsorg som främjar jämlik hälsa.
Överenskommelsens fyra utvecklingsområden
 
Överenskommelse 2020 inom psykisk hälsa
SKR och staten har träffat en överenskommelse om insatser inom området psykisk hälsa för 2020. Överenskommelsen bygger på tidigare överenskommelser och är en fortsättning av det långsiktiga arbete som stimulerats av staten och där SKR bidragit med utvecklingsstöd till kommuner och regioner.
Den ekonomiska omfattningen och fördelningen av stimulansmedel
 
Överenskommelse om äldreomsorg
SKR och regeringen har träffat en överenskommelse som syftar till att ge kommunerna bättre förutsättningar att verksamhetsutveckla äldreomsorgen genom digitalisering.
Teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Motverka välfärdsbrott
Konferensen uppmärksammar förekomsten av välfärdsbrottslighet. Konferensen ger ny kunskap på arbetssätt och metodik för att öka organisationens förmåga att stå emot välfärdsbrottslighet och korruption.
Välkommen 11 maj 2020 i Stockholm
 
Grundkurs i offentlig upphandling
En tre dagars grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 5-7 maj i Stockholm
 
Upphandling – ett verktyg för en breddad arbetsmarknad
När det offentliga samverkar med social ekonomi skapas ett samhälle där alla får växa och en breddad arbetsmarknad för ökad etablering.
Välkommen till Arbetsmarknads- och Näringslivsdagar 12-13 maj i Uppsala
 
Kommunal juridik
SKR:s temadagar om Kommunal juridik fokuserar i år på "Juridiska aspekter på välfärdens utmaningar" och adresserar frågor inom områden som digitalisering, upphandling och bolagsstyrning med flera.
Välkommen till Temadagar om kommunal juridik 13 maj - 14 maj 2020 i Sigtuna
 
Nytt från omvärlden
 
 
Tre perspektiv på digitala vårdbesök
Befolkningen och patienter föredrar fysiska vårdbesök framför videobesök i primärvården, men när de väljer videobesök är det viktigt med korta väntetider. Läkare som arbetar på fysiska primärvårdsmottagningar tror att det finns både risker och möjligheter med digitala vårdbesök.
Kunskap om när digitala vårdbesök kan vara lämpliga behövs - Vårdanalys
 
Tillgänglighet för patienter i försäkringsfinansierad vård
IVO har inlett en förstudie för att undersöka myndighetens förutsättningar att granska privata vårdgivares prioritering mellan patienter.
Bristande tillgänglighet och långa väntetider innebära ökade patientsäkerhetsrisker - IVO
 
Män tycks vara mer nöjda med hur vården och omsorgen samordnas
När IVO frågat personer med komplexa vård- och omsorgsbehov, tycks män vara mer nöjda med samordningen än vad kvinnor är. Män tycks också i högre grad än kvinnor uppleva att personalen har en helhetssyn på deras behov.
Samordningen behöver förbättras - IVO
 
Allas ögon på ny matchningstjänst
Arbetsförmedlingens verksamhet är på väg att stöpas om. Därför är intresset så stort för myndighetens upphandling av den nya tjänst där fristående aktörer ska rusta och matcha arbetssökande till jobb.
Viktigt steg inför en reformerad arbetsmarknadsmyndighet - Inköpsrådet
 
Undrar verkligen hur det går
År 2017 infördes skyldigheten att ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Nu är regeringen nyfiken på hur det gått med den saken och ber Statskontoret att undersöka hur myndigheterna har arbetat med frågan.
Skäliga anställningsvillkor och schysst konkurrens - Inköpsrådet
 
Misstänkt jäv stoppar Skånes digitala vårdcentral
Region Skånes motsvarighet till nätläkartjänster – Skåne Online – ligger nere. Detta eftersom den är kopplad till företaget Vårdinnovations projekt med artificiell intelligens som stoppats efter misstankar om en felaktig upphandling, rapporterar Sydsvenskan.
Misstankar om oegentligheter i upphandlingen av systemet - Dagens Medicin
 
Kollegial kvalitetsdialog i primärvården för bästa möjliga kvalitet
Svenska Läkaresällskapet presenterar en rapport som beskriver en modell för kollegial kvalitetsdialog i primärvården. Modellen har testats på tre vårdcentraler och arbetet har skett inom ramen för Svenska Läkaresällskapets (SLS) arbete med att ta fram en modell för professionsbaserad kvalitetsrevision. 
Grundas på SLS kärnvärden; forskning, utbildning, etik och kvalitet - My News Desk
 
Aktuell debatt
 
 
"Ny friskola är vägen till högre kommunalskatt"
Alla som vill att kommunernas ekonomi ska förvärras ytterligare bör applådera IES etableringar landet runt. Få saker i skolans värld är nämligen mer kostnadsdrivande än att IES startar upp en ny skola i kommunen.
Det skriver Tankesmedjan Balans - Dagens Samhälle
 
”Inför ett nationellt ersättningssystem i primärvården”
Vi borde utforma ett nationellt och enkelt ersättningssystem inom primärvården som möjliggör en kraftig neddragning av administrativa uppgifter, skriver två debattörer från Svensk förening för allmänmedicin.
Möjliggör en kraftig neddragning av administration - Dagens Medicin
 
"Beklagligt beslut om assistansåtal"
Flera medier rapporterar att åklagaren i Örebro avstår från att väcka åtal mot två personliga assistenter för att det ”inte är proportionerligt ur ett processekonomiskt perspektiv”. Bakgrunden är att de två personerna påstått sig arbeta som assistenter åt en 48-årig man som är misstänkt för att ha fejkat en neurologisk sjukdom och därmed att tillskansat sig mer än 15 miljoner kronor i assistansersättning.
Krafttag mot kriminella och oseriösa aktörer - Vårdföretagarna
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se