Arbeta aktivt med en jämställd arbetsgivarpolitik
 
SKR har presenterat ett nytt program för att bidra till ökad jämställdhet i arbetslivet. Programmet innehåller praktiska verktyg för det lokala arbetet med att öka jämställdheten.
− SKR har tillsammans med alla arbetsgivare på svensk arbetsmarknad ett stort ansvar att identifiera och motverka alla arbetsmarknadsrelaterade ojämlikheter. Vi vill inte ha skillnader i arbetslivet som beror på kön, säger Joakim Larsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.
SKR:s program för en jämställd arbetsgivarpolitik
 
Vd-krönika
 
 
Sportlov med snö även i framtiden
 
Vintern är mild och det är barmark i stora delar av Sverige. Så här i sportlovstider kan det till exempel vara bra att känna till att snösäsongen i Vemdalen riskerar att bli hälften så lång i slutet av seklet jämfört med snittet för 1961-1990, om vi inte minskar utsläppen radikalt. Det visar den rapport som vi släppte i fjol.
 
Svag tillväxt av skatteunderlaget under 2020 och 2021
 
Sverige beräknas gå in i en mild lågkonjunktur i slutet av året och skatteunderlagstillväxten blir svag både i år och nästa år. Det är slutsatserna i årets första skatteunderlagsprognos.
– De ekonomiska utmaningarna blir alltmer påtagliga för kommuner och regioner, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
SKR:s skatteunderlagsprognos
 
Svenska kommun- och regionpolitiker på viktiga EU-poster
 
I veckan samlades kommun- och regionpolitiker för en ny mandatperiod i Europeiska regionkommittén. Flera svenska ledamöter har fått ledande poster i utskott, arbetsgrupper och partigrupper.
– Att så många svenskar anförtros så många betydande positioner i ett så viktigt EU-organ visar på det förtroende som våra förtroendevalda har på den internationella arenan, säger Anders Knape, ordförande för SKR och för den svenska delegationen i Regionkommittén.
Ny mandatperiod i Europeiska regionkommittén
 
Mer från SKR
 
 
Upphandlade förskolor kan köpas in från och med mars
Nu står det klart att upphandlingen av förskolebyggnader som SKR och SKL Kommentus Inköpscentral har genomfört inte överprövas. Kommuner bedöms kunna börja beställa de upphandlade förskolorna från och med mitten av mars.
Upphandling av förskolebyggnader
 
Psykiatriambulanser är inte den enda lösningen
Ska vi nå målet att stärka den psykiska hälsan blir det olyckligt när regeringen så tydligt pekar ut just psykiatriambulanser som den enda eller viktigaste lösningen. Det skriver Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, i en debattreplik i Expressen. 
Resurser bör användas där behoven är störst
 
Nya domar om moms på vårdpersonal
SKR har tidigare påtalat att Skatteverket bör avvakta att ta beslut om beskattning för uthyrning av vårdpersonal innan rättsläget klargörs. Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat flera domar om momspliktig uthyrning av vårdpersonal. Enligt SKR återstår ett antal frågor som behöver besvaras. 
Moms för vårdpersonal
 
Demokratiresan om lokalt självstyre
I det senaste avsnittet av SKR:s podcast Demokratiresan ger SKR:s ordförande Anders Knape sin syn på det lokala självstyret och dess relation till demokrati. Varför lokalt självstyre är viktigt och hur det ser ut i resten av Europa är några av frågorna som tas upp i avsnittet.
Lyssna på SKR:s podcast Demokratiresan
 
Bloggar från SKR
 
 
Det här är angeläget i Kommunutredningen
Den 19 februari är en viktig dag. Då ska Kommunutredningen ge förslag till regeringen på åtgärder som ska underlätta för kommuner att hantera välfärdsuppdragen framöver. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Tankar från mötet om regeringens nya arbetsmiljöstrategi
SKR bjöds nyligen in till ett möte om regeringens nya arbetsmiljöstrategi. Positivt, då vi naturligtvis vill bidra och försöka påverka inriktningen. Det skriver Caroline Olsson, SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Det behövs ett gemensamt grepp om bostadsförsörjningen
Bostadsbrist, hemlöshet, integration, segregation och utsatta områden. Avsaknaden av en sammanhållen nationell bostadspolitik går som en röd tråd genom alla dessa utmaningar. Det skriver Åsa Furén Thulin, SKR. 
Socialtjänstbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Folkhälsomyndigheten bevakar utvecklingen av coronavirus
Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen av utbrottet av coronavirus och uppdaterar löpande information på sin webbplats. Myndigheten har bland annat publicerat rekommendationer för handläggning av misstänkta fall och uppdaterar också kontinuerligt vanliga frågor och svar om sjukdomsutbrottet. 
Information från Folkhälsomyndigheten om coronaviruset
 
Flyttmönster mellan kommuner ska kartläggas
Statskontoret har fått i uppdrag från regeringen att kartlägga flyttmönster mellan kommuner, alltså att kommuner aktivt medverkar till att individer bosätter sig i en annan kommun. Det saknas i nuläget uppgifter om hur vanligt förekommande fenomenet är och vilka orsaker som ligger bakom. 
Statskontoret ska undersöka flyttmönster mellan kommuner
 
Uppdaterad strategi för arbete mot antibiotikaresistens
Regeringen har uppdaterat Sveriges strategi för arbetet mot antibiotikaresistens. Strategin har bland annat uppdaterats utifrån hur förutsättningarna för arbetet mot antibiotikaresistens har förändrats globalt under de senaste åren.
Svensk strategi för arbetet mot antibiotikaresistens
 
Förslag om klimatdeklaration för byggnader
Regeringen föreslår att det ska införas ett krav på klimatdeklaration för nya byggnader. Förslaget, som innebär ändringar i plan- och bygglagen och en ny lag om klimatdeklaration, är nu ute på remiss. Syftet är att synliggöra utsläpp och klimatpåverkan från nya byggnader. 
Krav på klimatdeklaration föreslås från 2022
 
Tre perspektiv på digitala vårdbesök
Patienter föredrar fysiska vårdbesök framför digitala besök i primärvården, men när de väljer digitala besök är det viktigt med korta väntetider. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Myndigheten har i rapporten undersökt befolkningens, patienternas och vårdpersonalens syn på digitala vårdbesök.
Rapport om uppfattningen av digitala vårdbesök
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 25 februari
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00