Välfärdsmiljarderna till sektorn välkomnas
 
Riksdagen har nu beslutat om ytterligare 2,5 miljarder kronor till kommuner och regioner utöver vad som tidigare aviserats. SKR välkomnar generella statsbidrag till sektorn.
– Utmaningarna i kommuner och regioner gör att generella tillskott från staten behövs. Vi behöver dessutom mer av långsiktiga planeringsförutsättningar och mindre statlig detaljstyrning, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Beslut om 2,5 miljarder till välfärden
 
Vd-krönika
 
 
Arbetsförmedlingen måste fungera
 
När jag hör berättelser om arbetssökande som inte får det stöd de har rätt till, till exempel unga människor som går sysslolösa i månader i väntan på ett första möte med Arbetsförmedlingen, då kokar det i mig. Det är inte acceptabelt.
 
Kommunutredningens förslag löser inte välfärdsutmaningar
 
Kommunutredningens förslag om kommunsammanslagningar är inte effektivt. SKR anser att kommunsamverkan är en bättre metod för att hantera välfärdsutmaningarna. SKR har gjort en enkätstudie av effekterna för de kommuner som samverkar i förbund eller gemensam nämnd inom miljö, bygg eller tillsyn.
– Vår undersökning visar att förbättringarna, som Kommunutredningen menar att sammanslagningar löser, kan uppnås genom att samverka, säger SKR:s vd Staffan Isling.
Sammanslagningar är ingen universallösning
 
Bra ambitioner men det återstår att säkra lokal närvaro
 
Det återstår för Arbetsförmedlingen att upprätta personell närvaro i en stor del av landets kommuner. Myndigheten måste intensifiera sitt arbete i dialog med kommunerna.
– Lokal kännedom är centralt för att stödja individer. Det är oroväckande att många kommuner uppger att Arbetsförmedlingen inte har säkrat lokaler för 2020, säger Per-Arne Andersson, SKR.
Arbetsförmedlingen behöver fungera under omställningsprocessen
 
Mer från SKR
 
 
Kortare operationsköer men långa väntetider till BUP
Väntetiderna till den specialiserade vården fortsätter att minska samtidigt som väntan på besök, behandling och utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin är lång. Det visar den första uppföljningen av 2020 års överenskommelse med regeringen om ökad tillgänglighet i vården.
Statistik om väntetider i hälso- och sjukvården
 
Vilseledande om byggande av småhus
Trä- och möbelföretagen gör en rad felaktiga påståenden om byggande av småhus. Det är beklagligt att organisationen för en oseriös debatt i en viktig fråga. Det skriver Gunilla Glasare, SKR, i en debattreplik i Svenska Dagbladet. 
Ett samlat grepp behövs för att ge fler tillgång till bra bostäder
 
Anmälan öppen till Demokratidagen 2020
Den 21 april går Demokratidagen av stapeln. Bland de medverkande är SKR:s ordförande Anders Knape, kultur- och demokratiminister Amanda Lind, före detta utrikesminister Margot Wallström och forskaren Emma Frans. Dagen bjuder också på seminarier om bland annat demokratiutveckling, medborgardialog, politiskt ledarskap och revision.
Anmäl dig till Demokratidagen
 
Kvalitetsregister för forskning
Den 5 maj arrangerar SKR konferensen Kvalitetsregister för forskning, tillsammans med Nationella Kvalitetsregister, Vetenskapsrådet och Apotekarsocieteten. Konferensen är en möjlighet för personer som är intresserade av kvalitetsregisterforskning att mötas över professionsgränserna och diskutera metoder och gemensamma frågor. 
Forskningskonferens om kvalitetsregister
 
Bloggar från SKR
 
 
Det är fortsatt röra kring statsbidragen
Vårt budskap har gått fram. Kommuner och regioner behöver generella och inte riktade statsbidrag. Vårt andra tydliga budskap är tidiga besked och där går vi fortfarande bet. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Staten behöver underlätta kompetensförsörjningen
Kommunutredningen vill underlätta kompetensförsörjningen i kommunerna. Det är bra. Något som skulle bredda rekryteringsbasen är att staten ser över studiefinansieringssystemet. 
Det skriver Niclas Lindahl, SKR.  
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Goda medicinska resultat men svagare för tillgänglighet 
Socialstyrelsens rapport över hälso- och sjukvårdens resultat inom hållbarhet, tillgänglighet och hälsoutfall visar i stort på förbättringar jämfört med tidigare mätning. Men inom tillgänglighet kvarstår problem med överbeläggningar på sjukhus och utlokaliserade patienter.
Öppna jämförelser 2020 - sex frågor om vården
 
Information med anledning av höga vattenflöden
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer utvecklingen av höga flöden och översvämningar i landet. Myndigheten informerar på sin webbplats om vilka resurser och vilket stöd de kan erbjuda kommuner och regioner.
Information från MSB angående höga flöden
 
Förändrad riskbedömning för coronavirus i Sverige
Folkhälsomyndigheten bedömer att det är hög risk att det upptäcks personer i Sverige som har smittats av coronaviruset utomlands. Myndigheten gör bedömningen med anledning av utvecklingen i omvärlden. Risken för allmän smittspridning i Sverige bedöms fortfarande vara låg.  
Folkhälsomyndighetens bedömning av spridning av coronavirus
 
Arbetsförmedlingskontor får fast bemanning
Arbetsförmedlingen har beslutat att myndighetens kontor i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand ska återupprätta fast bemanning. Tidigare skulle ett av kontoren avvecklas och de fyra andra finnas kvar enbart som möteslokaler. Myndigheten har också beslutat att kontoren i Arvidsjaur och Härnösand ska vara fast bemannade för att kunna ta emot bokade möten.
Arbetsförmedlingens arbete med att säkra lokal närvaro
 
Förslag om ändringar i sekretessregler för att förebygga terrorism
Regeringen föreslår ändringar i offentlighets- och sekretesslagen i syfte att förebygga terrorbrottslighet. Förslaget ska ge socialtjänsten utökade möjligheter att ta del av information från polisen, men också möjliggöra för socialtjänsten att dela med sig av uppgifter till polisen och Säpo. 
Förslag om effektivare informationsutbyte mellan polis och socialtjänst
 
Elevhälsan ska bli mer tillgänglig
Bestämmelserna om tillgång till elevhälsa och vad som är en acceptabel lägstanivå inom elevhälsa ska analyseras inom Utredningen om elevers möjlighet att nå kunskapskraven. Det har regeringen beslutat. Utredningen ska också ta fram förslag på hur en redovisning av uppgifter om personal inom elevhälsa i förhållande till elevantal kan göras obligatorisk. 
Tillgång till elevhälsa ska utredas
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 3 mars
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00