Nya regler om översiktsplanering börjar gälla i april
 
Den 1 april ändras Plan- och bygglagens tredje kapitel. Syftet är att säkerställa en bättre kontinuitet i översiktsplaneringen, att regelverket ska ge stöd för en god tillämpning och att översiktsplanen i högre utsträckning än i dag ska underlätta för efterföljande planering och prövning, till exempel vid detaljplaneläggning och prövning av bygglov och förhandsbesked. 

En nyhet är att kommunen i början av varje mandatperiod ska anta en planeringsstrategi. I denna ska kommunfullmäktige ta ställning till ändrade planeringsförutsättningar och kommunens fortsatta arbete med översiktsplaneringen samt bedöma om planen är aktuell. Planeringsstrategin, som ersätter aktualitetsprövningen, är en förutsättning för att översiktsplanen ska anses aktuell.

Även bestämmelserna om översiktsplanens innehåll ändras, bland annat för att förtydliga och underlätta dialogen mellan stat och kommun. 

Läs mer på regeringens webbplats
 
Bra att regeringen minskar antalet riksintressen
 
Riksintressena täcker i dag mer än halva Sveriges yta. Många är inaktuella och otydliga, men hindrar ändå nya bostäder.  
 
Regeringen ger nu Naturvårdverket, Riksantikvarieämbetet, Statens Energimyndighet, Tillväxtverket och Trafikverket i uppdrag att se över sina riksintressen. Boverket ska samordna översynen. SKR välkomnar översynen
 
Debatt: ”Vilseledande om byggande av småhus”
 
Det är brist på bostäder i stora delar av landet. Vilka sorters bostäder som behövs varierar både mellan och inom kommunerna. Bostadsbyggandet måste generellt sett öka för att möta behoven. SKR:s uppmaning till regering och riksdag är att ta ett samlat grepp om bostadsmarknadens alla problem. Detta framförs i SKR:s replik, på påståenden från Trä- och möbelföretagen om byggande av småhus, på Svenska Dagbladets debattsida 19 februari.
 
Enklare att bygga förskolor med upphandlat ramavtal
 
SKR och SKL Kommentus Inköpscentral har upphandlat ett ramavtal som låter kommuner beställa förskolebyggnader med hög kvalitet till låga kostnader. Elva företag har tilldelats ramavtalet. Det upphandlade ramavtalet erbjuder kommuner nyckelfärdiga och permanenta byggnader som kan anpassas till lokala behov.
 
Reviderad skrift: På rätt plats 
 
Under 1990-talet gav dåvarande Svenska Kommunförbundet ut en handbok om kommunernas hantering av upplåtelser av offentliga platser – På Rätt Plats.

Handboken har nu reviderats för en effektiv och rättssäker handläggning av ärenden gällande upplåtelser av offentlig plats. Den nya upplagan finns att beställa samt läsa/ladda ner på SKRs webbutik.
 
Klimatanpassning 
 
 
Statsbidrag för klimatanalyser i ÖP
Sedan 2018 ska kommunerna i översiktsplanen redogöra för sin syn på risken för skador på den byggda miljön som kan följa av översvämning, ras, skred och erosion som är klimatrelaterade samt hur sådana risker kan minska eller upphöra (PBL kap 3. § 5:7). Kommunerna kompenseras nu för de ökade kostnader som denna ändring innebär, med 4 kr per invånare. 

SKR har fått en del frågor om de statliga medel som tilldelas kommunerna för att göra klimatanalyser och vill här förtydliga hur de ska ses. Bidragen för klimatanalyser ingår i de generella statsbidragen. Dessa är inte avsedda för någon specifik verksamhet utan är, liksom skatteintäkterna, föremål för politiska prioriteringar i respektive kommun. Det är alltså upp till varje kommun att själv fördela medlen. Läs mer på skr:s webbplats
 
”Staten duckar ansvar för lokalt klimatarbete”
SKR anser att det statliga arbetet med samhällets klimatanpassning brister och måste förbättras. Planeringsunderlagen måste samordnas och tillgängliggöras bättre än idag. Detta framförs i en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet 7 februari i år.
 
Konferenser och mötesplatser
 
 
Människan, mötet och platsen - socialt hållbara och hälsofrämjande samhällen, 12-13 maj 
Konferensen Mötesplats social hållbarhet äger rum i Örebro och vänder sig till förtroendevalda, beslutsfattare, tjänstepersoner, forskare, strateger inom kommun, region, stat, akademi, näringsliv och civilsamhällets organisationer. 
Mer information och anmälan
 
Anmälan öppen till årets cykelkonferens, 27-28 maj
Konferensen fokuserar särskilt på synergier mellan cykel och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Deltagarna kommer få del av insatser som genomförts i såväl Sverige som andra länder. Konferensen innehåller även tematiska pass och seminarier om bland annat nya typer av cykelvägar, utvecklingen mikromobilitet och dess konsekvenser för cykelplaneringen, nya riktlinjer för cykel i VGU och varför inte lite ”speeddating”?
 
Mötesplats samhällsbyggande, 15-16 juni
Konferensens innehåll sträcker sig tvärsektoriellt över kommunala och regionala ansvar och förvaltningar. Här samlar vi erfarenhet och kunskap inom planering och byggande, näringslivsutveckling, infrastruktur, fastigheter, miljö, trygghet samt kultur och fritid. Här finns plats och tid för personliga möten mellan förtroendevalda eller tjänsteperson i kommun, region och oss på SKR.
 
Nationella aktörer kraftsamlar för hållbar stadsutveckling
 
Rådet för hållbara städer, där SKR ingår, har presenterat åtgärder för att stödja kommunerna i arbetet med hållbar stadsutveckling. Några exempel på åtgärder som medlemmarna samarbetar med under 2020: 
  • Konferens om ekosystemtjänster och stadens gröna rum (ArkDes)
  • Kunskapsspridning om vägen till ett mer transporteffektivt samhälle (Energimyndigheten)
  • Konferens om gestaltad livsmiljö (Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd)
  • Universell utformning som stöd för socialt hållbar stadsutveckling (Vinnova)
  • Ökad samordning mellan forskningsfinansiärer och strategiska innovationsprogram inom samhällsbyggnadsområdet (Formas, Vinnova och Energimyndigheten)
  • Nya affärsmodeller och cirkulär ekonomi (Tillväxtverket)
Ta del av samtliga åtgärder genom att ladda ner rapporten på webbplatsen Hållbar stad
 
Händer i omvärlden 
 
 
Uppdaterad statistik över kulturmiljöområdet
Myndigheten för kulturanalys har nyligen publicerat rapporten Kulturmiljöstatistik, Kulturfakta 2020:1. Rapporten visar bland annat att:
  • Statliga anslag till kulturmiljö har ökat med 250 procent sedan 2000
  • Flera länsstyrelser har minskat sina verksamhetsresurser till kulturmiljö.
  • Bland kommunerna är tillgången till planeringsunderlag för kulturmiljö fortsatt låg,
  • Flera länsstyrelser har påbörjat revideringsarbete i relation till riksintresse för kulturmiljövård.
 
Workshop om grönstrukturplanering 31 mars i Kristianstad
Interregprojektet Urban Links to Landscape som leds av Kristianstad kommun bjuder, i samarbete med Tankesmedjan Movium vid SLU och Kommunförbundet Skåne, in till en workshop om kommunala grönplaner. Workshopen kommer att diskutera verktygslådan för vad som bör ingå i kommunala grönplaner, vilka avvägningar som behöver göras, hur en bra process kan utformas samt implementeringsarbete. Workshopen kommer också ge inspel till Boverket och Naturvårdsverket som ska ta fram en nationell vägledning för kommunal grönplanering.
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se