Avtalsrörelsen för kommuner och regioner skjuts upp
 
SKR och Sobona har enats med de fackliga organisationerna om att skjuta upp avtalsförhandlingarna till i höst. Beslutet tas för att underlätta arbetet mot coronavirusets allvarliga effekter.
– Välfärdens verksamheter behöver nu lägga allt fokus på att minska smittspridning, vårda sjuka och klara omsorgen om barn och äldre. Vi och facken är överens om att inte ta tid och resurser från detta exceptionellt viktiga arbete och skjuter därför upp avtalsförhandlingarna till i höst, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR.
Avtal förlängs till 31 oktober
 
Vd-krönika
 
 
Det viktigaste nu är att arbeta uthålligt och tillsammans
 
Samhällets aktörer går samman för att lindra konsekvenserna av coronaviruset. Det kommer att ta tid och vi behöver göra det tillsammans. Bara så kan vi klara det svåra läget.
 
Socialtjänsten behöver mandat att prioritera
 
Coronavirusets effekter får stora konsekvenser för socialtjänsten. SKR har därför skickat en hemställan till regeringen med krav på omedelbara ändringar och undantag från nuvarande regelverk för att underlätta kommunernas arbete med att hantera effekterna av det nya coronaviruset.
– Socialtjänsten befinner sig i en akut situation och behöver få ökade befogenheter för att kunna säkerställa att smittspridningen minskas och att insatser effektiviseras, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Hemställan till regeringen om regeländringar för socialtjänsten
 
Coronaviruset gör att skatteunderlaget försvagas
 
De ekonomiska konsekvenserna till följd av det nya coronaviruset är högst osäkra. SKR bedömer dock att skatteunderlaget för året blir klart svagare än tidigare bedömningar har pekat på.
– Vi kan konstatera att pandemin får en tydligt negativ effekt på den svenska samhällsekonomin. Det är dock svårt att bedöma hur brant fall det rör sig om, liksom hur stora och snabba spridningseffekter det får för de delar av ekonomin som inte är primärt drabbade, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Stor osäkerhet vid ekonomiska prognoser
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av det nya coronaviruset. Bland annat uppdaterar SKR löpande vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som rör utbrottet av coronavirus.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
En kris som sätter Sverige på hårda prov
Krisen till följd av coronavirusets spridning eskalerar. Alla i samhället drabbas på olika sätt. Det är ansträngt i hälso- och sjukvården, både i regioner och kommuner. Gymnasieskolor och vuxenutbildningar bedriver undervisning på distans och i förskolor och skolor är vardagen kraftigt förändrad. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i ett brev till SKR:s medlemmar. 
Brev från Anders Knape till SKR:s medlemmar
 
De prestationsbaserade kraven i vården behöver slopas
SKR begär att sex av årets vårdöverenskommelser med regeringen ändras, för att minska vårdens administration och kraftigt avlasta hälso- och sjukvården.
– Regeringen kan göra detta för att underlätta för att hälso- och sjukvården ska kunna fokusera på det som är allra viktigast, säger Anders Knape, SKR.
Hemställan till regeringen om att ändra överenskommelser inom vård
 
SKR och Läkarförbundet överens om krislägesavtalet
SKR och Sobona har undertecknat krislägesavtalet med Läkarförbundet. De flesta fackliga organisationerna inom kommuner och regioner undertecknade avtalet i juni 2019. Totalt 25 av 26 fackliga organisationer i sektorn har nu undertecknat avtalet. 
Krislägesavtalet tecknat med Läkarförbundet
 
Viktigt med tydlighet om samhällsviktig verksamhet
Enligt beslut från regeringen ska vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet att erbjudas omsorg i de fall förskolor och grundskolor skulle stänga. Landets kommuner förbereder sig för stängning av förskolor och grundskolor om det skulle bli nödvändigt. Det skulle vara ett stort ingrepp, därför hoppas SKR att regeringen undviker det. 
Tydlighet behövs vid stängning av skolor med anledning av coronavirus
 
Förstärk företagshälsovården under coronakrisen
SKR, Sobona och facken ber nu regeringen om stöd för att stärka företagshälsovården. Det handlar bland annat om att täcka kostnader för ett utökat uppdrag och att undanröja olika hinder.
Hemställan om att förstärka företagshälsovården
 
Bastjänstgöring bör skjutas upp 
SKR och Läkarförbundet ber regeringen om att skjuta upp införandet av bastjänstgöring och låta nuvarande regelverk för specialiseringstjänstgöring gälla året ut.
Hemställan om att skjuta upp nya regler för specialisttjänstgöring
 
SKR välkomnar miljard till kultur och fritid
Regeringen och samarbetspartierna har presenterat 1 miljard kronor i stöd till kultur- och idrottssektorerna med anledning av coronaviruset. SKR välkomnar de extra resurserna.
− Staten behöver säkerställa att även kommuner och regioner kan ta del av de medel som regeringen och dess samarbetspartier nu aviserat, säger Gunilla Glasare, SKR.
SKR välkomnar stödpaket till kultur och fritid
 
Möjligheten att delta på distans i fullmäktige och nämnder
SKR får många frågor om förutsättningarna för deltagande på distans i sammanträden med fullmäktige eller nämnder med anledning av det nya coronaviruset. SKR har därför publicerat frågor och svar och information om möjligheten för ledamöter att delta på distans och om mötesoffentligheten vid fullmäktigesammanträden.
Sammanträden på distans med anledning av risk för smittspridning
 
Nuläget för nationell kunskapsstyrning
Att hantera coronaviruset och vård kopplad till det går först även vad gäller hälso- och sjukvårdens arbete med kunskapsstyrning. Regionerna anpassar nu arbetet i det nationella kunskapsstyrningssystemet för att möta behov och bidra till att gemensamt hantera den pågående situationen på bästa sätt.
Nationell kunskapsstyrning och covid-19
 
Information om fristående skolor beläggs med sekretess
SKR har fått nej från SCB om att få del av statistik om elever från fristående skolor och Kammarrätten har gett SCB rätt. Högsta förvaltningsdomstolen ger inte SKR rätt att överklaga.
– Detta får allvarliga konsekvenser för hela det nationella skoluppföljningssystemet, säger Per-Arne Andersson, SKR.
Ny praxis för sekretessprövning hos SCB
 
Vägledning för inköp av förskolor
SKR och SKL Kommentus Inköpscentral har upphandlat ett ramavtal som låter kommuner köpa in förskolebyggnader med hög kvalitet till låga kostnader. Nu finns en vägledning från SKL Kommentus som steg för steg visar hur kommuner går tillväga för att göra inköp
Information om ramavtal för förskolebyggnader
 
Bloggar från SKR
 
 
Skatteunderlagets utveckling i coronavirusets spår
Coronaviruset får stora konsekvenser för samhällsekonomin. Därför presenterar SKR en uppdaterad bedömning av årets utveckling av skatteunderlaget, skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Avtalsförhandlingarna på is till efter sommaren
Bekämpningen av coronaviruset gör att välfärdens verksamheter är hårt ansträngda. Vi behöver lägga allt fokus på att minska smittspridning, att vårda sjuka och att rädda liv, samt att klara omsorgen om barn och äldre. Avtalsförhandlingarna får därför vänta. Det skriver Niclas Lindahl, SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Arbetsmiljön i fokus på möte med regeringen
Arbetssituationen i hälso- och sjukvården är ansträngd i dessa dagar och det påverkar förstås arbetsmiljön i högsta grad. Mot den bakgrunden bjöd arbetsmarknadsministern in oss på SKR och facken till ett möte. Det skriver Caroline Olsson, SKR.  
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av det nya coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information och frågor och svar om smittspridning av coronavirus.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Information om covid-19 på olika språk
Efterfrågan på information på olika språk om smittspridning av det nya coronaviruset har varit stor. Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram informationstexter om covid-19 på ett flertal olika språk. Informationen finns publicerad på myndighetens webbplats och går även att ladda ned som pdf-filer.
Om det nya coronaviruset på olika språk
 
Information från Arbetsmiljöverket om covid-19
Just nu är coronaviruset en risk i många arbetsmiljöer och som för alla risker behöver arbetsgivare undersöka och bedöma hur denna risk ser ut i just verksamheten. På Arbetsmiljöverkets webbplats finns information och stöd om systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning. 
Arbetsmiljöverkets information med anledning av coronavirus
 
Utbildningar till vårdpersonal om covid-19
Karolinska instituet har på uppdrag av Socialstyrelsen tagit fram e-utbildningar till personal inom vård och omsorg som kommer i kontakt med personer med misstänkt eller bekräftad smitta av det nya coronaviruset. Utbildningarna fokuserar på hygienprinciper och användning av personlig skyddsutrustning.
Utbildningar om skyddsutrustning
 
Resterande nationella prov i skolan ställs in
Skolverket aviserar att de kommer att besluta att resterande nationella prov under våren ska ställas in med anledning av utvecklingen av spridningen av coronaviruset. Myndigheten meddelar att ett formellt beslut kommer fattas inom kort och att mer information då kommer publiceras på Skolverkets webbplats.  
Vårens nationella prov ställs in
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 31 mars
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00