Vårdförbundet undertecknar krislägesavtalet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det offentliga Sverige står starkt i kris
 
Den professionalism som vårdpersonal i regioner och kommuner besitter är enastående. De är dock inte ensamma. Vid sidan av intensivvård och smittbekämpning måste välfärdstjänster upprätthållas, allt från sophämtning och VA, till barnomsorg och skola samt socialtjänst, bland andra. Våra medlemmars anställda och förtroendevalda är de som bär upp välfärden. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel.
Med samlad kraft klarar vi krisen
 
Vårdförbundet undertecknar krislägesavtalet
 
SKR och Sobona har undertecknat krislägesavtalet med Vårdförbundet. Samtliga fackliga organisationer inom kommuner och regioner har nu undertecknat avtalet.
SKR och Vårdförbundet överens om krislägesavtalet
 
Uppskjuten avtalsrörelse
 
SKR och Sobona har enats med de fackliga organisationerna om att skjuta upp avtalsförhandlingarna till i höst. Beslutet tas för att underlätta arbetet mot coronavirusets allvarliga effekter.
– Välfärdens verksamheter behöver nu lägga allt fokus på att minska smittspridning, vårda sjuka och klara omsorgen om barn och äldre. Vi och facken är överens om att inte ta tid och resurser från detta exceptionellt viktiga arbete och skjuter därför upp avtalsförhandlingarna till i höst, säger Joakim Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen.
– Både arbetsgivare och fack eftersträvar bra och långsiktigt hållbara avtal. Vår gemensamma bedömning är att det inte finns tillräckligt goda förutsättningar att åstadkomma detta under de närmaste månaderna. Det viktigaste nu är att säkerställa förutsättningarna för en trygg arbetsmiljö och en god vård och omsorg, säger Ulf Olsson, vice ordförande i förhandlingsdelegationen.
Avtalsrörelsen skjuts upp
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Fem steg för att jobba med kort- och långsiktig bemanning i bekämpningen av coronaviruset
I den här helt unika situationen behöver alla arbetsgivare ta fram scenarier och utforma planer för att klara av en omfattande personalfrånvaro och samtidigt säkra bemanningen. Situationen ställer också krav på att arbetsgivarna gör nödvändiga prioriteringar mellan olika verksamheter. Det skriver Jeanette Hedberg i det senaste inlägget på bloggen.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Hemställan till regeringen om att stärka företagshälsovården
SKR, Sobona och facken ber regeringen om stöd för att stärka företagshälsovården. Det handlar bland annat om att täcka kostnader för ett utökat uppdrag och att undanröja olika hinder.
Förstärk företagshälsovården under coronakrisen
 
Vägledning för stöd till samverkan mellan regioner och privata vårdgivare
I en del regioner saknas idag vägledning i befintliga avtal om de privata aktörernas roll, ansvar och förutsättningar att bidra med personal och andra resurser i extraordinära situation. SKR och Vårdföretagarna har tillsammans tagit fram en vägledning för hur privata vårdgivare kan bidra på olika sätt under den pågående pandemin.
Vägledning för regioner och vårdföretag i coronakrisen
 
Hemställan till regeringen om behov av regeländringar för socialtjänsten
Coronavirusets effekter får stora konsekvenser för socialtjänsten. SKR har skickat en hemställan till regeringen med krav på omedelbara ändringar och undantag från nuvarande regelverk.
Socialtjänsten behöver mandat att prioritera
 
Hemställan till regeringen om att ändra vårdöverenskommelser
SKR begär att sex av årets vårdöverenskommelser med regeringen ändras, för att minska vårdens administration och kraftigt avlasta hälso- och sjukvården.
De prestationsbaserade kraven i vården behöver slopas
 
Replik från SKR om studentmedarbetare
Studentmedarbetaravtalet bidrar till att säkra kompetensförsörjningen i välfärden. Det studentmedarbetaravtal vi tillsammans undertecknat gynnar både studenter och arbetsgivare i kommuner och regioner. Det skriver Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR i en replik till Saco.
Studentmedarbetare bidrar till en bättre välfärd
 
Behov av extrapersonal
Många kommuner och regioner söker nu med kort varsel fler medarbetare som kan stärka upp för att möta det ökade vård- och omsorgsbehovet eller täcka upp för det bortfall som uppstår då fler än vanligt är hemma från jobbet. SKR har därför samlat kontaktuppgifter till arbetsgivare över hela landet som nu är i behov av extra medarbetare. Saknas din kommun eller region? Hör av dig till Johanna Öqvist, utredare på SKR, för att bli tillagd i listan.
Behov av extrapersonal relaterat till coronaviruset
 
Begäran om undantag i regler kring studiemedel
Både studenter och fackförbund har lyft farhågor om att studenter som går in och arbetar mer än planerat kan bli återbetalningsskyldiga för redan beviljade studiemedel om deras inkomster överstiger det så kallade fribeloppet. SKR har därför begärt att fribeloppen i studiemedelssystemet justeras eller tillfälligt tas bort.
SKR begär undantag i regler kring studiemedel
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se