Underlätta för socialtjänsten att hjälpa den som är utsatt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Underlätta för socialtjänsten att hjälpa den som är utsatt
 
Den 23 mars skickade SKR in en hemställan till regeringen. I en kris är det alltid de mest utsatta som riskerar att fara mest illa. Regellättnader skulle göra det möjligt för socialtjänsten att värna de med störst behov, och mildra konsekvenserna av covid-19. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen

Läs också 
Socialtjänsten behöver mandat att prioritera
Åsa Furén-Thulin svarar på FUB:s oro över hemställan
 
Frivilligorganisationer stödjer kommuner att hjälpa äldre och riskgrupper
 
SKR och MSB har kommit överens med organisationer inom civilsamhället om stöd till kommuner att hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper. Syftet är att de som behöver isoleras ska få hjälp med matinköp och andra tjänster. Genom samverkan kan kommunerna och frivilligorganisationerna stärka stödet till riskgrupper, utan att hemtjänsten belastas.
Frågor och svar om frivilligstöd till riskgrupper
 
Digitala forum om covid-19 för kommuner 
 
SKR har startat två digitala samarbetsrum där chefer, utvecklingsledare och medicinskt ansvariga sjuksköterskor kan dela tips och erfarenheter med varandra och ställa frågor till SKR. Det finns ett forum för frågor kring äldreomsorg, hemsjukvård och funktionsnedsättning, och ett för barn- och ungdomsvård samt familjehem.
Digitala samarbetsrum för kommuner, covid-19
 
Mer från SKR 
 
 
Uppdaterade rekommendationer för skyddsutrustning
Den 30 mars publicerade Folkhälsomyndigheten en uppdaterad vägledning och rekommendationer för användning av skyddsutrustning för personal inom vård och omsorg. Rekommendationerna har varit på remiss hos kommuner och regioner.
Bygger på senaste kunskapen om covid-19
 
SKR:s samlade information angående covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner på webben. Bland annat hittar du frågor och svar om arbetsgivares ansvar kring arbetsledning, personalförsörjning och riskbedömningar.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Förskrift om omsorg för barn vid skolstängning
Den 26 mars publicerade MSB föreskrifter om vilka vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet som kan få barnomsorg om förskolor och grundskolor stängs. SKR, Skolverket och länsstyrelserna deltar i MSB:s arbete att ta fram mer underlag.
Vem gör vad om skolor stängs?
 
Avtalsrörelsen skjuts upp
SKR och Sobona har enats med de fackliga organisationerna om att skjuta upp avtalsförhandlingarna till i höst. Beslutet tas för att underlätta arbetet mot coronavirusets effekter.
Avtal förlängs till 31 oktober
 
Ny vägledning för samverkan med privata vårdgivare
SKR och Vårdföretagarna har kommit överens om en ny vägledning till stöd för regioner och privata vårdgivares samverkan i de fall det inte finns befintliga avtal.
Privata vårdgivare viktig resurs under pandemin
 
SKR vill att företagshälsovården stärks under coronakrisen
SKR, Sobona och facken föreslår i en hemställan till regeringen att företagshälsovårdens uppdrag utökas och stärks, att merkostnader kompenseras och att hinder för upphandling tillfälligt tas bort.
Kan stödja verksamheter att hantera arbetsmiljörisker
 
Vad kostar socialtjänstens digitalisering?
På uppdrag av SKR har PwC undersökt vilka områden som behöver digitaliseras i socialtjänsten och vad det kostar. Rapporten visar att det behövs en nationell satsning och att staten behöver ta ett större ansvar. Rapporten kan även stödja kommuners planerings- och budgetarbete.
Rapport och webbseminarium om kostnader
 
Modellkommun för väldfärdsteknik – ansökan förlängs
Under vecka 11 gick SKR ut med en förfrågan till kommuner om att bli modellkommun i SKR:s satsning på välfärdsteknik. Tiden för ansökan förlängs till den 14 april.
Teknik med den äldre i fokus
 
Kurser och konferenser 
 
 
Så påverkas SKR:s kurser och konferenser av covid-19
SKR ser löpande över sina kurser och konferenser. Om en kurs eller konferens ställs in, får du som anmält dig besked via mejl.
Aktuell information om SKR:s kurser och konferenser
 
17 APRIL 
Möte om brukarundersökningar
SKR genomför de planerade uppstartsmötena inför brukarundersökningarna inom funktionshinderområdet och individ- och familjeomsorgen (IFO). Mötena sker via webben. 
Funktionshinder
IFO
 
27 APRIL
Webbsändning om gymnasielagen
Sedan den sk. gymnasielagen trädde i kraft 2018 kvarstår en mängd frågor. Under tre timmar svarar SKR, Migrationsverket och Skolverket på frågor och berättar vad som händer på nationell nivå.
Gymnasielagen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Inga sanktionsavgifter för egentillverkad skyddsutrustning
Arbetsmiljöverket har beslutat att arbetsgivare som använder skyddsutrustning som inte är CE-märkt inte ska drabbas av böter.  
Artbestmiljöverket utreder tillfälligt godkännande
 
Socialstyrelsens information med anledning av covid-19
På Socialstyrelsens webbplats finns samlad information för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård, bland annat frågor och svar om covid-19 samt webbutbildningar om hygien och skyddsutrustning för personal.
Socialstyrelsens information om Coronaviruset, covid-19

Socialstyrelsen genomför inte 2020 års enhetsundersökningar för äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård samt daglig verksamhet och bostad med särskild service LSS.
 
IVO:s information med anledning av covid-19
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har samlat frågor och svar, till exempel om besöksförbud på boenden, placeringar på HVB och rapporteringsskyldighet vid ej verkställda beslut.
IVO:s frågor och svar angående covid-19 

IVO ställer in inspektioner som innefattar platsbesök vecka 12–15. Syftet är att minska smittspridning och belastning på socialtjänstens verksamheter.
Så påverkas IVO:s inspektioner
 
Arbetsförmedlingen tar bort krav på aktivitetsrapportering
Med anledningen av det nya coronaviruset har Arbetsförmedlingen beslutat att tillfälligt ta bort kravet på aktivitetsrapportering för arbetssökande. Det innebär att kommuner inte kan se aktivitetsrapporter i SSBTEK, den digitala tjänsten för handläggning av ekonomiskt bistånd.
Arbetssökande får ersättning ändå
 
Vad gäller om assistenter behöver arbeta mer än vanligt?
Med anledning av covid-19 kan några assistenter behöva arbeta mer om många medarbetare är sjuka samtidigt. Hos försäkringskassan finns information om vad som gäller för beräkningsperiod eller övertid.
Beräkning av övertid för personlig assistans
 
Begräsningar av besök på SiS
Statens institutionsstyrelse (SiS) begränsar besök på ungdomshem och LVM-hem. Planerade besök ska i första hand ske via videosamtal, eller bokas om. Restriktionerna gäller inte vårdnadshavare eller förälder med umgängesrätt. Inom sluten ungdomsvård får bara absolut nödvändiga besök göras.
Restriktionerna gäller som längst till 7 april
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00