Nyheter från SKR
 
 
Socialtjänsten behöver mandat att prioritera
Coronavirusets effekter får stora konsekvenser för socialtjänsten. SKR har därför skickat en hemställan till regeringen med krav på omedelbara ändringar och undantag från nuvarande regelverk för att underlätta kommunernas arbete med att hantera effekterna av det nya coronaviruset.
– Socialtjänsten befinner sig i en akut situation och behöver få ökade befogenheter för att kunna säkerställa att smittspridningen minskas och att insatser effektiviseras, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Hemställan till regeringen om regeländringar för socialtjänsten
 
De prestationsbaserade kraven i vården behöver slopas
SKR begär att sex av årets vårdöverenskommelser med regeringen ändras, för att minska vårdens administration och kraftigt avlasta hälso- och sjukvården.
Underlättar för hälso- och sjukvården att fokusera på det som är allra viktigast
 
Vägledning för regioner och vårdföretag i coronakrisen
SKR och Vårdföretagarna har kommit överens om en ny vägledning till stöd för regioner och privata vårdgivares samverkan i de fall det inte finns befintliga avtal.
Hur privata vårdgivare kan bidra på olika sätt under den pågående pandemin
 
Information om fristående skolor beläggs med sekretess
Information om fristående skolor beläggs med sekretess
SKR har fått nej från SCB om att få del av statistik om elever från fristående skolor och Kammarrätten har gett SCB rätt. Högsta förvaltningsdomstolen ger inte SKR rätt att överklaga.
– Detta får allvarliga konsekvenser för hela det nationella skoluppföljningssystemet, säger Per-Arne Andersson, SKR.
Ny praxis för sekretessprövning hos SCB
 
Nuläget för nationell kunskapsstyrning
Att hantera coronaviruset och vård kopplad till det går först även vad gäller hälso- och sjukvårdens arbete med kunskapsstyrning. Regionerna anpassar nu arbetet i det nationella kunskapsstyrningssystemet för att möta behov och bidra till att gemensamt hantera den pågående situationen på bästa sätt.
Nationell kunskapsstyrning och covid-19
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av det nya coronaviruset. Informationen är kategoriserad och lättillgänglig för olika omården som arbetsgivarrelaterade frågor, ekonomi, olika verksamhetsområden, etc.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Aktuellt om upphandlingsrätt
Nyhetsbrevet ger information om bland annat ny lagstiftning, nya rättsfall och SKR:s kursutbud. I detta nummer bl.a: HFD: Drift av äldreboende omfattas av LOU även om avtalet kallas IOP och Sekretess för anbud vid avbruten upphandling.
Upphandlingsrätt mars 2020
 
Upphandling i akuta situationer
I den akuta situationen med virusutbrottet (covid-19) måste de offentliga inköpen som berör de mest samhällskritiska funktionerna fungera effektivt och snabbt. SKR sammanfattar information från relevanta myndigheter och SKL Kommentus inköpscentral som ger information om leveransstatus på de nationella ramavtalen.
Se sammanställning och länkar här
 
Konstgräs 2019
Med upphandlingen vill vi skapa ett avtal som täcker våra kunders behov av nyanläggning, omläggning och underhåll av konstgräs och hybridgräs. Vi lägger stor vikt vid miljömässig hållbarhet – genom upphandlingen vill vi bidra till en minskad negativ påverkan på miljön och människors hälsa.
Upphandlingen genomförs i form av ett dynamiskt inköpssystem
 
EU-kommissionens meddelande om upphandling och covid-19
I meddelandet behandlas bland annat frågor om möjligheterna att använda påskyndat förfarande och förhandlat förfarande utan pågående annonsering.
Vidare till meddelandet
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Så påverkas SKR:s kurser och konferenser av covid-19
I det rådande läget ser SKR över de kurser och konferenser som arrangeras närmast i tiden. SKR följer de rekommendationer som myndigheterna ger och ser också över möjligheten att sända vissa kurser och konferenser digitalt senare under året.
Aktuell information om SKR:s kurser och konferenser
 
Samverkan med sociala företag - för innovativa och framgångsrika välfärdslösningar
Varmt välkommen till spridningskonferensen där handboken om kommuners och regioners samverkan med sociala företag presenteras.
Välkommen 2 oktober i Stockholm
 
Nytt från omvärlden
 
 
Konkurrensreglerna under coronakrisen
Det europeiska nätverket med konkurrensmyndigheter (the European Competition Network, ECN), där bland annat Konkurrensverket och EU-kommissionen ingår, har gjort ett gemensamt uttalande med anledning av coronakrisen.
Gemensamt uttalande av ECN - Konkurrensverket
 
Privata sjukvårdsförsäkringar
Vårdanalys har kartlagt och analyserat möjliga risker och nyttor av privata sjukvårdsförsäkringar. Men har svårt att ge ett entydigt svar på konsekvenser för patienter i den offentligt finansierade vården.
Snabbare vård - Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
 
Stöd för upphandling i akuta situationer
Upphandlingslagstiftningen är anpassad för akuta situationer som den nu rådande covid-19-pandemin. Här hittar du stöd för din upphandling.
Tillämpning av LOU i akuta situationer - Upphandlingsmyndigheten
 
Statsstödsfrågor med anledning av covid-19
De nödvändiga åtgärder som nu vidtas för att minska spridningen av det nya coronaviruset får påverkan på ekonomin, där vissa branscher drabbas extra hårt. Viktigt att komma ihåg är att stöd till företag eller sektorer lyder under EU:s statsstödsregler.
Åtgärder för kommuner, regioner och företag med anledning av covid-19-pandemin - Upphandlingsmyndigheten
 
Ny förordning ger Socialstyrelsen mandat att besluta om regioners och kommuners resursanvändning
Regeringen beslutade måndagen den 16 mars att ge Socialstyrelsen i uppdrag att vid behov ta över regionernas och kommunernas ansvar för att säkerställa tillgång till skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel. Uppdraget gäller så länge behovet kvarstår - Socialstyrelsen
 
Innovation efter funktion
Välfärdsteknik inom omsorgen har övervägande positiva effekter för såväl brukare som närstående och personal. Den kan stärka brukarens självständighet, trygghet och delaktighet, närstående kan få avlastning och omsorgspersonalen kan fördela sin tid på ett mer effektivt sätt. Men det är viktigt att välfärdstekniken utgår från brukarens behov och funktionen den ska fylla.
Välfärdsteknikens effekter ur fyra perspektiv - Vårdanalys
 
Anmälningar enligt lex Sarah kan nu ske digitalt
Från och med 24 mars 2020 kan anmälningar enligt lex Sarah även göras digitalt.
Viktig information gällande den digitala anmälan - IVO
 
En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem
Utredningen lämnar förslag som syftar till ett mer sammanhanhängande hälso- och sjukvårdssystem. Bland förslagen ingår fler obligatoriska vårdval, ett nationellt glesbygdssystem samt att nationella taxan avvecklas. I en film redogör utredaren Anna Nergårdh själv utredningens bedömningar och förslag.
Samordnad utveckling för god och nära vård
 
Korttidsarbete gäller också privat vård och omsorg
Finansutskottet i riksdagen har gett det välkomna beskedet att vård- och omsorgsföretag, med huvudsaklig finansiering från det offentliga, ska omfattas av regeringens krisåtgärd korttidsarbete. Det får stor betydelse för de vårdgivare som på grund av coronaviruset drabbats av inställda patientbesök och stängd verksamhet.
Stor betydelse för tillgängligheten i svensk vård och omsorg
 
Aktuell debatt
 
 
"Värna den idéburna välfärden, politiker"
Vi kräver att regeringen gör en översyn av lagstiftningen för idéburen välfärd, så att den tar hänsyn till den verklighet som idéburna företag och organisationer inom välfärden lever i.
Viktig och nödvändig sektor! - Idéburen välfärd
 
”Det går att få mer 'pang för pengarna' om äldreomsorgen drivs i kommunal regi”
Att släppa rådighet över kärnverksamhet är riskfyllt. Privata koncerner skulle i de flesta fall anse det som otänkbart att outsourca kärnverksamhet. Det skriver Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma.
En verksamhet blir inte per automatik effektiv bara för att man byter ägare från kommun till privat eller vice versa - Sydsvenskan
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se