Med samlad kraft klarar vi krisen
 
Tillsammans kommer vi att bemästra coronaviruset, smittspridningen och den verklighet som följer. Med det sagt är läget allvarligt och ansträngt. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Fler insatser krävs från regeringen
 
Vd-krönika
 
 
Vårt säkerhetsarbete ska utgå ifrån den senaste kunskapen
 
Bristen på och användandet av skyddsutrustning är nu en av de mest diskuterade frågorna i hanteringen av coronaviruset. Även de ekonomiska konsekvenserna för kommuner och regioner, likväl som för företag och organisationer är i fullt fokus.
 
Omställningsstöd avgörande för kommuners ekonomi
 
Sverige står inför en allvarlig utmaning med rekordhöga varsel. De satsningar som regeringen presenterat kan rusta individer och kommuner och stärka omställningsförmågan. SKR ser positivt på att regeringen hörsammat flera förslag och synpunkter i de åtgärder som regeringen och samarbetspartierna föreslår för att möta den ökande arbetslösheten och stärka möjligheterna till utbildning.
− Det här är viktiga satsningar för de som blir arbetslösa i spåren av covid-19, säger Per-Arne Andersson, SKR.
SKR välkomnar regeringens krispaket för jobb och omställning
 
Stärkt frivilligstöd till kommuner att stödja äldre
 
SKR och MSB har kommit överens med organisationer inom civilsamhället att under pandemin stödja kommuner att hjälpa personer över 70 år eller annan riskgrupp med exempelvis matinköp.
– Här finns en bra möjlighet för samverkan för att klara oss igenom krisen. Frivilligorganisationerna och kommunerna kommer gemensamt kunna förstärka stödet till medborgare som behöver stöd och hjälp, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Samarbete för frivilligstöd med anledning av coronautbrottet
Frivilligstöd till personer över 70 år och andra riskgrupper
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av det nya coronaviruset. Exempelvis finns vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor och information om vad förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare innebär för kommuner och regioner.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Föreskrift om omsorg för barn vid skolstängning
Om förskolor och grundskolor skulle stängas ska vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet anmäla önskan om omsorg till kommunerna. MSB har nu publicerat föreskrifter där det framgår vem som gör vad om förskolor och grundskolor stängs för att hindra smittspridning av covid-19.
Föreskrift och allmänna råd för skolstängning
 
SKR och Vårdförbundet överens om krislägesavtalet
SKR och Sobona har undertecknat krislägesavtalet med Vårdförbundet. Det innebär att samtliga fackliga organisationer inom kommuner och regioner har undertecknat avtalet.
− Det är oerhört angeläget att alla fackliga organisationer nu har undertecknat avtalet, säger Joakim Larsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.
Krislägesavtalet omfattar 1,2 miljoner medarbetare
 
Uppdaterade rekommendationer för skyddsutrustning
Folkhälsomyndigheten har publicerat reviderade rekommendationer om skyddsutrustning för vård- och omsorgspersonal. Rekommendationerna bygger på den senaste kunskapen om covid-19 och hur den sprids.
− Som medarbetare ska man känna sig trygg med att man har rätt skyddsutrustning i varje arbetssituation, säger Emma Spak, SKR.
Rekommendationer för skyddsåtgärder med anledning av covid-19
 
Vägledning för regioner och vårdföretag i coronakrisen
SKR och Vårdföretagarna har kommit överens om en ny vägledning till stöd för regioner och privata vårdgivares samverkan i de fall det inte finns befintliga avtal.
– Både regioner och vårdföretag har efterfrågat en vägledning och det är därför viktigt att vi snabbt och gemensamt tagit fram denna, säger Fredrik Lennartsson, SKR.
Vägledning för samverkan mellan regioner och vårdföretag
 
Nationell läkemedelslista måste skjutas upp
SKR har skickat en hemställan till regeringen om att skyndsamt föreslå att lagen om nationell läkemedelslista skjuts upp. SKR anser att den pågående pandemin gör att förutsättningarna saknas för ett stort nationellt utvecklings- och införandeprojekt som nationella läkemedelslistan.
Tidplanen för införande behöver förlängas
 
Fler gymnasieelever tar examen inom tre år
Andelen elever som börjar på ett av gymnasieskolans nationella program och tar examen inom tre år ökar för sjätte året i rad. Det visar årets Öppna jämförelser – Gymnasieskola.
Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2020
 
Kommuner är inte stöpta i samma form
Kompetensförsörjning och kvalitet kan förbättras i kommuner. Men det behöver ske på olika sätt utifrån varje kommuns lokala förutsättningar. Det skriver Anders Folkesson, SKR, i en debattreplik i Dagens Samhälle.
Kommunutredningen utgår från gamla premisser
 
Bloggar från SKR
 
 
Lågkonjunktur eller depression?Hur effekterna av det nya coronaviruset blir på längre sikt är oklart. Osäkerheten är stor, trots det måste vi göra det vi kan för att ge kommunsektorn underlag för budgetar som snart ska beslutas. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Fem steg för att jobba med kort- och långsiktig bemanning
Påfrestningarna till följd av coronavirusets spridning eskalerar. Personalläget både i hälso- och sjukvård och äldreomsorg är mycket ansträngt. Andra kommunala och regionala verksamheter drabbas också hårt, skriver Jeanette Hedberg, SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Allt är inte som vanligt – men vi hjälps åt att göra det tillräckligt bra
Vi är i en mycket speciell situation. Då kan vi inte tänka att allt ska kunna fungera på samma sätt som vanligt. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
Vi behöver hjälpas åt
Att ge kommunerna möjlighet att prioritera handlar inte om att försämra för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om att rädda liv – och att de mest akuta behoven måste få gå först under pandemin. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av det nya coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information och frågor och svar om smittspridning av coronavirus.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Förbud mot besök på äldreboenden
Regeringen har beslutat om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden, för att hindra spridningen av covid-19. Förbudet träder i kraft den 1 april. Verksamhetsansvarig för boende får besluta om undantag från förbudet under vissa omständigheter och om det finns särskilda skäl.
Besöksförbud på äldreboenden med anledning av coronavirus
 
Nationella principer för prioritering inom intensivvård
Socialstyrelsen har tagit fram nationella principer för prioritering inom intensivvård. Principerna ska fungera som stöd för hälso- och sjukvården om smittspridningen av coronaviruset skulle leda till att behovet av vård överstiger de resurser som finns. 
Principer för prioritering under extraordinära förhållanden
 
Historiskt höga varsel 
Det pågående utbrottet av coronavirus ger effekter på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har registrerat över 36 000 varsel om uppsägning under mars där hälften inkom under månadens sista vecka. Myndigheten meddelar att de aldrig tidigare har sett så höga varseltal under en och samma månad.
Arbetsförmedlingen registrerar rekordhöga varseltal
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 7 april
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00