15 miljarder extra till kommuner och regioner
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tillskott på 15 miljarder till kommuner och regioner
 
Regeringen och dess samarbetspartier tillskjuter ytterligare 15 miljarder kronor i generella statsbidrag för innevarande år i syfte att stödja kommuner och regioner i den pågående coronapandemin.
– Det är bra och nödvändigt att regeringen nu ger kommuner och regioner besked om extra statsbidrag på 15 miljarder kronor för i år. Konjunkturen faller nu snabbt på grund av coronapandemin och skatteunderlaget utvecklas mycket svagt. Med detta tillskott kan kommunsektorn bidra till att upprätthålla sysselsättning och välfärd, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Nödvändigt med stort tillskott till kommunsektorn
 
Reviderade rekommendationer om skyddsutrustning
 
Folkhälsomyndigheten har publicerat en uppdaterad vägledning och rekommendationer för vård- och omsorgspersonal kring skyddsutrustning vid kontakt med personer som har insjuknat i, eller misstänks vara smittade av, covid-19.
– Som medarbetare ska man känna sig trygg med att man har rätt skyddsutrustning i varje arbetssituation. Det kommer vara en trygghet för både arbetsgivare och medarbetare att Folkhälsomyndigheten nu uppdaterat rekommendationerna, som bygger på den senaste kunskapen om covid-19 och hur den sprids, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på SKR.
Uppdaterade rekommendationer för skyddsutrustning
 
Förslag från regeringen om tidsbegränsad nedsättning av sociala avgifter
 
Regeringen har presenterat ett förslag om en tidsbegränsad nedsättning av sociala avgifter. Syftet med förslaget är att lindra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av coronaviruset.
– För att undvika onödiga omprövningar bör arbetsgivare som vill ta del av nedsättning vänta med att lämna arbetsgivardeklaration till dess att reglerna har trätt i kraft, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR.
Förslag om tidsbegränsad nedsättning av sociala avgifter
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Arbetsmiljön i fokus på möte med regeringen
För en vecka sedan var Caroline Olsson, sektionschef på SKR, på ett möte med arbetsmarknadsministern för att prata om coronavirusets påverkan på arbetsmiljön.
Här är hennes tankar från mötet.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Ny rapport om personalen i välfärden
Andelen heltidsanställda och heltidsarbetande i kommuner och regioner fortsätter att öka. Det visar rapporten "Personalen i välfärden" som SKR presenterade tidigare idag.
Fler väljer att arbeta heltid inom välfärden
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Vad gäller för krislägesavtalet?
Innan krislägesavtalet kan aktiveras, krävs att de möjligheter som finns i befintliga kollektivavtal har uttömts. Med krisläge avses enligt avtalet en händelse som innebär allvarliga samhällsstörningar och som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i en kommuns eller regions verksamhet.
Krislägesavtal
 
VD-krönika
Jag hör varje dag hur intensivt kommuner och regioner jobbar för att lösa sin bemanning, när många medarbetare i bland annat vård, omsorg och skola måste stanna hemma från jobbet med symtom, samtidigt som behoven i vården och omsorgen bara växer. Det finns flera sätt att lösa situationen, och från SKR:s sida har vi gått ut med fem steg för alla att arbeta med. Det skriver SKR:s VD Staffan Isling i sin senaste krönika.
Vårt säkerhetsarbete ska utgå ifrån den senaste kunskapen
 
Arbete och fritid - vart går gränsen?
I en tid när många arbetar hemifrån eller på distans, kan det vara svårt att dra gränsen mellan arbete och fritid. Suntarbetsliv har tagit fram Digi-ronden, ett verktyg som kan användas på arbetsplatsen i syfte att förbättra den digitala arbetsmiljön. Ett mål är att bidra till att medarbetare får ökat stöd i att hantera gränsen mellan arbete och fritid.
7 sätt att hantera gränsen mellan arbete och fritid
 
Behov av extrapersonal
Många kommuner och regioner söker nu med kort varsel fler medarbetare som kan stärka upp för att möta det ökade vård- och omsorgsbehovet. SKR samlar kontaktuppgifter till arbetsgivare över hela landet som är i behov av extra medarbetare. Saknas din kommun eller region? Hör av dig till Johanna Öqvist, utredare på SKR, för att bli tillagd i listan.
Behov av extrapersonal relaterat till coronaviruset
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se