Nödvändigt med stort tillskott till kommunsektorn
 
Kommuner och regioner får nu ett extra generellt statsbidrag på 15 miljarder kronor år 2020, i syfte att ge stöd i den pågående coronapandemin. Det är ett bra och nödvändigt besked. 
– Vi är i ett extraordinärt läge och det är för tidigt att säga om dessa tillskott kommer att kunna täcka de uteblivna skatteintäkterna och de kraftiga merkostnader som kommunsektorn nu har, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Extra statsbidrag med anledning av coronapandemin
 
Vd-krönika
 
 
Välfärdens medarbetare behöver allt stöd
 
Spridningen av coronaviruset har satt äldreomsorgen, både inom hemtjänsten och på våra äldreboenden, under hård press. Medarbetarna inom äldreomsorgen har ett viktigt uppdrag, att ta hand om den mest sårbara gruppen i Sverige, de allra äldsta som behöver omsorg. För att göra det måste medarbetarna känna sig trygga med att utföra sitt arbete.
 
Säkra smittskyddslagens allmänna riktlinjer
 
SKR ställer sig tveksamt till regeringens förslag på tillfälligt bemyndigande i smittskyddslagen. Men mot bakgrund av att Sverige befinner sig i en extraordinär situation kan SKR godta att regeringen under vissa förutsättningar tillfälligt ska ges rätt till vissa utökade befogenheter. 
– I tider av nationella kriser krävs särskilda åtgärder och regeringen har under de gånga veckorna vidtagit en rad viktiga åtgärder för att minska smittspridningen och försöka mildra effekterna på vårt samhälle, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
SKR:s yttrande över lagförslaget
Regeringens förslag på tillfällig lagändring med anledning av covid-19
 
Regionerna samordnar nationella läkemedelsinköp
 
Fyra regioner har fått i uppdrag från övriga regioner att köpa in de läkemedel som bedöms vara de mest centrala och kritiska för ett nationellt behov för sjukvården.
– I det särskilda läge som vi befinner oss i med pandemin så är det bra att regionerna nu snabbt ökar möjligheterna att så långt som möjligt säkra tillgång till läkemedel till sjukvården, säger Emma Spak, SKR.
Samarbete för att täcka centrala behov av läkemedel
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av det nya coronaviruset. Exempelvis finns vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Stängda skolor får ta emot mindre grupper av elever
Stängda gymnasieskolor kan nu erbjuda en mindre andel elever möjligheten att bland annat utföra examinationer, få undervisning i praktiska moment och få särskilt stöd i skolans lokaler.
– Beslutet möter ett behov hos eleverna, samtidigt som smittskyddet kan upprätthållas, säger Mats Gerdau, ordförande för SKR:s utbildningsberedning.
Möjlighet för vissa undantag från fjärr- och distansundervisning
 
Krislägesavtal aktiveras för IVA i Region Stockholm
SKR och Sobona aktiverar krislägesavtalet i Region Stockholms intensivvårdsverksamhet. Anledningen är en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen. 
Krislägesavtalet aktiverat enligt Region Stockholms begäran
 
Överenskommelse om inlåning av vårdpersonal
Läkare och fysioterapeuter som är verksamma enligt den nationella taxan kan efter en överenskommelse nu stötta regionerna i den akuta situationen med covid-19-patienter.
Privata läkare och fysioterapeuter ska kunna stötta regionerna
 
Samarbete mellan regioner och life science-industrin
SKR och branschorganisationer inom life science-industrin har tagit fram en ny vägledning för företag som vill låta sin personal hjälpa till i hälso- och sjukvården under pågående pandemi.
Vägledning för företag som vill hjälpa till i hälso- och sjukvården
 
Utredning om God och nära vård välkomnas av SKR
Huvudbetänkandet i utredningen om God och nära vård har överlämnats till socialministern. SKR anser att utredningen är bra men det krävs att hinder i befintlig lagstiftning tas bort för att möta invånarnas behov.
– Det är viktigt att eventuella hinder i lagstiftningen undanröjs och att lagstiftningen på ett tydligt sätt stödjer den Nära vården, säger Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på SKR.
SKR välkomnar utredning om God och nära vård
 
Fler väljer att arbeta heltid inom välfärden
Andelen heltidsanställda och heltidsarbetande i kommuner och regioner fortsätter att öka. Det visar SKR:s årliga rapport Personalen i välfärden som innehåller information om anställda i kommuner och regioner.
Personalen i välfärden 2019
 
Grundutbildning i barnkonventionen
I början av året blev barnkonventionen svensk lag. Den 4 maj erbjuder SKR en webbaserad grundutbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter. Kursen omfattar bland annat vad det innebär att implementera barnkonventionen i en kommun eller region.
Webbsänd grundkurs om barnkonventionen
 
Bloggar från SKR
 
 
Räcker det aviserade stödpaketet till kommunsektorn?
Regeringen har nu aviserat ett ytterligare stödpaket till kommuner och regioner. Det är välkommet och samtidigt svårt att veta om det är tillräckligt. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Välkomna utbildningssatsningar för vuxna
Regeringen och samarbetspartiernas satsningar på utbildning i förra veckan är  välkomna och innehåller förslag som SKR efterfrågat och haft dialog med regeringen om. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
Sociala kontrakt och medborgardialog
I podcasten Demokratiresan medverkar docent Hans Abrahamsson i ett samtal om det sociala kontraktet. Dialog mellan kommun, medborgare och andra aktörer är ett måste för att vi tillsammans ska åstadkomma ett hållbart samhälle. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av det nya coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information och frågor och svar om smittspridning av coronavirus.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Ny tjänst för att tipsa om brister inom vård och omsorg
Med anledning av smittspridningen av coronaciruset har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, begränsat sina platsbesök inom vård och omsorg. För att kunna samla in information lanserar myndigheten nu en tipstjänst där yrkesverksamma kan lämna information om risker och brister inom vård och omsorg.
Tipsa IVO
 
Lättlästa texter med bildstöd om covid-19
Specialpedagogiska skolmyndigheten har tagit fram lättlästa texter med bildstöd om coronavirus. Materialet finns tillgängligt via webbtjänsten Pictogram och innehåller även en kommunikationskarta som stöd för att kommunicera om coronaviruset även för de som har svårt att uttrycka sig muntligt. Materialet kommer även erbjudas på flera språk. 
Lättläst informationsmaterial om covid-19
 
Arbetsmiljöverket kan nu godkänna skyddsutrustning
Med anledning av EU-kommissionens rekommendation att ge undantag från vissa produktregler har regeringen gett uppdrag till Arbetsmiljöverket att kvalitetssäkra och godkänna skyddsutrustning för personal inom vård och omsorg. Myndigheten ska kunna ge tillstånd även för skyddsutrustning som saknar CE-märkning. 
Arbetsmiljöverket ska bidra till att säkerställa tillgång på skyddsutrustning
 
Detaljer beslutade om åtgärder inom socialförsäkringen 
Regeringen har nu fastställt ersättningsbeloppen för karensavdrag och sjukpenning med anledning av åtgärder för att begränsa smittspridning av coronaviruset. Arbetsgivare ska få ersättning för sjuklöneskostnaden i april och maj via skattedeklarationen och beslut är även fattat när det gäller slopat krav på läkarintyg de första 14 dagarna. 
Fastställda belopp för sjukförsäkringen till följd av coronaviruset
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Monica Björklund Aksnes

Nästa nummer kommer 15 april
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00