Vårbudgeten otillräcklig för kommuner och regioner 
 
Regeringens vårbudget innehåller ett redan aviserat stödpaket till kommunsektorn. SKR bedömer det dock som tveksamt att de ytterligare miljarderna ens täcker de uteblivna skatteintäkterna.
– Vi är i ett extraordinärt läge där konjunkturen faller snabbt. Regeringens höjda statsbidrag behövs, men bedöms inte vara tillräckligt för att upprätthålla välfärden, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Mer behövs för att täcka merkostnaderna
 
Vd-krönika
 
 
Miljarderna till kommunsektorn behöver bli fler
 
Regeringen har i vårbudgeten skjutit till mycket pengar till kommuner och regioner, främst i form av generella bidrag. Miljarderna till trots är det dock troligt att de främst täcker minskade skatteintäkter – om ens det.
 
SKR kräver ersättningsgaranti för hantering av covid-19
 
Staten behöver garantera att kommuner och regioner ersätts för skäliga merkostnader inom hälso- och sjukvården för covid-19. SKR ställer nu kravet i en hemställan till regeringen.
– SKR ser att regeringen måste hålla tidigare löften om att staten ansvarar för kommuners och regioners merkostnader för covid-19, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Förordningen om ersättning behöver justeras
 
Välkommet förtydligande om skydd mot smitta
 
SKR välkomnar att Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg och Socialstyrelsen nu är tydliga om en gemensam syn på förutsättningarna för skydd mot smitta på arbetsplatser inom vård och omsorg.
– Det är viktigt att expertmyndigheterna har en stor samsyn i hur skyddet mot smitta ska hanteras i vård och omsorg och att det blir tydligt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning ska tillämpas på arbetsplatserna, säger Emma Spak, SKR.
Viktigt med samsyn om hur skydd mot smitta ska hanteras
Arbetsmiljöverket: Skydd mot smitta inom vård och omsorg
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av det nya coronaviruset. Exempelvis finns vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Samverkan för att tillgängliggöra personal
SKR och Sobona har tagit fram en vägledning för att underlätta för anställda i kommunala företag eller andra kommunala verksamheter att bidra i kommuner och regioner under coronakrisen.
Vägledning för samarbete mellan kommuner och kommunala bolag
 
Stärkt samverkan för inköp av bristvaror till kommunerna
De största kommunerna och regionerna i Sverige har nu gått samman för att kunna öka inköpen av skyddsutrustning och andra bristvaror till alla kommuner i landet.
– Det här är ett viktigt initiativ, säger Staffan Isling, vd på SKR.
Överenskommelse om samverkan kring brist på skyddsutrustning
 
Skolans aktörer rekommenderar samarbete
SKR, Friskolornas riksförbund och Idéburna skolors riksförbund rekommenderar samarbete mellan kommuner och enskilda huvudmän om regeringen beslutar om stängning av skolor och förskolor.
Viktigt med samarbete mellan kommuner och friskolor
 
Ändringar i vårdöverenskommelser
Regeringen har beslutat om ändringar i ett flertal av årets vårdöverenskommelser. Beskeden är nödvändiga för att avlasta kommuner och regioner i det ansträngda läge som nu råder.
Undantag från rapporteringskrav i överenskommelser
 
Låt idrotten fortsätta sprida trygghet och glädje till unga
De ekonomiska stöden till civilsamhället, där idrotten ingår, vilar på en implicit överenskommelse om gemensamt ansvar mellan stat, region och kommun. Staten behöver upprätthålla detta åtagande genom att fortsätta att ge kommunerna täckning för de merkostnader som nu uppstår. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Idrottsrörelsen drabbas hårt av coronaviruset
 
Bloggar från SKR
 
 
Staten behöver täcka skäliga merkostnader
Regeringen har uttalat att hantering av covid-19 inte får begränsas av att kommuner och regioner saknar ekonomiska medel. Ändå är det nu högst oklart om merkostnader kommer att täckas upp av den utlovade ersättningen. Det skriver Annika Wallenskog, SKR. 
Ekonomibloggen
 
Nödvändigt att lösa bemanningen
I det här tuffa läget måste kommunerna och regionerna vårda sjuka och rädda liv här och nu och samtidigt planera uthålligt för att klara av en omfattande personalfrånvaro och säkra bemanningen. Det skriver Agneta Jöhnk, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av det nya coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information och frågor och svar om smittspridning av coronavirus.
Information och rekommendationer om covid-19
 
Vårbudgeten har lämnats till riksdagen
I vårpropositionen och vårändringsbudgeten presenterar regeringen flera åtgärder för att stoppa smittspridningen av coronavirus och för att mildra de samhällsekonomiska konsekvenserna. 
Regeringen har överlämnat vårpropositionen 2020
 
Förtydligande om beslut om personlig skyddsutrustning
Arbetsmiljöverket förtydligar att de inte har fattat ett generellt beslut om personlig skyddsutrustning inom omsorgen. Detta med anledningen av ett nyligen uppmärksammat skyddsombudsstopp på en arbetsplats i Stockholm.
Arbetsmiljöverkets beslut inte generellt
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 21 april
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00