Nyheter från SKR
 
 
Förslag till särskild lag om kommuners prioriteringar
För att socialtjänsten ska kunna säkerställa att människor med de största behoven får det stöd de behöver under den pågående epidemin föreslår SKR att en särskild lag införs.
Akut behov av tillfälliga regellättnader inom socialtjänsten
 
Förändringar i kraven för kömiljarden 2020
I en tilläggsöverenskommelse har regeringen och SKR beslutat att regionerna inte behöver uppfylla flertalet krav för att få del av kömiljarderna under 2020 på grund av Coronapandemin.
Överenskommelsen omfattar 2 896 miljoner kronor
 
Skrivelser från SKR angående coronaviruset
SKR:s krav på riksdag, regering och myndigheter för bättre förutsättningar för kommuner och regioner att hantera pandemin.
Se informationen här
 
Huvudbetänkandet från God och nära vård
SKR betonar betydelsen av utredningens förslag som pekar ut en nödvändig och önskad utveckling för att kunna möta invånarnas behov och förväntningar på vård och omsorg. SKR saknar däremot konkreta lagförslag som möjliggör avtalssamverkan mellan regioner och kommuner.
 
Krävs grundlig utredning om skolans huvudmannaskap
Det behövs en utredning som på djupet analyserar konsekvenser av ett förändrat huvudmannaskap för skolan. Det är budskapet i den skrivelse som SKR har skickat till regering och riksdag.
- SKR välkomnar en utredning som vändr på varje sten. Det finns många föreställningar om vad ett förstatligande innebär, men få konkreta svar, säger Mats Gerdau, ordförande i SKR:s utbildningsberedning.
Behov av djupare analys vid utredning om skolans styrning
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Samverkan med sociala företag - för innovativa och framgångsrika välfärdslösningar
Varmt välkommen till spridningskonferensen där handboken om kommuners och regioners samverkan med sociala företag presenteras.
Välkommen 2 oktober
 
Kommuner och regioners samverkan med sociala företag
Webbsändning som ger en aktuell bild med kreativa exempel på samverkan som initierats på grund av coronaviruset. Men även blickar framåt: hur vi bevarar samverkan och skapar hållbara strukturer.
Välkommen 27 maj
 
Temadagar: Kommunal juridik
SKR:s juridiska avdelnings årliga temadagar under rubriken Kommunal juridik erbjuds i år via webben.
Välkommen 14 maj
 
Nytt från omvärlden
 
 
Nytt stöd för ändringar av avtal på grund av covid-19-pandemin
På grund av coronapandemin finns det ett behov av att göra ändringar i upphandlade avtal för att anpassa villkoren till den rådande situationen. Upphandlingsmyndigheten har därför tagit fram en ny vägledning om hur avtal kan ändras utifrån de bestämmelser som finns i lagstiftningen.
Pandemin är en oförutsedd omständighet - Upphandlingsmyndigheten
 
En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem
Utredningen skickas nu på remiss till samtliga regioner och ett antal kommuner. Utredningen föreslår avvecklingen av det staliga sjukvårdssystemet nationella taxan och föreslår samtidigt två alternativa scenarion, obligatoriska vårdval inom psykiatri och fysioterapi eller nationellt anslutningssystem för glesbygd.
Remissen ska besvaras senast 31 augusti 2020 - Regeringen
 
Hållbar upphandling av städtjänster
Att ställa arbetsrättsliga och miljömässiga krav i upphandlingar bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Uppdaterade hållbarhetskriterier för städtjänster gör det nu enklare att upphandla städtjänster med krav på miljömärkta kemikalier, minskad förbrukning av fossil plast och ökad kontroll över leverantörskedjorna.
Miljömärkning underlättar uppföljning - Upphandlingsmyndigheten
 
Sommarboende får nej till hemtjänst i fler kommuner
Allt fler kommuner nekar hemtjänst till fritidsboende i sommar – trots att det strider mot lagen.
48 av 162 svarande kommuner tänker säga nej till hemtjänst till den som inte bor permanent - Dagens Samhälle
 
Civilsamhället kan förlora 1,1 miljarder kr på coronakrisen
Coronakrisens ekonomiska konsekvenser för civilsamhället riskerar att bli förödande. När givandet minskar, second hand-försäljningen rasar och verksamhet tvingas ställas in kan civilsamhället förlora 1,1 miljarder kronor under 2020, visar en ny rapport.
 
Konkurrens och upphandling under coronakrisen
Konkurrensverket får frågor om konkurrensreglernas och upphandlingsreglernas tillämplighet på företags och upphandlande myndigheters agerande, med anledning av den ansträngda samhällssituation som har uppstått med coronaviruset.
Samlad information från Konkurrensverket
 
Utredning om offentlig-privat samverkan, OPS
Utgångspunkten har varit ett lärandeperspektiv för att kunna dra nytta av erfarenheter från Nya karolinska Solna (NKS). Besluts- och genomförandeprocesser i samband med upphandlingar och investeringar utretts närmare. I uppdraget har bland annat ingått att identifiera risker för att offentliga medel inklusive riktade statliga medel inte används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.
Utredningen lämnar fyra rekommendationer som ska stärka förutsättningarna - Regeringen
 
Uppdrag att analysera risker inom vård och omsorg till följd av covid-19
Regeringen ger IVO i uppdrag att särskilt analysera vad covid-19 innebär för kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg. Syftet är att bidra med viktig kunskap både under nuvarande kris och inför framtida sjukdomsutbrott.
Ett led i regeringens arbete med att begränsa de direkta negativa följdverkningarna av covid-19 - Regeringen
 
Aktuell debatt
 
 
"Pandemin visar att äldreomsorgen måste utvecklas"
Brister i äldreomsorgen som tidigare påtalats av bland annat Socialstyrelsen och IVO accentueras och blir mer akuta i den situation vi befinner oss i.
Om vi kan åtgärda bristerna får vi en äldreomsorg av bättre kvalitet när vardagen återvänder - Dagens Samhälle
 
"Mångfalden i vården en styrka i kristider"
Under krisen motbevisas klagosångerna om den privata vården. Den vård som drivs i privat regi hjälper till och delar bördan för coronapandemin, tillsammans med regionens egenregi-sjukvård, skriver hälso- och sjukvårdsregionrådet i Region Stockholm, Anna Starbrink (L).
Det är tydligt hur Stockholms många vårdgivare i denna kris blir en gemensam styrka - Dagens Samhälle
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se