Vi behöver få en mer nyanserad bild av äldreomsorgen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi behöver få en mer nyanserad bild av äldreomsorgen
 
I media är äldreomsorgen coronapandemins stora syndabock. Men äldreomsorgen i Stockholm och Sörmland har på kort tid gjort stora omställningar för att skydda de äldre, och i övriga landet är det förebyggande arbetet i full gång. Chefer och medarbetare är värda en bragdmedalj. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Stöd för äldre- och funktionshinderomsorg med anledning av covid-19 
 
Hur kan äldreomsorgen arbeta med kohortvård? Hur kan LSS-bostäder att minska risken för smittspridning? Vad gäller för sjuklöner för personliga assistenter? På skr.se hittar du goda exempel och svar på vanliga frågor.
Frågor och svar om äldreomsorg 
Frågor och svar om funktionshinderområdet 
 
Coronapandemin skapar stor osäkerhet i ekonomin
 
SKR:s ekonomirapport visar att coronapandemin slår hårt mot kommuner och regioner, vilket gör att ytterligare statliga tillskott behövs. Rapporten visar också att kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökar med 30 procent mellan 2018 och 2021, och att kommunerna – tvärtom mot vad som brukar lyftas i den offentliga debatten – inte har dragit ner på äldreomsorgen de senaste åren.
Ekonomirapporten maj 2020
Bra att regeringen lyssnar på SKR – regeringen ändrar reglering för merkostnader
 
Ny kompetenssatsning i äldreomsorgen  
 
SKR, Kommunal och regeringen är överens om en ny satsning för att höja kompetensen och samtidigt skapa fler tillsvidareanställningar på heltid inom äldreomsorgen. Det skriver Anders Knape, ordförande SKR, Tobias Baudin, ordförande Kommunal och socialminister Lena Hallengren. 
Ska ge 10 000 nya anställda – och fasta jobb
 
Mer från SKR 
 
 
Nytt ramavtal för bristvaror
SKL Kommentus har på uppdrag av SKR ingått ett ramavtal om bristvaror till verksamheter inom vård och omsorg. Ramavtalet omfattar i dagsläget munskydd, visir, förkläden, handskar, handdesinfektion och ytdesinfektion. Kommuner kommer kunna beställa på avtalet via en webbutik.
Webbutik öppnar i slutet av maj
 
Ny webbplats om digital omsorg
Forskningsinstitutet RISE har tagit fram en ny webbplats som samlar kunskap och inspiration om digitala verktyg i kommunal vård, omsorg och socialtjänst. Webbplatsen ska stötta kommuner i digitala arbetssätt under coronapandemin och drivs i samverkan med SKR, Socialstyrelsen, E-hälsomyndigheten, Föreningen Sveriges socialchefer och en rad andra aktörer.
Ny webbplats stöttar kommuner
digitalvardochomsorg.se
 
Ytterligare hemställningar till regeringen
SKR fortsätter lyfta socialtjänsten behov av regellättnader med anledning av corona-pandemin. Den 23 april skickade SKR in en hemställan till regeringen med ett färdigt lagförslag som ger socialtjänsten möjlighet att prioritera de mest akuta behoven. Den 28 april skickade SKR in ytterligare en hemställan om att smittskyddsläkare ska kunna besluta om ett effektivt smittskydd även i särskilda boenden med demensinriktning för äldre, motsvarande det som gäller vårdinrättning i region.
SKR:s hemställningar inom socialtjänsten
 
Hjälp med handling till personer 70 +
I mars tecknade SKR och MSB en överenskommelse med frivilligorganisationer om stöd till kommuner att hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper. Stödet innebär att frivilliga kan handla mat och hämta mediciner. På skr.se finns frågor och svar om frivilligstödet, exempel på betallösningar samt förslag på texter som kommuner kan använda för att nå ut med information om hjälpen.
Frivilligstöd till riskgrupper
 
Utvärdering av digital uppföljning i barn- och ungdomsvård
Under 2019–2020 samordnade SKR ett projekt där åtta kommuner/stadsdelar testat den digitala tjänsten Viewpoint för att öka barns delaktighet vid uppföljning inom den sociala barn- och ungdomsvården. Utvärderingen av piloten visar sammantaget positiva resultat.
Utvärdering av Viewpoint
 
Brukarundersökning IFO och funktionsnedsättning
18 juni är sista dag för anmälan till de nationella brukarundersökningarna inom funktionshinderområdet och individ- och familjeomsorgen. Undersökningarna genomförs september-oktober som stöd för verksamheternas förbättringsarbete
Brukarundersökningar 2020
 
Pilot – brukarundersökning placerade barn och unga
Hösten 2020 genomförs en pilotundersökning riktad till barn och unga i HVB, familjehem och stödboende. Piloten är en omarbetad version av brukarundersökningen om ensamkommande barn och ungas boendesituation. Den 15 maj håller SKR ett uppstartsmöte om undersökningens innehåll och genomförande. Sista anmälningsdag för att vara med i piloten är den 18 juni.
Brukarundersökning placerade barn
 
Ny rapport om omsorg efter utskrivning från sjukhus
Hur kan socialtjänsten införa nya arbetssätt för att stödja äldre att leva ett tryggt liv hemma efter utskrivning från sjukhus? Under 2019 höll SKR dialoger och workhops om framgångsfaktorer och utmaningar med 600 medarbetare i kommuner och regioner.
Erfarenheter och kunskap har sammanställts i ny rapport
 
Kurser och konferenser 
 
 
START 29 MAJ  
Jämställd äldreomsorg
SKR bjuder in till tre webbinarier om jämställd äldreomsorg den 29 maj, 5 juni och 12 juni. Webbinarierna lyfter teman om  kompetensförsörjning, normer och våld och trakasserier ur olika perspektiv.
Jämställd äldreomsorg
 
9 JUNI
Digitalisering av socialtjänsten
I tider av fysisk distansering kan digitala verktyg göra stor nytta i socialtjänsten. Vad gör nationella aktörer på området och vad kan kommunerna göra själva? Välkommen till en inspirationsdag där du får ta del av lyckade samarbeten och innovativa lösningar. Dagen webbsänds och kan ses i efterhand.
Digitalisering av socialtjänsten
 
10 JUNI
Webbsändning om gymnasielagen
Sedan den sk. gymnasielagen trädde i kraft 2018 kvarstår en mängd frågor. Under tre timmar
svarar SKR, Migrationsverket och Skolverket på frågor om läget.
Gymnasielagen
 
8 SEPTEMBER
Administratör i socialtjänsten
Som administratör i socialtjänsten krävs ofta ett brett kunnande. Under en heldag lär du dig de viktigaste lagarna, den kommunala organiseringen och andra frågor du behöver känna till. Utbildningen webbsänds och kan ses i efterhand.
Administratör i socialtjänsten
 
11 SEPTEMBER
Barnets rättigheter vid vårdnadstvister
Konflikter och vårdnadstvister påverkar ofta barnen negativt. Hur kan socialtjänst och domstolar se till barnets rättigheter och vad innebär det att barnets bästa är avgörande? Dagen webbsänds och kan även ses i efterhand.
Barns rättigheter, vårdnadstvister
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Åtgärder för att stärka äldreomsorgen under coronapandemin
Den 12 maj presenterade regeringen och samarbetspartier nya åtgärder för att stärka äldreomsorgen. Staten ska bland annat att finansiera utbildning till vårdbiträden eller undersköterskor på betald arbetstid. I satsningen läggs även ytterligare två miljarder till de medel som ska kompensera kommuner och regioner för extraordinära kostnader till följd av covid-19.
Regeringen ökar stödet till äldreomsorgen och vården
 
Stöd att möta behovet av rehabilitering efter covid-19
Socialstyrelsen tagit fram stöd för regioner och kommuner att möta behovet av rehabilitering till följd av covid-19. Bland annat finns ett verktyg för att beräkna behov.
Stödmaterial om rehabilitering efter covid-19
 
IVO lyfter goda exempel efter tillsyn
IVO är klar med tillsynen av drygt 1000 verksamheter inom SÄBO, hemtjänst och LSS-boende med anledning av corona. IVO lyfter både svårigheter och goda exempel.
Nära ledarskap viktigt
 
Villkor för statsbidrag för habiliteringsersättning förtydligas
Utbrottet av covid-19 har gör att många i daglig verksamhet inte kan delta på grund av sjukdom eller för att kommunen inte kan erbjuda verksamhet. Därför har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att tydliggöra innebörden av villkoren avseende statsbidraget för habiliteringsersättning.
Uppdrag kring habiliteringsersättning
 
Översynen av socialtjänstlagen förlängs
Utredningen Framtiden socialttjänst (dir. 2017:39) får förlängd utredningstid.
Uppdraget ska slutredovisas 3 augusti 2020
 
Kampanj mot hedersförtryck och barnäktenskap
Länsstyrelsen har tillsammans med Skolverket, Socialstyrelsen, UD, Polismyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten tagit fram information om hur man kan förebygga bortförande av barn och unga, samt hur man kan agera om detta ändå sker.
Förhindra att barn och unga förs bort
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00