SKR:s nyhetsbrev om regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
Överenskommelse om EU:s långtidsbudget på plats
 
EU:s stats och regeringschefer enades i juli om ett återhämtningsinstrument, Next Generation EU på 750 miljarder euro och en ny långtidsbudget för programperioden 2021-2027 på 1 074,3 miljarder euro. För Sveriges del blir återflödet, gällande sammanhållningspolitiken, ungefär det samma som för nuvarande programperiod, ca 2,1 miljarder euro. Anslag till Regional- och Socialfond minskar något medan fonden för rättvis omställning ökar betydligt. 
 
Fonden för rättvis omställning - JTF
 
Fond för klimatomställning och för att mildra ekonomiska och sociala konsekvenser till följd av omställningen. Tillväxtverket fick uppdrag i mars att förbereda för och att vara förvaltande myndighet samt redovisningstjänst  för ett nationellt program. Enligt uppdraget ska satsningar på åtgärder för klimatomställning kopplas till stålindustrin i Norrbottens och Västerbottens län. Efter överenskommelsen kring långtidsbudgeten i juli har ytterligare medel tillförts och med nationell medfinansiering på 3,8 miljarder kr kommer fonden omfatta 6,3 miljarder kr för Sverige. Nu pågår diskussioner om att bredda inriktningen och omfattningen av fonden med landets regioner.
 
Återhämtingsfond - Next Generation EU
 
Medlemsstaterna har enats om ett särskilt återhämtningsinstrument som stöd efter corona-pandemin. Medelstilldelningen till enskilda medlemsstater kommer att ske utifrån hur hårt krisen har drabbat respektive medlemsstat, hur hög ungdomsarbetslösheten är och det relativa välståndet. För Sveriges del handlar det om 350 miljoner euro som ska användas till 2023. Diskussioner pågår om hur de ska användas i Sverige. Medlem kommer inte att kräva någon medfinansiering.

Slutsatser från Europeiska rådets möte
 
 
 
Framtidens kompetensförsörjning
Det finns behov av att bryta ner nationell statistik om framtidens kompetensbehov till regional nivå och nu svarar TVV på regionernas behov med en utlysning till regionalt utvecklingsansvariga.
   

Framtidens kompetensbehov på regional nivå
 
Att hantera komplexa samhällsutmaningar
Hur ska kommuner och regioner organisera, styra och leda samhällsutvecklingen? Hur gör man det tillsammans med andra aktörer för att möta komplexa samhällsutmaningar och nå effekt? Denna skrift fokuserar på samverkan kring komplexa samhällsutmaningar som också bör hanteras tillsammans med andra för att styra utvecklingen i önskvärd riktning. Åtta regionala och kommunala samverkansprojekt belyses. 

Organisera, styra o leda i samverkan
 
Korta notiser
 
 
 
Regionala insatser i Coronakrisen
Krisens utveckling och effekter varierar i Svergies kommuner och regioner då det lokala och regionala näringslivet ser så olika ut. Tillväxtverket har i nära samarbete med de 21 regionerna tagit fram en delrapport i arbete med anlendning av coronavirusets effekter på regioner och näringsliv. 
Rekommendationer för en hållbar omstart
 
 
Turism och besöksnäring efter coronapandemin 
En nuläges- och scenarioanalys som visar effekter på turism och besöksnäring tillsamman med rekommendationer för det fortsatta arbetet. Det finns ännu inget facit på effekterna av krisens konsekvenser men synen på och förutsätttningarna för resande har förändrats. Frågor som hälsa och säkerhet, digitala möten och fokus på det lokala har blivit centrala. Tillväxtverket har tagit fram en rapport som stöd i fortsatt planering och prioritering.
Scenarioanalys med tre scenarier
 
 
Omvärldsbevakning för att hantera och påverka framtiden   
Utmaningar för näringslivet är många, företag och entreprenörer ser och och skapar nya idéer och lösningar på dessa utmaningar. Samtidigt är offentliga aktörer viktiga för att skapa förutsättningar för att idéer och lösningar på framtidens utmaningar blir möjliga. För att förstå omvärldsförändringar, se möjligheterna och tillvarata dem är det viktigt att blicka framåt och anpassa dagens verksamhet till framtidens verklighet. Tillväxtverkets rapport Fyra framtidsscenarier är en pusselbit.  
Om regionala effekter av framtidens elbrist
 
 
 
Kurser och konferenser
 
Mötesplats Agenda 2030
Hur kan Agenda 2030 implementeras i styrprocessen? Och hur kan samspelet mellan styrning av den egna organisationen och samverkan med andra fungera? Samt kommunikation med såväl medarbetare som medborgare och samverkansparter. Det är några av de frågor som diskuteras på mötesplatssen.
När - 24 september kl 13.00-17.00
Var - webbsänd
Hur - Anmälan: glokalasverige@fn.se
Läs mer här - Mötesplats Agenda 2030

Innovationsveckan 2020 
Innovationsveckan är unik med att vara både lokal och nationell samtidigt - det är en plattform för alla som utvecklar offentlig sektor. Möjligt att vara delaktig och dela kunskaper eller att bara låta sig inspireras
När - 5-9 oktober 2020
Var -  Webbsänd
Hur - Anmälan och mer info i länk nedan
Hela Sverige Innoverar

SKR Kultur 2020 - Ställ om
I hela landet har kommuner och regioner en central roll för tillgången och delaktighet till kultur. I ljuset av pandemin blir det tydligt vilken stor roll kulturen spelar i människors liv - samt hur sårbar strukturen för kulturen är. Många möten och en digital piazza med spännande o lärorika arbete.
När - 13 oktober 2020
Var -  Webbsänd
Hur - Anmälan och mer info i länk nedan
Ställ om
 
 
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
lisbet.mellgren@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se