Utökad testning av covid-19
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utökad testning av covid-19
 
Regeringen och SKR är överens om att staten tar kostnaderna samtidigt som regionerna åtar sig att utföra testningen utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Regionerna tar ett stort ansvar för testningen. Genom den här överenskommelsen kan testningen och smittspårningen öka på ett långsiktigt hållbart sätt. Testningen måste alltid vara ändamålsenlig och behoven kommer variera mellan olika regioner och över tid, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på SKR.
Överenskommelse om genomförande av ökad testning klar
 
Ett förlängt och förändrat arbetsliv
 
För att kunna klara av den ökade efterfrågan av välfärdstjänster, behöver kommuner och regioner rekrytera. Ett sätt att möta rekryteringsbehovet, är att förlänga och förändra arbetslivet. För att klara av att ställa om till ett förlängt och förändrat arbetsliv, behöver flera åtgärder genomföras. Det är slutsatser som SKR presenterar i en skrift.
Arbetslivet behöver förlängas och förändras
 
Socialstyrelsen utlyser statsbidrag för äldreomsorgslyftet
 
Socialstyrelsen har nu publicerat utlysningen för statsbidraget till  äldreomsorgslyftet. Kommunerna kan söka medlen fram till den 31 oktober.
Satsningen Äldreomsorgslyftet, Socialstyrelsen
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Mycket att vinna på ökat samarbete
Arbetsgivare i kommuner och regioner har på olika sätt försökt hindra smittspridningen samtidigt som man har ansvar för att patientsäkerheten inom vård och omsorg upprätthålls på ett bra sätt. En lika viktig del av arbetsgivarens ansvar är det systematiska arbetsmiljöarbetet som bland annat omfattar att göra riskbedömningar och se över vilka arbetsuppgifter som kan riskera att utsätta de anställda för smitta. Det skriver Caroline Olsson i det senaste inlägget på bloggen.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Inspektion av skyddsutrustning
All personlig skyddsutrustning som används ska skydda personalen från att smittas och ha gått igenom en bedömning som visar att den uppfyller kraven för hälsa och säkerhet, det vill säga vara CE-märkt eller ha ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket och vara märkt med ”Covid-19”.
Arbetsmiljöverket inspekterar skyddsutrustning inom vård och omsorg
 
Uppskjutna inspektioner av systematiska arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljöverkets inspektioner av den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet är uppskjutna på grund av smittspridning av Covid-19. Enligt verkets planering kommer inspektioner på distans av kommunerna igång under hösten. Ingen tidpunkt är fastställd för när dessa inspektioner kommer att genomföras.
Arbetsmiljöverkets planerade tillsyn av kommuner och regioner återupptas till hösten
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se