Så har äldreomsorgen klarat coronapandemin
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äldreomsorgen och coronapandemin
 
I en ny rapport - ”Fakta om äldreomsorgen i ljuset av coronapandemin” - samlar SKR fakta om hur svensk äldreomsorg fungerar och – utifrån vad vi vet nu – hur äldreomsorgen har hanterat coronapandemin.
– Under coronapandemin har debatten om äldreomsorgen blivit extra polemisk och onyanserad. Det gagnar varken de äldre som får hemtjänst eller bor i ett särskilt boende eller de medarbetare och chefer som gör enorma insatser varje dag. Svensk äldreomsorg förtjänar en diskussion som vilar på fakta och saklighet och alla äldre – och deras anhöriga – ska kunna känna sig trygga med att de får en bra vård och omsorg, säger Anders Knape, ordförande SKR.
Så har äldreomsorgen klarat coronapandemin hittills
 
Caroline Olsson ny avdelningschef
 
Caroline Olsson har anställts som chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik. Hon tillträder sin tjänst den 1 september.
Caroline Olsson ny chef för arbetsgivarpolitiska frågor
 
Förebygg risk för ohälsa och olycksfall vid värmebölja
 
Att kontrollera och åtgärda klimatet vid värmeböljor hör till det löpande arbetsmiljö­arbetet enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1). Under denna sommar kan det även vara viktigt att vidta åtgärder som minskar hälsoeffekter av både värmebölja och den pågående smittspridningen av covid-19. Åtgärderna behöver utformas så att de förstärker varandra och bidrar till att minska sårbarhet för båda dessa risker.
Värmebölja och arbetsmiljö
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Jämställdhetsarbetet inom äldreomsorgen
Coronapandemin har visat på äldreomsorgens viktiga arbete. Trots otroligt tuffa förutsättningar har chefer och medarbetare i äldreomsorgen gjort sitt yttersta för att skydda de äldre och varandra. Fokus har av naturliga skäl legat på det mest akuta. Samtidigt får vi inte glömma bort de långsiktiga perspektiven. Arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män är ett sådant.
Det skriver Caroline Olsson i sitt senaste inlägg på bloggen.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Beslut om nya föreskrifter för arbetsplatsers utformning
Arbetsmiljöverket har fattat beslut om nya föreskrifter för arbetsplatsers utformning. De innehåller regler om allt från luftkvalitet till krav på belysning och dagsljus, personalutrymmen, tillgänglighet, utrymning och säkerhet. Flera av dessa regler har funnits tidigare, men en del har förtydligats, skärpts och tillkommit. En nyhet är tydligare krav på att byggherrar, arkitekter och projektörer tar hänsyn till arbetsmiljön i en färdig byggnad vid projekteringen.
Nya skärpta regler för arbetsplatsen
 
Uppehåll av utskick
Nyhetsbrevet gör nu ett uppehåll över sommaren och återkommer i augusti.
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se