Avaktiverat krislägesavtal för Region Stockholm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avaktiverat krislägesavtal
 
På begäran av Region Stockholm har SKR och Sobona beslutat att avaktivera krislägesavtalet för regionens intensivvårdsverksamhet. Avtalet kommer att upphöra att gälla den 31 augusti.
– Krislägesavtalet aktiverades i april för att säkra bemanningen i intensivvården. Personalen som har gått på avtalet har jobbat under mycket tuffa förhållanden och gjort fantastiska insatser. Region Stockholm ser nu att det akuta krisläget är över och att avtalet därför kan avaktiveras, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen.
– Krislägesavtalet är helt nytt och det här var första gången som det aktiverades. Det som har varit speciellt i den här krisen är att den är så långdragen och har drabbat hela landet samtidigt. Vi kommer nu att utvärdera hur avtalet har fungerat och göra nödvändiga justeringar om vi ser att det behövs, säger Ulf Olsson, vice ordförande i förhandlingsdelegationen.
Krislägesavtal avaktiveras för IVA i Region Stockholm
 
VD-krönika
 
Höstens avtalsrörelse berör stora delar av arbetsmarknaden. Nya avtal ska tecknas för omkring 2,8 miljoner anställda i alla sektorer. För kommuner och regioner innebär den stundande avtalsrörelsen att cirka 1 miljon anställda ska få nya avtal om lön och anställningsvillkor. Men det är en speciell avtalsrörelse i höst. Det skriver Staffan Isling i sin senaste krönika.
#Avtal20 i stor ekonomisk osäkerhet
 
SKR:s digitala kursutbud
 
Under våren har SKR arbetat intensivt för att ställa om till digitala kurser och konferenser under hösten. Flera kurser har samma eller liknande innehåll som tidigare planerat. Men det finns även tillgång till några helt nya kurser och seminarier under hösten. Anmälning till kurserna öppnar vanligtvis fem veckor innan kursstart och här följer de tillfällen som nu är öppna för att anmäla sig till:Samtliga kurser och konferenser inom arbetsgivarfrågor
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Dags att lämna över stafettpinnen
Det har blivit dags för mig att säga hej då. Den 1 september går jag i pension och lämnar då över rollen som chef för SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning till Caroline Olsson. Under de tolv år jag varit på SKR har mycket hänt och jag skulle vilja lyfta några delar som jag tycker varit, och fortfarande är, viktiga och nödvändiga för att kommuner och regioner ska kunna fortsätta utveckla svensk välfärd.
Det skriver Agneta Jöhnk i sitt allra sista blogginlägg.
Arbetsgivarbloggen
Sverige behöver fler deltidsbrandmän
På tisdag 1 september är det Brandman på jobbet-dagen. Syftet med dagen är att hylla deltidsbrandmän, uppmärksamma deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. Ett mycket bra initiativ som vi står bakom helt.
Det skriver Jeanette Hedberg i sitt senaste inlägg på bloggen.
Arbetsgivarbloggen
Metoder för att klara av distansarbete
Nu börjar många av oss komma tillbaka till arbetet efter en välbehövlig semester. Men vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi som kan jobbar vidare på distans för att minska smittspridningen, undvika trängsel i bland annat kollektivtrafiken och underlätta för andra som måste ta sig till arbetet. Läs Caroline Olssons senaste blogginlägg.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Inspekterad av Arbetsmiljöverket?
Arbetsmiljöverket genomför till den sista augusti en inspektionssatsning kring skyddsutrustning på 300 arbetsplatser inom vård och äldreomsorg.
SKR önskar ta del av kommunernas erfarenheter av inspektionen. Vi för löpande dialog med Arbetsmiljöverket och verksamheternas åsikter är ett viktigt underlag. Hör av er till Kristina Folkesson, SKR, om ni har erfarenheter eller synpunkter som ni vill förmedla så tar vi kontakt.
Inspektion av personlig skyddsutrustning inom vård och äldreomsorg, Arbetsmiljöverket
 
Uppdaterad statistik över antalet lärare
Ta del av en sammanställning av den senast tillgängliga nationella statistiken från SKR och ansvariga myndigheter.
Lärarstatistik
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se