Rapport: Den digitala bygglovsprocessen
 
Samhället ställer allt högre krav på att information ska finnas digitalt tillgänglig för att kunna nyttjas i e-tjänster och andra servicelösningar. Bygglovsprocessen är en av de kommunala processer som nu digitaliseras i många kommuner. 
 
I rapporten Status: Den digitala bygglovsprocessen ges en aktuellt lägesbild av hur kommunerna arbetar för att digitalisera sin ärendehantering inom bygglov. Rapporten bygger på intervjuer med kommuner som kommit långt samt på en enkät som SKR skickade till samtliga bygglovsenheter hösten 2019. Läs mer här.
 
Öppna jämförelser inom detaljplaneområdet - kommunvisa rapporter
 
Visste du att varje kommun nu kan ta fram sina egen, skräddarsydda, rapport med resultat från årets omgång av Öppna jämförelser? Rapporterna kan användas som ett underlag i det fortsatta analysarbetet av den egna verksamheten. Du hittar allt material här. Läs mer om Öppna jämförelser.
 
En späckad konferenshöst på webben
 
Under hösten genomförs många webbsända konferenser och seminarier. De flesta går att se i efterhand för de som betalt.
 
Kurs i exploateringsavtal, 10 resp. 24 september
Vi går igenom reglerna om exploateringsavtal och markanvisningsavtal. Vi berör också senare års utrednings- och lagstiftningsarbete. 
Målgrupp: Alla inom kommuner, regioner och kommunala bolag som kommer i kontakt med avtals- och genomförandefrågor i samband med markexploatering.
Läs mer och anmäl dig här 
 
Mötesplats Agenda 2030, 24 september
En träffpunkt för kommuner och regioner som arbetar med hållbar utveckling och Agenda 2030.
Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstepersoner som leder arbetet med Agenda 2030 och de globala målen i kommuner och regioner.
Läs mer och anmäl dig här
 
Bygglovchefskonferens, 25 september
Vi kommer bland annat informera om vad som är på gång inom tillsynsområdet och hur man som chef kan organisera tillsynsarbetet. Vi får besök av den nytillsatta statliga bygglovsutredningen och vi dyker djupare i digitaliseringsfrågorna.
Målgrupp: Bygglovschefer eller motsvarande
Läs mer och anmäl dig här
 
Klimatets effekter - en del i den översiktliga planeringen, 2 oktober
Välkommen till årets digitala seminarium med fokus på hur klimatets effekter kan hanteras i översiktsplaneringen.
Målgrupp: Kommunala tjänstemän som arbetar med klimatanpassning eller översiktsplanefrågor
Läs mer och anmäl dig här
 
Presidiedagar, 9 oktober och 30 november
Presidiedagarna för nämnder med ansvar för strategiska miljöfrågor, planering eller byggande är en årligen återkommande konferens där vi lyfter aktuella samhällsbyggnadsfrågor inom dessa ansvarsområden. Årets konferens var planerade i våras men genomförs nu istället digitalt, som två fristående halvdagar.
Målgrupp: Ledamöter i miljö-, plan- och byggnämnder, gärna tillsammans med chef på ledningsnivå
 
Metoder och arbetssätt för att bättre kunna analysera bostadsbehov och bostadsefterfrågan, 14 oktober 
Välkommen till en dag om hur kommuner kan utveckla sin bostadsförsörjningsplanering. 
Målgrupp: Chefer, strateger, planerare och utredare som är ansvariga för bostadsförsörjnings-planeringen i kommunen samt chefer och planerare som är ansvariga för den regionala utvecklingsplaneringen
Läs mer och anmäl dig här
 
Detaljplanekonferens, 15-16 oktober
Välkommen till den årliga detaljplanekonferensen den 15-16 oktober
Målgrupp: Handläggare och chefer som arbetar med detaljplanering
Läs mer och anmäl dig här
 
Snabba förändringar i långa processer 
 
E-handel, mobilitetstjänster och delningsekonomi är exempel på hur digitala lösningar ändrar våra sätt att handla, resa och använda det offentliga rummet. 

I en färsk omvärldsanalys beskrivs ett antal trender som både driver på och drivs av digitalisering och som på olika sätt får en direkt påverkan på både stadsrummet, det kommunala samhällsbyggnadsuppdraget och den fysiska planeringen. Läs mer här.
 
SKR:s översiktsplanekonferens 2021
 
Den 16 mars 2021 är det dags för vårens översiktsplanekonferens. Boka in eftermiddagen redan nu för en webbsänd konferens. Tider och program publiceras senare under hösten.
 
Boverkets ÖP-modell 2.1 nu publicerad
 
Boverket publicerar nu en ny version av ÖP-modellen med en databas. Avsikten är att modellen ska vara flexibel för att kunna användas av alla kommuner och för olika nivåer i översiktsplaneringen. Läs mer här.
 
Forskningsmedel för hållbart samhällsbyggande
 
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Inom det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande utlyses medel för att finansiera forskning som ökar kunskapen och bidrar med nya lösningar för att utveckla den svenska samhällsplaneringen så att den skapar förutsättningar för att ställa om till ett hållbart samhälle. Bland annat kommuner kan söka. Läs mer här.
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se