Kvinnors röster behövs i utvecklingen av vården
 
Under drygt två års tid ska nu gravida och nyblivna mammors upplevelser fångas upp före, under och efter förlossning. Det ska ske med hjälp av Graviditetsenkäten, som lanseras den 1 oktober.
– Alla kvinnor och deras familjer ska känna sig trygga hela vägen – före, under och efter graviditet. Vi behöver därför kvinnornas röster i det fortsatta utvecklingsarbetet, säger Fredrik Lennartsson, SKR.
Vad tycker gravida och nyblivna mammor om vården?
 
Vd-krönika
 
 
Det globala börjar i Laxå
 
Ledarskapet i kommuner och regioner är centralt för att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det är våra folkvalda från Kiruna i norr till Trelleborg i söder som tar ansvar för och formar vår gemensamma framtid.
 
Stärk välfärden genom digitalisering
 
Välfärdskommissionen ska ta fram konkreta åtgärder för att stärka välfärden. SKR har presenterat flera förslag för att stärka välfärden genom digitalisering.
– SKR arbetar för att utveckla ett Sverige där det är enkelt och tryggt för alla att leva och verka, oavsett var man bor. För det krävs grundläggande digitala förutsättningar, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Digitaliseringsförslag till Välfärdskommissionen
 
Steg i rätt riktning för publikmöten i kultur och idrott
 
SKR välkomnar förändringar som gör det möjligt med publikmöten inom kultur och idrott. Fler undantag bör kunna genomföras om fortsatt hänsyn tas till ett välfungerande smittskydd.
− Vi ser positivt på ett undantag från 50-personersreglen vid underhållning på restauranger och caféer samt möjligheten till sittande publik upp till 500 personer, säger Katrien Vanhaverbeke, SKR.
Positivt med möjlighet till undantag från 50-personersregeln
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Stort intresse för Agenda 2030 i kommuner och regioner
FN:s globala mål för hållbar utveckling angår även Sverige. Nu publicerar SKR Öppna jämförelser Agenda 2030, med nyckeltal för att följa upp och utveckla det lokala arbetet för att nå målen.
Öppna jämförelser - Agenda 2030
 
EU-handslag för ökad delaktighet
Hälften av alla de beslut som tas på lokal och regional nivå i Sverige påverkas av vad som tidigare bestämts inom EU. EU-samarbetet är en stor del av vår vardag. Det bidrar samtidigt till att vi kan hantera frågor som inget enskilt land klarar på egen hand. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape, EU-ministern och regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland i en debattartikel publicerad i Södermanlands Nyheter.
Sverige behöver ha en starkare röst i EU
 
Ledarprogram för toppolitiker för ökat genomslag och resultat
SKR bjuder nu in till nya omgångar av ledarprogram. Toppolitikerprogrammet, för kommun- och regionstyrelsens ordförande, oppositionsråd och heltidsarvoderade, startar den 14 januari 2021. Målet är att stärka uppdraget att styra och leda en kommun eller region samt att stärka demokratin. Den 11 februari börjar fördjupningsprogrammet Styra och leda i förändring som riktar sig till toppolitiker som vill få verktyg att leda efter pandemin. 
SKR:s ledarprogram för toppolitiker
 
Innovationsveckan sprider nya lösningar för välfärden
Nästa vecka är det dags för Innovationsveckan, med mer än 140 seminarier, föreläsningar, workshops och andra aktiviteter av olika aktörer som alla arbetar för ett mer innovativt offentligt Sverige.
Innovationsveckan 2020
 
Tre nya vårdförlopp godkända
Tre nya personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp har nu godkänts av styrgruppen för nationellt system för kunskapsstyrning Hälso- och sjukvård. Därefter är det regionerna som beslutar om hur införandet ska gå till. De godkända vårdförloppen är kritisk benischemi, KOL och schizofreni förstagångsinsjuknade.
Satsning på personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp fortsätter
 
Bloggar från SKR
 
 
En innehållsrik budget med välkommet samarbete
Nästa års budget är presenterad efter ett speciellt år. Vi är fortfarande mitt i den pandemi som har påverkat verksamheten på ett sätt som vi inte har upplevt tidigare. I budgeten finns satsningar som tar avstamp i effekterna av dessa förändringar, vilket är välkommet. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR. 
Skolbloggen
 
Tillit, granskning och lagstöd behövs om vi ska klara en kris
Det har gått dryga sex månader med corona och jag vill säga ett par ord om tillit. Hur viktigt det är, och vilka svårigheter det innebär när lagstiftaren inte förmår stödja äldreomsorgen fullt ut. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR. 
Socialtjänstbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Vaccinationer mot covid-19 föreslås ingå i vaccinationsregistret
Socialdepartementet föreslår att den vårdgivare som ansvarar för en vaccinering mot covid-19 ska lämna uppgifter om detta till det nationella vaccinationsregistret. Förslaget som syftar till att öka möjligheter för uppföljning skickas nu på remiss.
Vaccinationsregistret föreslås omfatta covid-19
 
Ersättning till riskgrupper förlängs
Regeringen förlänger ersättningen till riskgrupper, anhöriga och föräldrar till nyligen allvarligt sjuka barn till och med årsskiftet. Förlängningen gäller särskilda situationer där förebyggande tillfällig föräldrapenning, sjukpenning i förebyggande syfte och viss smittbärarpenning till anhöriga är aktuell med anledning av covid-19.
Förlängd ersättning till riskgrupper med anledning av covid-19
 
KPA Livförsäkring blir tjänstepensionsbolag
KPA Livförsäkring AB omvandlas till tjänstepensionsbolag och byter namn till KPA Tjänstepension AB. Det beslutades vid en extra bolagsstämma den 24 september. Förändringarna träder i kraft den 1 januari 2021.
KPA Livförsäkring blir KPA Tjänstepension
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 6 oktober.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00