Oktober 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Delrapport: Överenskommelse psykisk hälsa 2020
 
SKR har lämnat in en delrapport om överenskommelsen för psykisk hälsa 2020 till Socialdepartementet. Rapporten visar bland annat att delar av arbetet har ställts om på grund av covid-19 och resulterat i ökad digitalisering som på vissa sätt ökat tillgängligheten.

– Trots att covid-19 har medfört stora utmaningar för verksamheterna så har pandemin även fört med sig positiva saker såsom ett tydligt behov av samverkan samt att utvecklingen har gått snabbt framåt på flera områden och att engagemanget har ökat för frågor som rör psykisk hälsa, säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef för psykisk hälsa på SKR.
Delrapport: Överenskommelse psykisk hälsa 2020
 
Webbsändningar/webbinarier i höst
 
Spelar det någon roll vilken metod vi använder?
SKR och SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) arrangerar webbsändningen "Spelar det någon roll vilken metod vi använder?" den 14 oktober klockan 13:00-16:00. Webbsändningen riktar sig till personer som ansvarar för eller arbetar med utvecklings- och kunskapsfrågor inom vård och omsorg, till exempel chefer, processledare och utvecklingsledare.
Webbsändning: Spelar det någon roll vilken metod vi använder?

Hur kan jag som verksamhetschef/HR-expert stötta medarbetare?
Coronapandemin har medfört nya riskfaktorer för psykisk ohälsa och sjukskrivning för medarbetare och chefer. SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter i kommuner och regioner till ett webbseminarium den 21 oktober om stöd till chefer och medarbetare i krisens olika faser.
Webbinarium: Hur kan jag som verksamhetschef/HR-expert stötta medarbetare?

Samvetsstress - hur kan jag som verksamhetschef/HR-expert stötta medarbetare?
SKR bjuder in till ett webbseminarium om samvetsstress den 10 november utifrån pandemins ökade påfrestningar på chefer och medarbetare. Ledande forskare och experter delar med sig av vad samvetsstress är och vad som är viktigt att tänka på.
Webbinarium: Samvetsstress 

Samarbetsvård psykisk hälsa i Region Dalarna
Den 19 november kan du delta på en webbsändning om samarbetsvård för psykisk hälsa. Sju av Region Dalarnas vårdcentraler har under 2018 till 2020 deltagit i ett pilotprojekt där sjuksköterskor har fungerat som vårdsamordnare för patienter som lider av psykisk ohälsa. Nu införs metoden brett inom regionen på 26 vårdcentraler. 
Webbsändning: Samarbetsvård psykisk hälsa i Region Dalarna

Vårdsamordnare för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen och Institutionen för Allmänmedicin vid Göteborgs Universitet berättar om hur de implementerat vårdsamordnare under 2016-2019. Resultatet av de forskningsstudier som genomförts kommer även redovisas. Denna webbsändning äger rum 24 november.
Webbsändning: Vårdsamordnare för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen
 
Vårdförloppet för förstagångsinsjuknande i schizofreni är klart
 
Vårdförloppet gäller för personer som insjuknar för första gången och där diagnosen schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd bekräftas. Nu är det klart för regioner och kommuner att implementera vårdförloppet. Vårdförloppet omfattar utredande och behandlande åtgärder från att det finns misstanke om psykos till personens första årsuppföljning. 
Vårdförlopp schizofreni, Kunskapsstyrningvard.se

Vårdförloppet bygger på vård- och insatsprogrammet för schizofreni som finns publicerat på vardochinsats.se.
Vård- och insatsprogrammet, vardochinsats.se
 
Webbutbildning: IPS – anpassat stöd till arbete 
 
Individual Placement and Support, IPS, är en modell för att hjälpa personer med psykiska funktionsnedsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Metoden rekommenderas i nationella riktlinjer vid psykossjukdomar, missbruk och beroende. Den 10 november har du möjlighet att lära dig mer om forskningsläget, metoden och olika sätt att arbeta med den. 
Webbutbildning; IPS - anspassat stöd till arbete
 
Webbutbildning: Vad är riskgruppsorienterat arbetssätt?
 
SKR erbjuder en introduktionsutbildning där du har möjlighet att ta del av det riskgruppsorienterade arbetssättet och hur vi kan arbeta med det för att förebygga sjukfrånvaro. Under utbildningen får du även vägledning i att genomföra ett självtest för att kartlägga nuläget i er organisation och se vilka verktyg och metoder som kan vara en förstärkning. 
Webbutbildning: Vad är riskgruppsorienterat arbetssätt?
Informationsträff om arbetssättet
 
Verktyg och tips
 
 
Stödlista: psykisk hälsa i kristid
SKR har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Stödlistan uppdateras kontinuerligt.
Stödlistan
 
Stöd till unga som ska flytta från placering i social dygnsvård
SBU har gjort en systematisk översikt om huruvida stöd till unga som ska flytta från social dygnsvård kan underlätta deras övergång till ett självständigt liv.
Rapport: Stöd till unga som ska flytta
 
Kom med inspel om BUP heldygnsvård
SBU och Socialstyrelsen arbetar med ett projekt vars mål är att få veta vilka frågor inom BUP heldygnsvård som är viktigast att få mer kunskap om.
I en anonym enkät kan patienter, anhöriga och vårdpersonal ge svar på vilka frågor som de tycker är viktigast
.
Enkäten: BUP heldygnsvård
 
SHEDO utbildar samtalsledare för anhöriga
Sedan december 2012 bedriver SHEDO ett anhörigprojekt, med syfte att ge anhöriga till personer som är drabbade av självskadebeteende hjälpmedel och stöd. Målsättningen med utbildningen samtalsledare för anhöriga är att du ska kunna genomföra och leda anhörigutbildningar och därigenom utveckla stödet till anhöriga.
SHEDO:s anhörigutbildningar
 
Inspirationsdag inför World mental health day 
Den 9 oktober bjuder NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll in till en inspirationsdag där de presenterar de senaste metoderna och verktygen för brukarinflytande samt diskuterar hur framtidens brukarinflytande bör utvecklas. Ing-Marie Wieselgren, projektchef för psykisk hälsa på SKR, deltar. 
NSPH och Riksförbundets Hjärnkolls inspirationsdag
 
Redaktör
Malin Vallentin Harman
malin.vallentinharman@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se