SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Covid-pandemins effekter på regioner i EU
 
De ekonomiska effekterna av Covid-19 har varit och är allvarliga i hela EU. Regionkommitén har låtit ta fram en lägesrapport där konsekvenserna för de mest utsatta grupperna lyfts och antaganden om ekonomisk inverkan av nestängningarna inom ett flertal områden belyses. Såsom turism, sysselsättning, skola och digital undervisning samt hälso- och sjukvårdssystem.
 
 
Utveckla samspelet mellan stat, kommuner och regioner
 
Självstyrelsens potential en rapport som belyser syftet med och vikten av ett lokalt självstyre samt hur den statliga styrningen över kommuner och regioner ser ut. Den lyfter också argument mot en ökad detaljstyrning och statligt huvudmannaskap samt hur samspelet mellan stat, kommuner och regioner kan utvecklas för att skapa en likvärdig välfärd av hög kvalitet. 

Självstyrelsens potential
 
 
Nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering
 
I tre temtiska grupperingar har ett flertal rapporter tagits fram inom ett nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering inom Nordregios verksamhet. Hållbar landsbygdsutveckling. Innovativa och motståndskraftiga regioner. Hållbara städer och urban utveckling. Några exempel på intressanta rapporter
 
Kommande evenemang
 
 
Besöksnäring på agendan - nationell dialog om samhällets roll för utveckling 
Besöksnäringen i ett nytt landskap. Turism- och besöksnäringen har aldrig tidigare stått inför en liknande utmaning än den som smittspridningen av Covid-19 inneburit. Regleringar och nedstängningar över hela världen, människors ändrade beteenden har haft enorma konsekvenser. Vilka krav ställer de nya förutsättningarna på förändrade arbetssätt och nya politiska överväganden och prioriteringar?
När 25 november
Var En konferens - på 400 platser - digitalt
Besöksnäringskonferens 2020
 
 
Save the date - Internantionella dagen 2021 
När 27 januari 2021
Var Digital
Hur - mer information kommer på SKR.se
 
Nya publikationer
 
 
För en stärkt tillgänglighet till kommersiell service i hela landet 
Tillväxtverkets publikation vill lyfta kunskap och förutsättningar, arbetssätt och metoder för ett framgångsrikt servicearbete. Detta för att om tillväxt ska ske i hela landet krävs tillgång till grundläggande service där männiksor verkar och bor. 
Med samverkan som nav
 
Arbetsförmedlingens uppdrag
Regeringen har givit Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa hur myndigheten säkerställer en fungerande verksamhet med likvärdig service, ändamålsenlig lokal närvaro och en väl fungerande samverkan i hela landet. Den rapporten finns finns nu klar.
Arbetsförmedlingens lokala närvaro

Ytterligare ett uppdrag till Arbetsförmedlingen att analysera hur de kan bidra med kunkskap om kompetensbehov och hur den reformerade myndigheten kan genomföra sådana analyser. 
Analyser av kompetensbehov


Framtidens arbetsfömedling måste fungera
SKR har lämnat remissvar på utredningen om kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken. Utredningen är en viktig pusselbit när Arbetsförmedlingen förändras
SKRs remissvar på kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken
 
Utveckla statens roll
Tillväxtanalys skriver i en rapport om att Sverige har ett väl fungerande omställnningssystem men att det finns vissa möjligheter att utveckla statens roll för att främja innovation och entreprenörskap efter stora företagsnedläggningar eller neddragningar.
Innovation och entreprenörskap efter stora företagsnedläggningar
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se