Kollektivtrafiken går miste om 650 miljoner kronor varje månad
 
Kollektivtrafiken har drabbats hårt av uteblivna biljettintäkter till följd av coronapandemin. Det hittills utlovade statliga stödet är långt ifrån tillräckligt. Det visar nya beräkningar.
– Regeringen har lovat att alla kostnader som följer av coronapandemin ska ersättas av staten. Ett snabbt besked om att det löftet kommer att hålla är nödvändigt för att ge kollektivtrafiken rimliga förutsättningar både på kort och lång sikt, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Nya beräkningar av kollektivtrafikens intäktstapp
 
Vd-krönika
 
 
Innovationskraft och styrkan i att lära av varandra
 
I dag deltog jag i ett inspirerande panelsamtal under Innovationsveckan. Vi diskuterade välfärdens utmaningar och hur samhället kan ta tillvara på innovationskraften för att ge svar på framtidens svåra frågor. Det handlar mycket om att våga se bakom varje hörn, att våga gå framåt.
 
Svag tillväxt av skatteunderlaget i år och nästa år
 
SKR bedömer i sin senaste prognos att skatteunderlaget växer med knappt 2 procent i år. Nästa år beräknas ökningstakten falla ytterligare till 1,5 procent.
– Coronapandemin och de åtgärder som aviserats och beslutats i syfte att mildra de ekonomiska effekterna av pandemin har stor påverkan på samhällsekonomi och skatteunderlaget. Det finns därför en större osäkerhet än normalt i de prognoser som vi tar fram, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
SKR:s skatteunderlagsprognos
 
Förhållningsregler för hushållskontakter införs lokalt
 
SKR välkomnar Folkhälsomyndighetens besked om nationella rekommendationer avseende förhållningsregler för personer som bor med någon som är smittad av covid-19. Åtgärden införs nu lokalt. Införandet av förhållningsregler för hushållskontakter kommer att ske allt eftersom regionerna får rutinerna på plats.
God samverkan och tydlig kommunikation krävs
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Minskade kostnader för inhyrd vårdpersonal
Under första halvåret 2020 minskade de totala kostnaderna för inhyrd vårdpersonal i regionerna. SKR:s sammanställning av bemanningstrenden visar också att kostnaderna för inhyrda läkare minskar medan kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökar.
Covid-19 påverkar utfallet av inhyrd personal i regionerna
 
Handbok för samverkan med sociala företag
Sociala företag kan visa på nya möjligheter och arbetsformer för att lösa dagens och morgondagens välfärdsutmaningar. För att främja samverkan mellan kommuner, regioner och sociala företag har SKR tagit fram en ny handbok. Handboken innehåller bland annat konkreta framgångsrika exempel från olika kommuner.
Ny väg till innovativa välfärdslösninga
 
Agenda för arbete
Under hösten har SKR startat en ny serie öppna webbsändningar om arbetsmarknad, försörjning och vuxenutbildning. På programmet står bland annat nyheter från stat eller myndigheter och lärande exempel från kommuner. Sändningarna går under parollen Agenda för arbete och den 12 oktober är det dags för nästa tillfälle. 
Webbsändningar: Agenda för arbete
 
Bloggar från SKR
 
 
Frågor om medel till äldreomsorgen saknar svar
Många kommuner ställer frågor om de fyra miljarder som regeringen meddelat kommer att tillföras äldreomsorgen. Fördelningen är klar men beslutet om budgeten fattas av riksdagen och efter det behöver kommunerna svar. Det skriver Annika Wallenskog, SKR.
Ekonomibloggen
 
Staten måste hålla sina löften
Sedan mars i år och i budgeten för 2021 har regeringen presenterat flera satsningar inom utbildningsområdet för att ta Sverige ur krisen. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR. 
Skolbloggen
 
Kommuners arbete med nationella minoriteter
Att arbeta med gruppen – inte för gruppen är en framgångsfaktor i kommuners arbete med nationella minoriteter. Dagens inlägg handlar om hur vi kan främja arbetet på plats i alla kommuner och regioner. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Socialstyrelsen fördelar 10 miljarder i ersättning för merkostnader
De 305 kommuner och regioner som har ansökt om statsbidrag för merkostnader till följd av covid-19-pandemin tilldelas sammanlagt 10 miljarder kronor. Det meddelar Socialstyrelsen efter att regeringen i höständringsbudgeten beslutade att utöka statsbidraget från 5 till 10 miljarder kronor. Kommunerna och regionerna ansökte i den första omgången om ersättningar på totalt 11,2 miljarder kronor.
Fördubblat statsbidrag för merkostnader till kommuner och regioner
 
Vuxna som bor med någon med covid-19 får rätt att söka ersättning 
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att friska vuxna personer som delar hushåll med en person med covid-19 ska hålla sig hemma under viss tid för att minska risken för smittspridning. Regeringen meddelar att de personer som på grund av detta förlorar inkomst omfattas av rätten att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. 
Smittbärarpenning till personer som bor med bekräftat smittade i covid-19
 
Andelen behöriga till gymnasieskolan ökar
Statistik från Skolverket visar att en större andel niondeklassade slutar grundskolan med gymnasiebehörighet jämfört med förra året. Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program har ökat med 1,3 procentenheter sedan förra året.
Större andel niondeklassare har gymnasiebehörighet
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 13 oktober.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00