Lokala restriktioner vid utbrott av covid-19
 
Det är positivt med ökade möjligheter att införa lokala restriktioner vid utbrott av covid-19. Restriktioner måste dock utformas så att de kan fungera i vardagen.
− Vi är positiva till Folkhälsomyndighetens förslag. För att göra bedömningar och utforma lokala restriktioner krävs ett mycket nära samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet, säger Fredrik Lennartsson, SKR.
Bra med förslag om lokala restriktioner för att minska smittspridning
 
Vd-krönika
 
 
Äldreomsorgslyftet är en viktig jämställdhetssatsning
 
I maj presenterade regeringen, SKR och fackförbundet Kommunal ett kompetenslyft för äldreomsorgen, som syftar till att höja kompetensen och samtidigt skapa fler tillsvidareanställningar på heltid. Min förhoppning är att många kommuner nu tar den här unika chansen att ytterligare stärka kvaliteten.
 
Kollektivtrafikens intäktstapp kräver statlig kompensation
 
Coronakrisen kommer att ha medfört minskade biljettintäkter på uppemot 7,5 miljarder vid årsskiftet. Nu måste staten kompensera regionerna fullt ut. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape tillsammans med Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik, i en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle. 
Den hittills utlovade kompensationen är långt ifrån tillräcklig
 
Publikmöten i kultur och idrott dröjer
 
Regeringen har nu gett besked om att det sedan tidigare aviserade undantaget från 50-personersregeln skjuts upp. SKR hoppas på en fortsatt dialog med regeringen för att hitta en väg framåt.
− Det är ett tufft besked för alla de kultur- och idrottsverksamheter som just nu går på knäna. Vi behöver tillsammans titta på vilka möjligheter som finns som både tillåter publika verksamheter och säkrar smittskyddet, säger Katrien Vanhaverbeke, SKR.
Undantag från 50-personersregeln skjuts upp
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Den kommunala självstyrelsen möter medborgarnas behov
Den svenska modellen med flernivåstyre och en stark, grundlagsskyddad kommunal och regional självstyrelse har byggt vårt land och vår välfärd. Den har skapat engagemang och alltid utgått från medborgarnas behov och andra lokala förutsättningar. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Vår modell behöver vårdas och utvecklas
 
Ramavtal för särskilda boenden och trygghetsboenden
Nu finns ramavtal för särskilda boenden och trygghetsboenden för kommuner och kommunala bolag. För att underlätta avrop finns även olika former av stödmaterial. Ramavtalet tillhandahålls av SKR och SKL Kommentus Inköpscentral. 
Ramavtal för trygghetsboende och särskilt boende enligt SoL och LSS
 
Stötta medarbetare i krisens olika faser
Coronapandemin har medfört nya riskfaktorer för psykisk ohälsa och sjukfrånvaro för medarbetare och chefer. SKR bjuder därför in verksamhetschefer och HR-experter till två webbinarium om att ge stöd till medarbetare och chefer. Vi tar del av kunskap från forskare och experter inom området och får även höra goda exempel från kommuner och regioner. Det första webbinariet sker den 21 oktober och handlar om att ge stöd till chefer och medarbetare i krisens olika faser. Det andra tillfället, den 10 november, handlar om samvetsstress utifrån krisens ökade påfrestningar.
Webbinarium 21 oktober: Stöd i krisens olika faser
Webbinarium 10 november: Samvetsstress
 
Bloggar från SKR
 
 
Snart presenteras Ekonomirapporten
Den 20:e oktober presenterar vi höstens upplaga av Ekonomirapporten. Det är en angelägen läsning om kommunernas och regionernas ekonomiska förutsättningar och omställningen till följd av coronapandemin. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Långa avtalsperioder viktiga för välfärdens verksamheter
Under pandemin har arbetsgivare och fackförbund samverkat för att snabbt hitta lösningar som stödjer välfärdens verksamheter och medarbetare i ett mycket svårt läge. När vi nu ska förhandla fram nya kollektivavtal för välfärden, behöver vi lyfta blicken och ta ansvar för att avtalen också stöttar verksamheterna och medarbetarna över tid, skriver Niclas Lindahl, SKR. Arbetsgivarbloggen
 
Ett litet steg på vägen
Frågan om statistik på skolans område har varit i hetluften efter att Statistiska centralbyrån för ett år sedan beslutade om en reviderad sekretesspolicy, som innebär att uppgifter om fristående skolor omfattas av sekretess på huvudmanna- och skolnivå, skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om möjligheten att införa lokala allmänna råd från och med den 19 oktober. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Inget nytt beslut om lättnader av 50-personersregeln
Regeringen meddelade i förra veckan att begränsningen på 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger fast. Regeringen hade tidigare aviserat om att de avsåg besluta om ett undantag för att möjliggöra för arrangemang med upp till 500 deltagare där publiken sitter med ett avstånd från varandra. Detta beslut skjuts nu fram med anledning av den ökande smittspridningen av covid-19. 
Ingen ändring av begränsning av allmänna sammankomster
 
Skolverket återpublicerar skolstatistik
Den 1 september tog Skolverket ned skolenhetsregistret från webbplatsen efter att Statistiska centralbyrån ändrat sin sekretesspolicy. Skolverket har nu efter ett nytt rättsligt ställningstagande beslutat att återpublicera den gamla skolstatistiken för kommunala och fristående skolor. Myndigheten bedömer dock att ny statistik inte kan publiceras på grund av rättsläget. 
Tidigare skolstatistik blir tillgänglig igen
 
Ny vd för KPA Pension
KPA Pension meddelar att Camilla Larsson har utsetts till ny vd för KPA AB och KPA Pensionsförsäkring AB. Hon efterträder Britta Burreau som lämnar KPA Pension för att bli vd för Almi Företagspartner AB. 
Camilla Larsson blir ny vd för KPA Pension
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 20 oktober.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00