Lilla hjärtats död måste leda till förändring
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vad krävs för att skydda barn som Lilla hjärtat?
 
Lilla hjärtats död måste leda till förändring. Staten måste fullfölja de lagändringar som behövs. Men alla vi andra behöver också ta vårt ansvar. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Mer från SKR 
 
 
Yrkesresan – erbjudande om kompetensutveckling
Socialchefer i samtliga kommuner kommer att få ett erbjudande att ansluta till Yrkesresan – ett kompetensutvecklingskoncept för socialtjänstens medarbetare. Första yrkesresan riktar sig till handläggare som arbetar med barn och unga.
Erbjudandet skickas ut i november
 
Starka resultat men fortsatta utmaningar i kommunsektorn
Kommuner och regioner väntas få starka resultat i år till följd av pandemirelaterade tillskott. Den ekonomiska utvecklingen är dock högst osäker och de långsiktiga utmaningarna kvarstår. Det visar SKR:s ekonomirapport.
Pandemins utveckling styr den ekonomiska återhämtningen
 
Bättre läkarmedverkan i hemsjukvården
Tack vare en förbättrad utskrivningsprocess blir allt färre äldre och funktionsnedsatta kvar på sjukhus i onödan. Men hur utvecklar vi nästa steg – den fortsatta vården och omsorgen i hemmet? SKR:s nya rapport fokuserar på läkarstödet och hur det kan stärkas i den kommunala hemsjukvården.
Från hemsjukvård till hälso- och sjukvård i hemmet
 
Strategi för hälsa – digitala seminarier och studiebesök
Hur kan samverkan stärka arbetet för bättre hälsa i olika delar av befolkningen? Under året gör SKR digitala studiebesök hos kommuner och regioner, och arrangerar en rad webbinarier kring olika teman. Du kan följa sändningarna live eller titta i efterhand.
Webbsändningar Strategi för hälsa
 
Lärande exempel 
 
Hur gör andra? I SKR:s exempelbank hittar du smarta tips och nyttiga medskick.
 
Samverkan säkrar permanent boende för våldsutsatta
Att hitta en egen bostad efter tiden på skyddat boende, är ofta en lång och krånglig process. Genom avtal med ”vänkommuner” har Karlstad kommun förenklat processen, så att våldsutsatta kvinnor och barn snabbare kan återgå till ett normalt liv.
Mindre stress och lägre kostnader
 
Nära vård: Leva livet i Skellefteå
Vad betyder det att leva bäst möjligt och vara självständig? För att lösa uppgiften samverkar Skellefteå kommun och region Västerbotten kring nära vård. Här får invånarna stöd med hjälp av digital teknik. Ett korttidscenter samlar också alla som behöver korttidsvård oavsett vilken hälsocentral de tillhör.
Mer trygghet och färre fallskador
 
Kurser och konferenser 
 
 
28 OKT
Sexuella övergrepp mot barn
Sexuella övergrepp är ofta svåra att prata om för de som utsätts. Hur kan socialtjänsten möta barn och unga vid misstanke om övergrepp? Hur ska processerna se ut, och vilken hjälp kan de utsatta få? Under en webbsänd heldag hör vi vad forskningen säger, hur olika aktörer arbetar och hur socialtjänsten kan agera för barnens bästa.
Sexuella övergrepp barn och unga
 
28 OKT
Breddad rekrytering
I höst bjuder SKR in till tre kostnadsfria konferenser om hur kommuner kan möta behoven av kompetens och inkludera personer med funktionsnedsättning. Hör arbetsgivare, medarbetare, forskare och myndigheter berätta om erfarenheter och nya arbetssätt. Konferenserna webbsänds 28 okt, 17 nov och 4 dec.
Breddad rekrytering
 
9 NOV
Informationssäkerhet i socialtjänsten
Socialtjänsten hanterar dagligen känslig information som måste skyddas. Vad säger lagen, och vilka möjligheter och utmaningar har de nya digitala arbetssätten? Under en heldag hör vi om Södertälje och Skellefteås erfarenheter och lyssnar till experter från Socialstyrelsen Datainspektionen, MSB och SKR. 
Informationssäkerhet & dataskydd
 
10 NOV
IPS – anpassat stöd till arbete
IPS (Individual Placement and Support) är en evidensbaserad modell för att hjälpa personer med psykiska funktionsnedsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Under en heldag lär du dig mer om metoden, forskningsläget och olika sätt att arbeta.
Anpassat stöd till arbete
 
12–13 NOVEMBER
Agenda för integration
Pandemi, nya EBO-regler, förändrad arbetsförmedling och utredning om migrationspolitiken – hur ska vi på bästa sätt möta dagens utmaningar och möjligheter? Missa inte årets stora konferens för dig som arbetar med nyanländas mottagande, bosättning, etablering och integration.
Agenda för integration
 
16 NOVEMBER
Placerade barns hälsa
Enligt SKR:s undersökning 2017 fick bara 25 % av barnen med frivillig placering en hälsoundersökning. SKR har följt upp kartläggningen 2020. I det här seminariet hör du om resultaten. Medverkar gör Socialstyrelsen, professor Bo Vinnerljung samt representanter från Region Skåne och Skånes kommuner.
Kostnadsfritt webbinarium
 
1 DECEMBER
Grundkurs i dödsbohandläggning
Lär dig mer om lagstiftningen kring kommunens ansvar vid dödsfall. SKR jurist lyfter praktiska exempel och berättar om ekonomiskt bistånd till begravning, förutsättningar för dödsboanmälan, vem som räknas som dödsbodelägare och bestämmelserna om tillfällig dödsboförvaltning.
Kommunal dödsbohandläggning
 
9 DECEMBER
Fördjupning om provisorisk dödsboförvaltning
Vilket ansvar har socialnämnden vid provisorisk dödsboförvaltning? När kan det bli aktuellt att överlämna ett dödsbo till Allmänna arvsfonden? Under en heldag går SKR igenom praktiska exempel, vanliga och ovanliga situationer och förslag på lösningar. Jurister från Kammarkollegiet medverkar.
Provisorisk dödsboförvaltning
 
Nytt från omvärlden
 
 
Vill du forska i socialtjänsten?
FYS, forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten, söker dig som vill forska på deltid samtidigt som du är verksam i socialtjänsten. Utlysningen sker utan särskild inriktning – forskningsprojekt inom alla socialtjänstens områden välkomnas.
Ansökan är öppen 1 december – 1 mars
 
Proposition om vårdnadsöverflytt för placerade barn
När barn har varit placerade i samma familjehem under tre års tid, ska socialnämnden årligen överväga vårdnadsöverflyttning. Särskilda lämplighetskrav ska också införas för offentliga biträden i mål enligt LVU. Det föreslår regeringen i en proposition.
Förändringarna föreslås träda i kraft 1 mars 2021
 
Kvalitetsregister har bidragit till förbättringar för äldre
Riksrevisionen har granskat satsningen Bättre liv för sjuka äldre (2010-2014), där fem kvalitetsregister ingick. Att använda resultat från kvalitetsregister leder till bättre vård i särskilt boende, färre fallskador och förbättrad läkemedelsbehandling. Det finns fortfarande utrymme att utveckla det systematiska förbättringsarbetet i verksamheterna.
Riksrevisionens granskning
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00