Starka resultat men fortsatta utmaningar i kommunsektorn
 
Kommuner och regioner väntas få starka resultat i år till följd av pandemirelaterade tillskott. Den ekonomiska utvecklingen är dock högst osäker och de långsiktiga utmaningarna kvarstår. Det visar Ekonomirapporten från SKR.
− Det blir en utmaning att både effektivisera verksamheten och komma ikapp med sådant som inte kunnat göras under pandemin. Årets starka ekonomiska resultat riskerar också att skapa förväntningar, som kommuner och regioner inte har möjlighet att leva upp till, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Pandemins utveckling styr den ekonomiska återhämtningen
Presentation av Ekonomirapporten, oktober 2020
 
Vd-krönika
 
 
Per Bolund planlade aldrig vindkraft i Riddarfjärden
 
I helgen meddelade finansmarknadsministern att regeringen vill snabbutreda hur man ska kunna gå fram med vindkraftsetableringar utan att ta hänsyn till de människor som påverkas av byggnationerna. Förslaget är inte bara olyckligt, det är även odemokratiskt.
 
Totalförsvarspropositionen prioriterar bort kommunerna
 
Regeringens förslag om totalförsvaret innehåller kraftigt höjda försvarsanslag, men saknar helt satsningar på utvecklingen av kommunernas civila försvar.
− Om krisen eller kriget kommer är vi beroende av kommunens räddningstjänst, omsorgen om äldre och funktionshindrade, kommunala skolor och förskolor för de barn vars vårdnadshavare behövs på andra uppdrag i samhället, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Kommunerna har en central roll i det civila försvaret
 
Regionerna etablerar nytt system för personallån i kris
 
SKR och regionerna etablerar ett nationellt system för personalresurser i kris. Socialstyrelsen har samtidigt fått ett uppdrag av regeringen att stödja regionerna med inlån av personal.
− Regionerna och SKR har nu inrättat en nationell kontaktyta där en region snabbt kan begära nationellt stöd med personalresurser från en eller flera andra regioner. Det är ett sätt att stärka viktiga samhällsfunktioner i regionerna vid framtida kriser, säger Jeanette Hedberg, SKR. 
System för att låna personal mellan regioner i kris
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Låt inte staten köra över kommunerna om vindkraften
Regeringen vill tillsätta en utredning för att se över ett möjligt avskaffande av kommunernas rätt att säga nej till olämpligt placerade vindkraftverk.
− Förslaget är oroväckande. Självklart måste kommunen ha ett inflytande över så här omfattande etableringar, säger Gunilla Glasare, SKR.
Förslag om kommunens inflytande över vindkraftverk
 
Guldäpplets särskilda pris till alla Sveriges lärare
Priset Guldäpplet delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. I år hyllar Guldäpplets jury den samlade lärarkåren och tilldelar dem årets Särskilda pris. År 2020 har varit utmanande för hela samhället och Sveriges lärare har gjort en heroisk insats.
Guldäpplet 2020
 
Stöd i arbetet med att förebygga sjukfrånvaro
SKR erbjuder en webbaserad introduktionsutbildning som ger deltagarna kunskap om riskgruppsorienterat arbetssätt och hur det kan ingå i arbetet med att förebygga sjukfrånvaro. Utbildningen riktar sig till verksamhetschefer och HR-experter i kommuner och regioner. 
Introduktionsutbildning: riskgruppsorienterat arbetssätt
 
Bloggar från SKR
 
 
Fortsatt lärarbrist kräver fortsatta åtgärder
Vi ser flera indikationer på ökat intresse för att arbeta som lärare. Det behövs. I budgetpropositionen för 2021 skriver regeringen om behovet av fler behöriga lärare och föreslår flera åtgärder för att stärka utbildningarna. Samtidigt föreslås reformer som kräver ännu fler lärare, skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om möjligheten att införa lokala allmänna råd från och med den 19 oktober. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Första lokala rekommendationerna för minskad smittspridning
Folkhälsomyndigheten har i samråd med smittskyddsläkaren i region Uppsala beslutat att skärpa de allmänna råden för att förhindra smittspridning av covid-19 för personer i Uppsala län. De som vistas i länet uppmanas nu att bara umgås personer i samma hushåll och att undvika resor med kollektivtrafik. Beslutet gäller från och med 20 oktober till och med den 3 november, med möjlighet till förlängning.
Beslut om skärpta allmänna råd i Uppsala län
 
Färre än vanligt fick hemtjänst under pandemins första månader
Socialstyrelsen har analyserat hur hemtjänstinsatserna till äldre har påverkats under pandemin. Mellan mars och maj minskade andelen som fått en hemtjänstinsats utförd med 45 procent bland personer från 70 år och uppåt. Resultatet från analysen visar också på regionala skillnader där sambandet inte tydligt kan härledas till den faktiska smittspridningen i respektive region.
Socialstyrelsens analys av hemtjänstinsatser under covid-19-pandemin
 
Intensivår ska erbjudas nyanlända från nästa år
Regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att införa ett intensivår för nyanlända från och med den 15 april 2021. Intensivåret innebär att deltagare ska få ta del av insatser som sker parallellt eller i tät följd med högt tempo. Syftet är att deltagarna ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat intensivår. I uppdraget ska Arbetsförmedlingen samverka med kommunerna samt föra en nära dialog med SKR och andra relevanta aktörer. 
Arbetsförmedlingen får i uppdrag att införa intensivår
 
Årligt övervägande av vårdnadsöverflytt för placerade barn
Regeringen föreslår i en proposition att socialnämnden ska ha en skyldighet att överväga frågan om vårdnadsöverflyttning varje år. Förslaget gäller barn som har varit placerade i samma familjehem under tre år, och syftar till att stärka principen om barnens bästa.
Förslag för att stärka placerade barn och ungas trygghet
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 27 oktober.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00