Nyheter från SKR
 
 
Starka resultat men fortsatta utmaningar i kommunsektorn
Kommuner och regioner väntas få starka resultat i år till följd av pandemirelaterade tillskott. Den ekonomiska utvecklingen är dock högst osäker och de långsiktiga utmaningarna kvarstår.
Bättre skatteunderlag än väntat
 
Flera av LAS-förslagen redan lösta i välfärdssektorn
SKR:s styrelse tillstyrker förslaget om ändrade turordningsregler. Flera av LAS-utredningens förslag är dock lösta i välfärdssektorn. Ett kompetens- och omställningsavtal tecknades i våras.
SKR avstyrker förslag om förändrad kvalifikationstid och företrädesrätt
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Seminarium Principer för ägarstyrning
SKR lanserar uppdaterade Principer för ägarstyrning och erbjuder dig att delta in ett kostnadsfritt halvdagsseminarium för att ta del av det nya materialet.
Medlemmar välkomnas att delta i webbinarium 16 november 
 
Upphandling av välfärdstjänster
Ett webbsänt förmiddagsseminarium där vi fördjupar oss i vad som gäller vid upphandling av sociala tjänster och välfärdstjänster.
Välkommen att delta via webbsändning 7 december 9.30 - 12.30
 
Valfrihetsnätverk för kommunernas LOV-beställare
SKR erbjuder ett nätverk för personer som arbetar som beställare av välfärdstjänster i kommunerna utifrån lagen om valfrihetssystem (LOV). I det digitala samarbetsrummet finns möjlighet att utbyta erfarenhet med kollegor i andra kommuner. På samarbetsrummet finns inbjudan till nästa nätverksmöte som sker digitalt 5 november.
Kontakta oss om du inte redan är medlem i samarbetsrummet
 
Lansering av skriften om val av driftformer, webbseminarium
Vid ett seminarium lanserar SKR en ny skrift om driftformer. Du får kunskaper om olika driftsformer utifrån styrning, insyn och uppföljning och hur de påverkar kommunens eller regionens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag. Erfarenheter och praktiskt exempel redovisas.
Välkommen att delta på webbseminarium 2 december 9.00 - 10.30
 
Nytt från omvärlden
 
 
Forskningsrapport om allmänhetens syn på kartellbrott
Effektiviteten i arbetet mot konkurrensbegränsande samarbeten och karteller beror i hög grad på hur allmänheten ser på brott mot regelverken. Om regelöverträdelser är socialt stigmatiserade minskar människors benägenhet att begå dem.
Effekter för konkurrensen mellan företag, höjda priser och för samhällsekonomin i stort - Konkurrensverket
 
Välkommet med förstärkt skydd för visselblåsare
Konkurrensverket har yttrat sig över betänkandet "Ökad trygghet för visselblåsare". Konkurrensverket ser positivt på betänkandets förslag till genomförande av det så kallade visselblåsardirektivet och välkomnar att skyddet för personer som rapporterar om överträdelser och andra missförhållanden stärks.
Synpunkter på den lagtekniska utformningen av lagens materiella tillämpningsområde - Konkurrensverket
 
Öppnar för delprivatisering
Delar av både öppen- och slutenvården vid Akademiska sjukhuset i Uppsala kan komma att upphandlas när Region Uppsalas borgerliga styre fortsätter att släppa in privata aktörer.
Kraftig befolkningstillväxt i länet och ökade vårdbehov - Upphandling 24
 
Tillfällig lösning av statistiksekretessproblemet föreslås
Uppgifter om skolor är helt centrala för att skolsystemet ska fungera. I en promemoria som Utbildningsdepartementet nu skickar ut på remiss föreslås nya tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen för att tillfälligt lösa problemen med sekretessen kring svensk skolstatistik.
Tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen - Regeringen
 
Nytt avgörande i EU-domstolen – dags att slopa den svenska vårdmomsen
EU-domstolen kom nyligen med ett förhandsavgörande som relaterar till den svenska vårdmomsen. Domstolen slår fast att momsundantaget för social omsorg kan tillämpas i flera led, det vill säga att en tjänst är fri från moms även när den tillhandahålls av en underentreprenör.
Momsdirektivet ställer inte några villkor avseende mottagaren av tjänsterna - Vårdföretagarna
 
Plattform ska professionalisera upphandlare
En ny plattform för anbudsgivare kan komma att höja nivån på landets upphandlare. Det menar dess skapare Elin Sobczak. ”När leverantörerna blir kunnigare ställer de högre krav vilket driver på utvecklingen att professionalisera upphandlarna,” säger hon.
Mallar, standardtexter, checklistor för att få ut handlingar - Inköpsrådet
 
Kampen började med LOV kontra LOU
Jobbigt men nödvändigt. Skiftet från LOV till LOU i hemtjänsten ses av Södertälje kommun som en vändpunkt i arbetet mot organiserad brottslighet och alltfler kommuner riktar blickarna mot exemplet Södertälje.
Goda erfarenheter av sin hemtjänstmodell - Inköpsrådet
 
Aktuell debatt
 
 
”Ska stora bolag få ta över primärvården?”
Vi ser nu en utveckling där beslut om vinstmaximering och aktieutdelningar kan bli styrande i primärvården, och avgörande beslut fattas i bolagsstyrelser snarare än i politiska och professionella sammanhang. Det skriver flera debattörer.
Det har redan skett ett stort antal uppköp av vårdcentraler runt om i landet och fler är på gång - SvD
 
"De flesta privata vårdgivare i primärvården är små"
Svenska Dagbladet publicerade häromdagen en debattartikel, där ett antal läkare menar att primärvården håller på att tas över av ett fåtal internationella vårdföretag. Då vi inte fick utrymme till replik så kommenterar vi artikeln här. Den senast tillgängliga statistiken visar på mångfalden av vårdgivare. Vår utgångspunkt är att alla vårdgivare behövs, små som stora.
Statistiken visar på en mångfald av vårdgivare i sjukvården - Vårdföretagarna
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se