Flera av LAS-förslagen redan lösta i välfärdssektorn
 
SKR:s styrelse tillstyrker förslaget om ändrade turordningsregler. Flera av LAS-utredningens förslag är dock lösta i välfärdssektorn. Ett kompetens- och omställningsavtal tecknades i våras.
− De frågor som utredningen i huvudsak tittat på är alltså något som parterna inom välfärdssektorn, som omfattar cirka en fjärdedel av arbetsmarknaden, redan har hanterat på ett sätt som är anpassat för sektorn, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
SKR svarar på LAS-utredningen
 
Vd-krönika
 
 
Vandrarens guide till Ekonomirapporten
 
En solblekt, gammal vandringsguide visar sig vara bra att ha med sig vid läsning av Ekonomirapporten som SKR nyligen publicerade. Rapporten visar på tillfälligt starka resultat, men betonar samtidigt vikten av att ansvarsfullt planera för framtiden.
 
Stärk rättigheter för barn som upplevt våld
 
SKR är i huvudsak positiva till de lagändringar som föreslås för att stärka barnperspektivet för de barn som upplevt våld. Men förslagen innebär ökade kostnader och saknar finansiering.
− Förhoppningen är att förslagen kommer underlätta för kommuner att ge barn som upplevt våld det stöd de behöver, både när det handlar om boende och skolgång, säger Arion Chryssafis, ordförande för SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg.
Barnperspektivet är viktigt vid alla placeringar av barn
 
Nationellt biljettsystem för kollektivtrafik kräver statlig finansiering
 
Ett nationellt digitalt biljettsystem för kollektivtrafiken kan vara positivt, anser SKR. Men staten bör stå för de investeringar som krävs.
– Vi tycker det är bra med förändringar som gör det enklare att resa kollektivt. Det gynnar alla och inte minst klimatet, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Ambitiösa men kostsamma förslag om nationellt biljettsystem
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Nytt besked om tillställningar för sittande publik
Regeringen har lämnat besked om ett undantag från förbudsförordningen som möjliggör kultur- och idrottsevenemang för sittande publik med högst 300 deltagare.
− Dagens besked är ett steg på vägen till mer funktionella regler för kultur och idrott med anledning av pandemin, säger Katrien Vanhaverbeke, SKR.
Möjligheter för 300 personer i sittande publik
 
Kommunerna larmar om sämre stöd från Arbetsförmedlningen
Många kommuner anser att Arbetsförmedlingens lokala närvaro är otillräcklig. Det visar en undersökning från SKR. Myndigheten och regeringen behöver ta flera initiativ för att säkra kvalitet och likvärdighet i arbetet framöver.
Kommunerna får täcka upp där staten försvinner
 
Ge Boverket uppdrag att underlätta för byggande
Regeringen bör ge Boverket i uppdrag att i samverkan med SCB, länsstyrelsen och SKR ta ett samlat grepp om den nationella statistiken inom bostads-, plan- och byggområdet.
Bättre och tydligare statistik om byggande behövs
 
SKR:s arbetsgivarpolitik har starkt stöd
Sveriges Kommuner och Regioner är en medlemsstyrd organisation där uppdraget är att agera i medlemmarnas intresse. Inför varje avtalsrörelse sker regelbundna avstämningar med våra medlemmar i kommuner och regioner. Det skriver Joakim Larsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation, och Ulf Olsson, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation, i en debattreplik i Dagens Samhälle. 
SKR:s ställning i avtalsrörelsen möter medlemmarnas samlade behov
 
Ny chef för ekonomi och styrning på SKR
Håkan Sandahl har anställts som chef för avdelningen för ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och Regioner. Håkan Sandahl är idag kommundirektör i Ulricehamn och tillträder sin nya tjänst den 1 februari 2021.
Ny avdelningschef för ekonomi och styrning på SKR
 
Möt vinnaren av Sveriges KvalitetsKommun
Den 11 november är det premiär för Kvalitetsmässans digitala vinnarkonferens. Mottagarna av Kvalitetsmässans fem utmärkelser delar med sig av sina erfarenheter och berättar om sitt målmedvetna utvecklingsarbete, däribland vinnaren av Sveriges KvalitetsKommun 2019.
Kvalitetsmässans vinnarkonferens
 
Statistiksekretess och hantering av kommunernas resursfördelning
SCB:s förändrade tillämpning av offentlighets- och sekretesslagen för information om elever på fristående skolor väcker frågor när det gäller kommunernas hantering av resursfördelning. SKR har identifierat tre alternativa lösningar för kommuner för att få underlag till att fördela resurser till utbildning efter elevers förutsättningar och behov.
Stöd för att hantera resursfördelning inom skola
 
Bloggar från SKR
 
 
Avtal 20: Långsiktigt ansträngd ekonomi kräver prioriteringar
De ekonomiska resultaten kommer att vara starkare än förväntat i år, enligt Ekonomirapporten. Men rapporten visar också på en oroväckande snabb nedgång de kommande åren. Det behöver både vi och fackförbunden ta hänsyn till i höstens avtalsförhandlingar. Det skriver Niclas Lindahl, SKR:s förhandlingschef. 
Arbetsgivarbloggen
 
Ekonomirapporten ger svar – men genererar lika många frågor
Det är ett exceptionellt år med många ekonomiska osäkerhetsfaktorer på grund av den pågående pandemin. Det var en av slutsatserna när jag och SKR:s ordförande presenterade Ekonomirapporten, skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Äldreomsorgens utveckling kräver långsiktighet
Det är lätt att lockas av tillfälliga satsningar inom äldreomsorgen. Men utveckling kräver långsiktighet, det är kvalitetsregister ett bevis för. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKR.
Vårdbloggen
 
Vad krävs för att skydda barn som Lilla hjärtat?
Lilla hjärtats död måste leda till förändring. Staten måste fullfölja de lagändringar som behövs. Men alla vi andra behöver också ta vårt ansvar. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR. 
Socialtjänstbloggen
 
Större andel kvinnor än män påverkas i sitt politiska uppdrag
Kvinnor och män ska ha samma möjlighet till inflytande i uppdraget som förtroendevald. Örebro kommun har genom ett utvecklingsarbete satt fokus på villkoren inom politiken. Det skriver Magnus Jacobson, SKR.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om möjligheten att införa lokala allmänna råd från och med den 19 oktober. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Nya lokala skärpta restriktioner med anledning av covid-19
Folkhälsomyndigheten har i samråd med smittskyddsläkaren i Region Skåne beslutat om skärpta allmänna råd för att minska smittspridning av covid-19. Det innebär att personer i Skåne bland annat uppmanas att undvika kollektivtrafik och att avstå från att vistas i butiker och köpcentrum.
Beslut om skärpta allmänna råd i Skåne
 
Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs
Regeringen föreslår en förlängning av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till den 31 maj 2021, för att minska smittspridningen av covid-19. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari, då lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen annars skulle upphöra.
Förlängning av lag om åtgärder på serveringsställen
 
EU har antagit nytt dricksvattendirektiv
Förslaget till ett nytt dricksvattendirektiv som har förhandlats sedan 2018 har nu beslutats av EU:s ministerråd. Syftet är att bidra till att framtidssäkra både dricksvattenkvaliteten och dricksvattenförsörjningen i EU under de kommande årtiondena.
Nytt dricksvattendirektiv antaget i EU
 
Regler för ökad tillgänglighet på allmänna platser ska ses över 
Regeringen ger Boverket i uppdrag att se över regelverket som handlar om att ta bort hinder mot tillgänglighet på allmänna platser och hinder mot användbarhet i lokaler dit allmänheten har tillträde. Syftet är att förbättra tillgängligheten i befintliga miljöer för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Boverket har i en tidigare uppföljning bedömt att det befintliga regelverket skulle kunna förenklas. 
Boverket ska se över regelverket för tillgänglighet
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 3 november.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00