Fyraårigt avtal med Kommunal
 
SKR och Sobona har enats om ett fyraårigt avtal med Kommunal. Avtalet innehåller bland annat ett engångsbelopp för medarbetarnas insatser under pandemin och en satsning på yrkesutbildade.
− Välfärdens medarbetare har tagit stort ansvar och gjort betydande insatser under en mycket svår tid. Det är självklart för oss att medarbetarna ska belönas för sitt arbete under coronapandemin, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Avtalsförhandlingarna med Kommunal resulterar i fyrårigt avtal
Fakta om avtalet med Kommunal
 
Vd-krönika
 
 
Den svenska modellen tjänar Sverige väl
 
Den svenska modellen där fackförbund och arbetsgivare gemensamt tar ansvar för villkoren på arbetsmarknaden har tjänat Sverige väl under de senaste decennierna. Staten behöver inte lägga sig i. Något att påminna sig om i dessa tider.
 
Nytt avtal med OFR Allmän Kommunal Verksamhet
 
SKR och Sobona är överens med OFR Allmän Kommunal Verksamhet om ett nytt avtal. Det fyraåriga avtalet är utan centralt angivna nivåer för löneökningar med en löneöversyn från och med 1 april 2020.
− Den långa avtalsperioden ger kommuner, regioner och kommunala företag ökad möjlighet till långsiktig planering och utveckling av välfärdens verksamheter, säger Ulf Olsson, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Långt avtal ger goda planeringsförutsättningar
 
Pandemin visar att välfärden behöver en digital satsning
 
Genom coronapandemin har kommuner och regioner behövt ändra arbetssätt för att kunna ge bra service till invånarna. Omställningen till digitala lösningar har medfört stora förbättringar, men utvecklingen framåt begränsas av investeringar och av juridiska och tekniska förutsättningar. För att få långsiktiga och jämlika effekter av digitaliseringen i hela landet och för att socialtjänsten ska kunna utvecklas ytterligare krävs en nationell satsning. Det skriver Arion Chryssafis, ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg, och Daniel Forslund, ordförande för SKR:s beredning för digitalisering, i en debattartikel i Dagens Nyheter. 
Målmedvetna och långsiktiga satsningar krävs
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
EU ska inte besluta om svenska löner och arbetsvillkor
Regeringen måste initiera en subsidiaritetsprövning och få EU-kommissionen att ändra förslaget om lagstadgade minimilöner. Det är arbetsmarknadens parter som ska avtala om villkor och löner. Det skriver SKR tillsammans med Sobona, Akademikerförbundet SSR, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Vision, Vårdförbundet, Sveriges läkarförbund och AkademikerAlliansen i en debattartikel i Aftonbladet. 
Sverige har en stark och välfungerande arbetsmarknadsmodell
 
Glokala Sverige får fortsatt stöd och ny partner
Glokala Sverige, Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt för Agenda 2030 får stöd av Sida i ytterligare tre år. Ny samarbetspartner är Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD.
– Glokala Sverige ger ett ovärderligt stöd till kommuner och regioner som vill utveckla sitt arbete inom klimat, delaktighet, jämställdhet och andra områden inom Agenda 2030, säger Staffan Isling, SKR:s vd.
Fortsatt utveckling av Glokala Sverige
 
Nu startar nästa omgång av Modellkommuner
I Modellkommuner och Modellregioner jämställdhetsintegrerar deltagarna sin styrning och ledning. Konceptet kan bidra till högre kvalitet i verksamheten och till arbetet med Agenda 2030. Den 3 november startar den fjärde omgången av satsningen med fem nya kommuner som deltar.
Jämställdhetsintegrering i Modellkommuner och Modellregioner
 
Stadshistoria som en resurs för framtiden
Nästa år är det 50 år sedan den senaste stora kommunreformen ägde rum. Det uppmärksammar inte minst Stads- och kommunhistoriska institutet. Institutet bedriver forskning om städer och kommuner och kan bland annat kan bistå kommuner med mer kunskap om sin stadshistoria.
Stads- och kommunhistoriska institutet
 
Bloggar från SKR
 
 
Kommunal revision fungerar inte som företagsrevision
Ibland kan det goda bli det bästas fiende. Jag tror att många av de som vill att kommuner och regioner ska ”styras upp” bättre av staten inte helt inser vad det i realiteten skulle få för konsekvenser. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Piteå har utropat sig till MR-kommun
Under en webbsänd gala i samband med FN-dagen den 24 oktober utropade sig Piteå till MR-kommun under högtidliga former. Man sällar sig därmed till den internationella rörelsen av så kallade Human Rights Cities. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om de skärpta allmänna råd som har införts i ett flertal län. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Extra tillskott i ersättning för merkostnader och testning av covid-19
Regeringen avsätter i en extra ändringsbudget ytterligare 3 miljarder kronor för att möta behovet av en testning för covid-19 under året. Medlen omfattas av den överenskommelse som regeringen ingått med SKR avseende testning och smittspårning 2020. I den extra ändringsbudgeten ingår också ytterligare 10 miljarder kronor som kompensation för kommuner och regioners merkostnader inom vård och omsorg till följd av covid-19. 
Utökade medel till kommuner och regioner i extra ändringsbudget
 
Folkhälsomyndigheten skärper föreskrifter för serveringsställen
För motverka spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen. På exempelvis restauranger, caféer och nattklubbar begränsas storleken på ett sällskap till max åtta personer. I beslutet ingår också att publik vid till exempel konserter måste sitta ner.
Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen
 
Tandvården har påverkats kraftigt av pandemin
Socialstyrelsen har analyserat hur besök i tandvården har förändrats under covid-19-pandemin. Under pandemins början minskade antalet besökare inom tandvården kraftigt och även om en återhämtning har skett efter sommaren har totalt sett färre besökt tandvården. Enligt Socialstyrelsen finns en risk för uppdämda vårdbehov inom tandvården.
Rapport om covid-19-pandemins påverkan på tandvård
 
Arbetsförmedlingen förbereder reformeringen
I väntan på beslut från regeringen om hur det nya systemet ska se ut fortsätter Arbetsförmedlingen att förbereda reformeringen. Myndigheten har tagit fram flera rapporter som beskriver förberedelsearbetet för den reformering av myndigheten som ska vara klar 2022.
Rapporter från arbetsförmedlingen inför reformeringen
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 10 november.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00