Så har covid-19-pandemin påverkat hälso- och sjukvården
 
Trots coronapandemin och ett stort fokus på det akuta omhändertagandet har en stor del av den planerade vården kunnat upprätthållas hittills under 2020. Det visar en ny rapport från SKR om läget och utvecklingen i hälso- och sjukvården med anledning av covid-19. 
− Tack vare stora ansträngningar har regionerna kunnat hantera den pågående pandemin och samtidigt upprätthålla det mesta av den planerade vården. Även om många patienter fått vård uppskjuten och ibland valt att inte söka vård så har de allra flesta kunnat få den vård de behöver, säger Emma Spak, SKR.
Viktiga lärdomar i hälso- och sjukvårdsrapport från SKR
Debattartikel: Åtta av tio planerade operationer har genomförts 2020
 
Vd-krönika
 
 
Tillsammans samlar vi åter kraft för att möta pandemin
 
De senaste veckorna har det skett en mycket oroande smittspridning och på sjukhusen i många regioner har trycket ökat markant. Nu gäller det att vi återigen samlar våra krafter. Coronapandemin är långt ifrån över.
 
Framtidens Arbetsförmedling måste fungera
 
SKR har lämnat sitt remissvar på utredningen om kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken. Utredningen är en viktig pusselbit när Arbetsförmedlingen förändras.
− Idag når arbetsmarknadspolitiken för få individer. Bristerna leder till kostnader på runt 10 miljarder kronor årligen för kommunerna i form av egna arbetsmarknadsinsatser och ekonomiskt bistånd till individer, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Det behövs strategier för att säkra tillgänglighet och närvaro
 
Ökade medel för hanteringen av coronaviruset
 
SKR välkomnar regeringens besked om ytterligare 10 miljarder kronor för att täcka merkostnaderna för att hantera coronaviruset i hälso- och sjukvården och omsorgen.
− De utökade medlen för merkostnader är välbehövliga – inte minst nu när vi ser att smittspridningen åter tar fart och ger ökad belastning på bland annat sjukvården, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Välbehövlig utökning av ersättning för merkostnader för pandemin
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Gemensamma krav i upphandling gynnar miljön
Regionernas miljöarbete visar på flera positiva resultat. Ett framgångsrecept är gemensamma krav i upphandlingar. Det visar Öppna jämförelser – Miljöarbetet i regionerna 2020.
Öppna jämförelser: Miljöarbetet i regionerna
 
Bloggar från SKR
 
 
Allvarligt smittläge ger anledning att arbeta på annat sätt
Smittspridningen ökar snabbt i Sverige och beslut om skarpare restriktioner har fattats i flera regioner. I många skolor ges möjligheter till distansarbete för lärare. Nu är tid för eftertanke hur dessa möjligheter kan öka. Det skriver Per-Arne Andersson, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om de skärpta allmänna råd som har införts i många län. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Regeringen aviserar en förlängning av ersättningar till riskgrupper
Möjligheten till viss sjukpenning i förebyggande syfte, viss smittbärarpenning och viss tillfällig föräldrapenning med anledning av covid-19 har tidigare förlängts till att gälla fram till årsskiftet. Med anledning av den ökade smittspridningen bedömer regeringen nu att möjligheten till ersättning bör förlängas till och med den 31 mars 2021.
Ersättning till riskgrupper kan förlängas ytterligare
 
Färre fall av depression och ångest under covid-19-pandemin
Antalet nya patienter som har sökt hjälp för bland annat depression och ångest har minskat. Det visar en rapport från Socialstyrelsen där myndigheten har undersökt inrapporterade psykiatriska tillstånd och uttag av psykofarmaka på recept under pandemin. Socialstyrelsen konstaterar i rapporten också att digitala kontakter och telefonkontakter inom psykiatrin har ökat kraftigt medan fysiska möten har minskat.
Rapport om psykiatriska tillstånd under pandemin
 
Förslag om införande av ämnesbetyg i gymnasieskolan
Regeringen ger Skolverket i uppdrag att förbereda ett införande av ämnesbetyg inom gymnasieskolan. Skolverket ska också undersöka om övergången från kursbetyg till ämnesbetyg kan ge elever på yrkesprogram bättre möjligheter att kunna välja att läsa ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet.
Skolverket ska förbereda för ämnesbetyg i gymnasiet
 
Språkplikt föreslås för att få rätt till försörjningsstöd
Regeringen föreslår att språkplikt ska införas som krav för rätt till försörjningsstöd genom ett förtydligande i socialtjänstlagen. Förslaget innebär att den enskilde vid behov ska delta i svenska för invandrare eller motsvarande utbildning för att anses stå till arbetsmarknadens förfogande och därmed vara berättigad till försörjningsstöd.
Språkkrav för försörjningsstöd
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 17 november.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00