SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hållbar regional utveckling
 
På regeringskansliet pågår arbete med att ta fram en ny nationell strategi för hållbar regional utveckling 2021-2030. I november tog SKR:s styrelse beslut att lämna synpunkter på arbetet. För en sammanhållen regional utvecklingspolitik med en samordnad styrning och tydlig rollfördelning. Samt en utvecklad dialog med regionerna om en territoriellt anpassad politik, utifrån lokala och regionala förutsättningar. 
 
 
Utvecklad samhällsplanering i Region Östergötland
 
Nästa steg efter Strukturbild för Östergötland är ett fortsatt arbete med rumslig strategi för Östergötland - där det tydligt prioriteras olika platsers funktioner och relationer. Innehållet ska arbetas fram i samverkan med Östergötlands kommuner och utgöra underlag för kommunernas arbete med regionala och mellankommunala utvecklingsfrågor.

Rumslig strategi för Östergötland
 
 
Dialog för Skånes första regionplan 
 
Nu tar Region Skånes ett första steg mot en ny regionplan för Skåne. Planen ska underlätta den regionala fysiska planeringen och peka ut riktningen för Skåne mellan 2022-2040.
Regionplanen är inte juridiskt bindande utan vägledande för efterföljande planering - på det viset blir regionplanen en plattform för samverkan med kommuner och andra samrådsparter. Det nya uppdrag är att ta fram en regionplan enligt plan- och bygglagen (PBL).
 
Kommande evenemang
 
 
 
 
Regional utveckling 2021 
Coronapandemin har haft stora effekter på utvecklingen i världen på många sätt, här riktas blicken särskilt på näringslivets tillstånd samt förutsättningar lokalt och regionalt. Det offentligas del i arbetet behöver utformas för att möta dessa effekter och utmaningar. I det regionala utvecklingsarbetet är regionernas nulägesbilder viktiga pusselbitar. Årets konferens fokuserar på regionalt utvecklings- och tillväxtarbete kopplat till näringsliv och omställning. 
När 5 maj  2021
Var Digital
Hur - anmäl dig redan nu
Konferensen arrangeras av SCB, Tillväxtverket och SKR
 
Lästips 
 
 
Att uppfinna världen - hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet av Katrine Marcal 
Samtidens dominerande idéer om ekonomi och teknik ställs på ända. Med djupdykningar i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens visar Katrine Marcal hur grundmurade föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst - och fortfarande gör!

 
Mötesplats Sverige: Svensk innovationspolitik under hundra år av Patrik Hall
Innovation och samverkan har varit modeord under 2000-talet men innovationspolitik som en form av samverkansregim har betydligt äldre anor. En form av samverkan mellan stat, akademi och näringslivt etablerades redan under första halvan av 1900-talet. Patrik Hall gör en kritisk analys kring frågorna - om det är effektivt och är det väl använda resurser?

 
Julkort 1
God Jul o Gott Nytt År- önskar vi  er alla läsare!
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se