Ny överenskommelse om digitalisering i skolan
 
Regeringen och SKR har tecknat en överenskommelse om digitaliseringens möjligheter för att främja kunskapsutveckling och likvärdighet i skolväsendet.
– Det är både välkommet och nödvändigt med en ny överenskommelse. Nu går arbetet vidare för att stötta huvudmännen i arbetet med grundläggande och hållbar infrastruktur, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Överenskommelse med regeringen om skolväsendets digitalisering
 
Vd-krönika
 
 
Nödvändiga arbetsmiljöinsatser i en tid av kris
 
Om pandemin har åskådliggjort en sak är det att välfärdens medarbetare har Sveriges viktigaste jobb. Under året har de fått vård, skola och omsorg att fungera under förhållanden som saknar motstycke i modern tid.
 
Nytt fyraårigt avtal med Läkarförbundet
 
SKR, Sobona och Sveriges läkarförbund är överens om ett nytt fyraårigt avtal. Avtalet innehåller centralt angivna löneökningsnivåer från 2021 tillsammans med en löneöversyn från 1 april 2020.
− Läkarna har gjort betydande insatser under coronapandemin och för oss är det självklart att det ska premieras, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Nytt kollektivavtal tecknat med läkarna
 
Förtroendevaldas avhopp är ett hot mot demokratin
 
Avhoppen ökar successivt i våra politiska församlingar. Nästan var fjärde kommunpolitiker slutade sitt uppdrag under förra mandatperioden. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Låt oss värna det goda samtalet och stå upp för vår demokrati
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Välfungerande arbetsmarknadspolitik viktigt för hela samhället
Kommunerna har idag kostnader på runt tio miljarder kronor årligen som kan hänföras till brister i arbetsmarknadspolitiken. När regeringen och samarbetspartierna nu ska bygga Nya Arbetsförmedlingen behövs garantier för att staten tar sitt ansvar fullt ut och att insatser från samtliga samhällssektorer tas tillvara. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Altinget.
Framtidens Arbetsförmedling måste fungera
 
Webbinarium om att stötta medarbetares återhämtning
SKR arrangerar under hösten en serie webbinarier för att hjälpa verksamhetschefer och HR-experter att stötta medarbetare under covid-19-pandemin. Den 7 december bjuder SKR in till ett webbinarium om återhämtning. Ledande forskare och experter kommer att berätta om återhämtning, dess roll i en hållbar vardag och konkreta tips på hur du kan skapa förutsättningar för och stötta medarbetare i att få till återhämtning.
 
Nu finns nya principer för ägarstyrning
SKR har tagit fram nya principer för styrning av kommun- och regionägda bolag. Principerna riktar sig både till kommuner och regioner som ägare och till de kommun- och regionägda bolagen. De kan användas som ett verktyg för arbetet med ägarstyrning och ett sätt att stimulera dialogen.
Nya principer för ägarstyrning
 
Bloggar från SKR
 
 
Avtal 20: Tre nya avtal på plats
Efter tuffa förhandlingar har SKR undertecknat tre nya avtal med Kommunal, Allmän kommunal verksamhet, där bland annat Vision och Akademikerförbundet SSR ingår, och Läkarförbundet. Nu ska avtalen implementeras ute i verksamheterna. Det skriver SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Arbetsgivarbloggen
 
Vi har alla ett ansvar att bekämpa hot och hat
Hot och hat av förtroendevalda ökar. Utsattheten innebär att de mänskliga rättigheterna inte respekteras och vår demokrati äventyras. Och det är bara vi, som tillsammans, kan se till att ändra den utvecklingen. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om de skärpta allmänna råd som har införts i många län. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken första halvåret
Socialstyrelsen har genomfört en undersökning av dödsorsaker under första halvåret av 2020. Myndighetens rapport visar att covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. 
Dödsorsaker första halvåret 2020
 
Ytterligare begränsning av allmänna sammankomster 
Regeringen föreslår att det ska vara förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Åtgärden föreslås i syfte att minska smittspridningen av covid-19. Förändringen i förbudsförordningen föreslås träda i kraft den 24 november.
Förbud mot sammankomster och tillställningar med fler än åtta personer
 
Rapport om flyttmönster mellan kommuner
Statskontoret har publicerat en ny rapport som visar att många kommuner har tagit emot personer där den tidigare hemkommunen aktivt har medverkat till flytten. Enligt rapporten beror fenomenet i huvudsak på skillnader i tillgång på bostäder. Bostadsbrist gör att vissa kommuner bara erbjuder bostad för nyanlända under etableringsperioden på två år och därefter hjälper den enskilde att hitta bostad i en annan kommun.
Kartläggning av aktiv medverkan till bosättning i annan kommun
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 24 november.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00