Vad är hemligheten med Söderköpings kommun?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Basal hygien bäst hos de som mäter 
 
SKR:s mätning om basal hygien visar att omsorgen behöver bli bättre. Men det finns många kommuner som får höga poäng. Hemligheten? Man måste mäta för att veta. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Yrkesresan – erbjudande om kompetensutveckling
 
Yrkesresan är ett kompetensutvecklingskoncept för kvalitet i varje möte i socialtjänsten. SKR skickar ett erbjudande till alla socialchefer den 27 november om att ansluta till Yrkesresan. Konceptet innehåller både digitalt lärande och fysiska utbildningsträffar som anordnas regionalt. Första yrkesresan riktas till handläggare som arbetar med social barn- och ungdomsvård.
Få kraft att utveckla socialtjänsten
 
Snart kommer resultatet av årets brukarundersökningar
 
Årets brukarundersökningar inom socialtjänsten är nu avslutade. Nytt för i år är en undersökning riktad till placerade barn och unga, som ersätter tidigare undersökning till ensamkommande ungdomar om deras boendesituation. Resultaten är tillgängliga från 23 november. I januari arrangerar SKR webbinarier för var och en av de tre delundersökningarna.
Socialtjänstens brukarundersökningar
 
Mer från SKR 
 
 
Extra stöd vid smittspridning i äldreomsorgen
SKR kan ge extra stöd till kommuner vid ökad smittspridning i äldreomsorgen. Det kan handla om stöd i frågor som rör verksamhet, juridik, kommunikation eller arbetsgivarfrågor.
Stödet ges efter begäran av kommunledning
 
Med rätt statliga åtgärder kan vi bekämpa pandemin
Kommuner och regioner har gjort en enorm kraftsamling under coronaåret 2020, och fullt fokus ligger nu på att fortsätta göra det. Regeringen bör ge kommuner fortsatt bra förutsättningar, till exempel ändra lagstiftning så att kommunerna kan jobba strategiskt i äldre- och funktionshinderomsorgen.
SKR:s ordförande Anders Knape skriver i Dagens samhälle 
 
Bostads- och integrationspolitik måste hänga ihop
Statskontoret har kartlagt om kommuner och andra aktörer aktivt medverkar till att individer som behöver ekonomiskt bistånd bosätter sig i en annan kommun. SKR välkomnar initiativet, men kartläggningens förslag behöver kompletteras.
SKR kommenterar Statskontorets kartläggning
 
Bra att barns rättigheter i skyddat boende stärks
För att stärka barnperspektivet i skyddat boende föreslår regeringen att socialnämnden ska kunna fatta beslut om omedelbar placering i skyddat boende enligt LVU, samt att kommuner och regioner ska kunna sekretessbelägga adresser till boenden. SKR är i huvudsak positiv till förslagen, men anser att de innebär ökade kostnader och saknar finansiering.
SKR:s remissvar om barn i skyddat boende
 
Goda exempel på systematisk uppföljning
Systematisk uppföljning på individnivå kan ge värdefulla insikter även när en begränsad grupp brukare följs upp utifrån en särskild frågeställning. På Kunskapsguiden hittar du goda uppföljningsexempel från missbruksvården i Trosa, boende för äldre i Bergs kommun, funktionshinderomsorgen i Nässjö och familjebehandling i Umeå.
Exempel på systematisk uppföljning
 
Guide till inkluderande arbetsplatser
Att våga tänka nytt är viktigt för att lyckas med bra rekryteringar. Nu finns en guide för arbetsgivare som vill arbeta med inkluderande arbetsplatser och underlätta för personer med funktionsnedsättning att bidra med värdefull kompetens i välfärden.
Stöd på vägen till en bra kompetensförsörjning
 
Stöd att utbilda SIP-samordnare digitalt
SKR har tagit fram filmer som hjälper dig som utbildar SIP-samordnare i verksamheten. Filmerna fokuserar bland annat på syftet med SIP, lagstiftning och kan tillsammans med regionala/lokala överenskommelser, riktlinjer och rutiner, utgöra en bra grund för blivande SIP-samordnare.
Utbildning för SIP-samordnare
 
Kurser och konferenser 
 
 
2 DECEMBER
Särskilt boende – hur tillgodoser vi behovet?
Att prognostisera, planera och bygga boenden för äldre är en av socialtjänstens strategiskt viktigaste frågor framöver. Hur effektiviserar vi byggnation och drift av särskilt boende? Vad kan privata företag bidra med och hur skulle de lösa frågan om de fick möjlighet?
Särskilt boende för äldre
 
7 DECEMBER
Stödja medarbetare med återhämtning
Hur kan verksamhetschefer och HR-experter stödja medarbetare under pandemin? SKR har bett ledande forskare och experter att berätta om återhämtningens roll för en hållbar vardag och ge konkreta tips. Kommuner och regioner delar med sig av goda exempel.
Webbinarium om återhämtning
 
8 DECEMBER
Vård- och insatsprogram vid missbruk/beroende
Nationellt programområde Psykisk hälsa ordnar konferens i samband med lanseringen av det nationella vård- och insatsprogrammet för skadligt bruk, missbruk och beroende. Konferensen riktar sig till professioner som möter brukare, elever och patienter med skadligt bruk och beroende.
Lansering av insatsprogram
 
10 DECEMBER
Skadligt bruk, missbruk och beroende i Sverige 
Missbruk är en laddad fråga. Har Sverige den högsta dödligheten i världen? Och hur kan man stödja personer i missbruk på bästa sätt? Hör några av några av de mest inflytelserika forskarna, debattörerna och klinikerna på området.
Missbruk och beroende
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Kartläggning om hemtjänst i semesterkommuner
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga hur covid-19 har påverkat enskildas rätt till hemtjänstinsatser vid tillfällig semestervistelse. Socialstyrelsen ska även beskriva hur samråd mellan bosättningskommun och vistelsekommun har gått till.
Uppdraget ska redovisas 15 februari 2021
 
Uppföljning av förskrifter för besök på äldreboende
Inspektionen för vård och omsorg ska på regeringens uppdrag följa upp tillämpningen av Socialstyrelsens föreskrifter om besök på äldreboende under pandemin. Syftet är att följa utvecklingen efter att besöksförbudet upphörde den 1 oktober och att stärka förutsättningarna för säkra besök.
Uppdraget ska redovisas 1 december 2021
 
E-tjänst för att lämna uppgifter om assistenter
Den 16 november öppnade Försäkringskassan en ny tjänst, E-IOA, för att skicka in uppgifter om assistenter elektroniskt. Informationen motsvarar den som finns på blankett FK3066. Systemleverantörer som sluter avtal med Försäkringskassan kan erbjuda sina kunder att använda tjänsten.
Information för assistansanordnare
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00