Så möter vi välfärdens kompetensutmaning
 
SKR:s nya prognos över rekryteringsbehoven i välfärden visar att antalet anställda i välfärden kommer behöva öka med 13 200 personer varje år fram till 2029. Genom att fler i välfärdens yrken arbetar mer och förlänger arbetslivet kan behovsökningen av anställda minskas med 4 500 personer per år och pensionsavgångarna med 10 000 personer per år.
− Vi kommer att behöva jobba med flera olika åtgärder och strategier för att möta välfärdens kompetensutmaning, säger Caroline Olsson, SKR. 
Möt välfärdens kompetensutmaning - SKR:s rekryteringsrapport 2020
 
Vd-krönika
 
 
Självstyret är en framgångsfaktor i vår samhällsmodell
 
I takt med att smittspridningen ökar intensifieras jakten på syndabockar. Det är naturligt i en krissituation att leta efter någon åt vems håll man kan peka finger, men från stormens mitt blir analysen ofta fel och utpekandet sällan träffsäkert.
 
Överenskommelse om testning och smittspårning förlängs
 
Regeringen och SKR har kommit överens om att förlänga sin överenskommelse om testning och smittspårning. Den förlängda överenskommelsen gäller för hela 2021 och innebär att staten tar kostnaderna och bidrar genom Folkhälsomyndighetens nationella testkapacitet. Regionerna åtar sig att utföra testningen och smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Överenskommelse om testning för covid-19 gäller även 2021
 
SKR välkomnar utredning om LSS och assistansersättning
 
SKR anser att utredningens förslag om att staten framöver ska ha hela ansvaret för insatsen personlig assistans är bra. Det är en fråga som SKR drivit i många år.
− Det betyder att de som behöver insatsen bara behöver vända sig till en huvudman och slipper oro för olika bedömningar av Försäkringskassan respektive kommunen och att onödiga kostnader för dubbel handläggning försvinner, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
SKR:s yttrande i LSS-utredningen
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Granskning av läkarvård på äldreboenden
Inspektionen för vård och omsorg har presenterat en granskning av covid-19-vården på äldreboenden. Granskningen är viktig för det fortsätta utvecklingsarbetet.
– Nu behöver lokala och regionala analyser göras för att snabbt komma vidare. Samtidigt pågår redan flera insatser för att stärka vården inom äldreomsorgen utifrån lärdomar som gjorts hittills under pandemin, säger Emma Spak, SKR. 
Viktig granskning av vård på särskilda boenden
 
Med rätt statliga åtgärder kan vi bekämpa pandemin
Regioner och kommuner har gjort en enorm kraftsamling under coronaåret 2020, och fullt fokus ligger nu på att fortsätta göra det. Med rätt statliga åtgärder kan vi bekämpa pandemin. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Samverkan och ansvarstagande är nyckeln till goda resultat
 
Pandemin har inte ändrat värderingar
Sverigestudien som genomförs vartannat år ger en bild av invånarnas värderingar. I höst har ytterligare en studie gjorts som visar att grundläggande värderingar inte har ändrats trots pandemin.
Sverigestudien hösten 2020
 
Nödvändigt besked om besöksförbud inom äldreomsorgen
SKR välkomnar regeringens beslut om att bemyndiga Folkhälsomyndigheten att besluta om besöksförbud i äldreomsorgen för att minska spridningen av covid-19.
SKR välkomnar att besöksförbudet baseras på lokala förhållanden
 
Behov av fortsatt fokus på basala hygienrutiner
Följsamheten till basala hygienrutiner inom vården och omsorgen har ökat under coronapandemin. Men det krävs fortsatt utveckling. Det visar de extra mätningar av följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler som har genomförts för att följa upp hur väl kommuner och regioner följer de föreskrifter som gäller inom vården och omsorgen.
Mätning av följsamhet till basala hygienrutiner under pandemin
 
Bostads- och integrationspolitik måste hänga ihop
SKR välkomnar initiativ för att främja integration och motverka hemlöshet. Men Statskontorets kartläggning och åtgärdsförslag behöver kompletteras.
Negativa flyttmönster behöver brytas
 
Omfattande byråkrati med statlig skolvalsprocess
SKR ser positivt på förslaget att det införs ett aktivt skolval. Men att föra över ansvaret för val och placeringar till Skolverket innebär mer byråkrati. Det skriver SKR i ett yttrande till utredningen om en mer likvärdig skola..
Utredningen föreslår en mycket omfattande förändring
 
Få konkreta lösningar i gymnasie- och komvuxutredning
Utredningen om planering och dimensionering av gymnasieskola och komvux flyttar befogenheter till staten, medan ansvaret och kostnaderna ligger kvar hos kommunerna.
Viktigt att ansvar och befogenheter hänger ihop
 
Nära tillgång till läkare nödvändig för en god äldrevård
SKR ser inget hinder att kommuner, liksom privata vårdgivare, kan utföra läkarinsatser. Men det krävs en lagändring som tillåter fördjupad avtalssamverkan mellan kommuner och regioner. Det skriver Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, i en debattartikel i Altinget. 
Flera parallella lösningar behövs
 
Revisorsinspektionens krav strider mot kommunallagen
Revisorsinspektionens beslut om att kommuner och regioner måste använda auktoriserade revisorer står i konflikt med kommunallagen. Beslutet riskerar den kommunala revisionens helhetssyn.
Kommunal revision kräver bredare granskning
 
Viktigt kunna kombinera idrott och gymnasieutbildning
SKR avstyrker förslagen i promemorian om gymnasie- och gymnasiesärskola med specialidrott, bland annat med hänvisning till att antalet utbildningsplatser avsevärt minskar.
Problemen motiverar inte så omfattande förändringar
 
Riskskatt slår mot välfärden
Låt inte riskskatten drabba välfärden. Det betonar SKR och Kommuninvest i ett gemensamt yttrande om regeringens förslag om en ny lagstiftning för banker och kreditinstitut.
Riskskatten skulle missgynna fördelar av kommunal samverkan
 
Bloggar från SKR
 
 
Regeringens arbetsmiljöstrategi i omdaning
I fredags var SKR och arbetsmarknadens parter inbjuden till ett möte med arbetsmarknadsministern för att tala om uppdateringen av regeringens arbetsmiljöstrategi. Det skriver Caroline Olsson, SKR. Arbetsgivarbloggen
 
Staten använder samma pengar mer än en gång
Statliga utredningar har funnit en ny lösning till att finansiera reformer utan att öka medlen. Man använder helt enkelt redan avsatta medel till en ny fråga. Förlorarna är kommuner och regioner. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 
Ekonomibloggen
 
Basal hygien bäst hos de som mäter
SKR:s mätning om basal hygien visar att omsorgen behöver bli bättre. Men det finns många kommuner som får höga poäng. Hemligheten? Man måste mäta för att veta. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SRK. 
Socialtjänstbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om de skärpta allmänna råd som gäller i flera av Sveriges län. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Regeringen har fattat beslut om förbud för fler än åtta deltagare
Den 24 november träder den nya förbudsförordningen i kraft som innebär att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än åtta personer deltar, i syfte att minska smittspridningen av covid-19. Regeringen beslutade också om ett undantag i begränsningen för begravningar och liknande där max 20 deltagare tillåts. Kort efter regeringens beslut fattade även samtliga länsstyrelser beslut om att också införa en maxgräns om åtta personer för sittande publik. 
Skärpt begränsning av antal deltagare vid allmänna sammankomster
 
Halvering av dödlighet bland sjukhusvårdade för covid-19
Statistik från Socialstyrelsen visar att allt färre patienter som läggs in på sjukhus för covid-19 behöver intensivvård. Dödligheten bland dem som vårdats på sjukhus har också minskat kraftigt, i oktober låg andelen på 8,7 procent jämfört med 20 procent i mars. 
Socialstyrelsens statistik för vård av patienter med covid-19
 
Utredning föreslår förskoleplikt från 5 års ålder 
Utredningen om fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska har överlämnat sitt betänkande. Utredningen föreslår att förskolan ska bli obligatorisk från 5 års ålder. Bland förslagen finns också en skyldighet för kommunerna att bedriva uppsökande verksamhet för att öka deltagande i förskolan.
Betänkande i utredning om språkutveckling i förskolan
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 1 december
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00