Välkommet med rekommendationer kring snabbtester för covid-19
 
SKR välkomnar Folkhälsomyndighetens besked om vägledning för antigentester, så kallade snabbtester, för covid-19. Studier av snabbtester pågår redan i flera regioner, nu behövs tydliga ekonomiska förutsättningar.
− Den överenskommelse vi har med regeringen om utökad testning och smittspårning öppnar för att inkludera ersättning för snabbtestning, där behöver vi nu snabbt komma vidare, säger Emma Spak, SKR.
Snabbtest kan vara ett bra komplement
 
Vd-krönika
 
 
IVO:s granskning kräver nogsamhet i analys och slutsats
 
Under coronaåret 2020 har det svenska samhället gått igenom en av sina tuffaste utmaningar i historien. Nu drabbas återigen äldreomsorgen, liksom hela samhället, av en ökad smittspridning.
 
Avgörande frågor återstår efter Migrationskommittén
 
Staten måste dra lärdom av gymnasielagens konsekvenser för kommunala verksamheter och ta ansvar för en långsiktig ordning vad gäller mottagande och etablering. SKR ser att det finns flera viktiga frågor som regeringen behöver hantera i den fortsatta beredningen av Migrationskommitténs betänkande.
SKR:s yttrande: En långsiktigt hållbar migrationspolitik
 
Tidningarnas ansvar att återvinna pappret
 
Demokrati och miljö ställs emot varandra när tidningsbranschen argumenterar för att slippa ansvaret för återvinning av tidningar. Det är både olyckligt och onödigt. Det skriver SKR tillsammans med Avfall Sverige i en debattreplik i Aftonbladet.
En fungerande återvinning kräver gedigna system
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av covid-19
SKR publicerar löpande information som stöd till kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Det finns bland annat vanliga frågor och svar i arbetsgivarrelaterade frågor som uppdateras kontinuerligt.
Covid-19 och det nya coronaviruset
 
Myndigheterna måste undvika enkäter
SKR och Näringslivets Regelnämnd uppmanar departement att se till att myndigheter undviker utskick av enkäter till kommuner och regioner för att minska belastningen på kommuner och regioner med anledning av covid-19-pandemin. Trots tidigare uppmaningar om att undvika att skicka enkäter till kommuner och regioner har mängden utskick inte kommit att bli speciellt mycket lägre än förra året.
SKR uppmanar myndigheter att undvika utskick av enkäter
 
Goda intentioner men otillräcklig tid
Betygsutredningens uppdrag är att ge elever bättre förutsättningar för lärande samt minska gymnasieskolans och gymnasiesärskolans fragmentisering. Det menar SKR i grunden är bra, men att de eventuella reformerna måste ges den omtanke och tid som de förtjänar för att kunna implementeras med önskad effekt.
Kvalitet och uthållighet är avgörande för framgång inom skolan
 
Fokus på likvärdighet i öppna jämförelser av förskolan
Många kommuner arbetar med en modell för att stärka likvärdigheten mellan förskolorna. Det visar den första öppna jämförelser av förskolan som SKR har publicerat.
Öppna jämförelser – Förskola 2020
 
Yrkesresan – kompetensutveckling inom socialtjänsten
SKR erbjuder alla kommuner att ansluta till Yrkesresan, ett kompetenstutvecklingskoncept för socialtjänstens medarbetare. Konceptet innehåller regionala utbildningsträffar och digitalt lärande där bästa tillgängliga kunskap finns samlad. SKR önskar svar från samtliga kommuner senast 15 februari 2021.
SKR bjuder in till kompetensutveckling inom socialtjänsten
 
Ny rapport om driftformer i kommuner och regioner
SKR har tagit fram en ny uppdaterad skrift om driftformer för kommuner och regioner. Skriften beskriver olika former av att bedriva offentlig verksamhet och hur det påverkar kommunens eller regionens förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag. SKR presenterar skriften på ett kostnadsfritt webbinarium den 2 december klockan 9.00-10.30.
Driftformer - kommuner och regioner
 
Värna den kommunala revisionens särdrag
Den kunskap och transparens revisionen bidrar med är grundläggande i den kommunala och regionala demokratin och revisionen behöver vara relevant och fungera i hela landet. Det skriver SKR:s ordförande Anders Knape i en debattreplik i Barometern. 
Förslag riskerar att leda till sämre kvalitet i revisionen
 
Låt inte riskskatten drabba välfärden
En ny riskskatt för banker och kreditinstitut har föreslagits av regeringen, C och L. SKR och Kommuninvest har lämnat ett gemensamt remissvar med det tydliga budskapet att om skatten ska införas måste utformningen förändras. Det måste skapas ett undantag, skriver SKR:s ordförande Anders Knape tillsammans med Kommuninvests ordförande Göran Färm i en debattartikel i Altinget. 
Lösningen är enkel för den som vill värna välfärden
 
Bloggar från SKR
 
 
Poddserie om arbetet med nationella minoriteter
Nu är vi inne i årets mörkaste tid – en tid som lämpar sig perfekt för att lyssna på intressanta poddar! Region Gävleborg har producerat en poddserie om arbetet med nationella minoriteter. Avsnitten innehåller intressanta diskussioner och samtal med gäster. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från Folkhälsomyndigheten om covid-19
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information samt rekommendationer med anledning av coronaviruset. Följ myndighetens webbplats för aktuell information om smittspridning av covid-19. Myndigheten informerar bland annat om uppdaterade rekommendationer om symptomfria barn i skola och förskola. 
Information och rekommendationer om covid-19
 
Krisstöd till personal inom vård och omsorg
Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att förmedla 500 miljoner kronor till kommuner och regioner för olika typer av krisstöd riktat till personal som har påverkats negativt av covid-19-pandemin. Pengarna kommer att betalas ut under december och av medlen är 150 miljoner kronor avsedda för kommunerna och 350 miljoner för regionerna. 
Särskild satsning på krisstöd med anledning av covid-19
 
1177 Vårdguiden Sveriges bästa sajt för vård och hälsa
Medieföretaget IDG har listat Sveriges 100 bästa sajter 2020. I år toppar 1177 Vårdguiden listan som bästa sajt för vård och hälsa. ”Bra vård och trygga råd, både ett vanligt år och ett ovanligt år. En viktig samhällstjänst som svarade snabbt mot pandemin”, lyder motiveringen.
Utmärkelse till 1177 för bästa sajt inom vård och hälsa
 
KLIVA-utredningen har överlämnat sitt betänkande
Utredningen Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk, den så kallade KLIVA-utredningen, har haft i uppdrag att utreda behov av förändringar inom kommunal vuxenutbildning och svenska för invandrare. Utredningen föreslår i sitt betänkande bland annat att det ska införas ett kommunalt språkansvar och att det behövs en plan för ökade behörighetskrav för lärare i svenska för invandrare. 
Likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk
 
IVO ska förstärka tillsynen över ärenden som rör barn och unga
Regeringen ger IVO i uppdrag att förstärka tillsynen av socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn och unga. Den förstärkta tillsynen ska pågå under två år och gäller 2021-2022. 
Förstärkt tillsyn över socialtjänstens handläggning för barn och unga
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Charlotta Hemgren

Nästa nummer kommer 8 december
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00